Новата вълна на турцизацията


Новата вълна на турцизацията
Мостът над Марица
03 Април 2012, Вторник


Най-модното течение в родната ни археология е да обявяваме древни обекти за строени по времето на Сюлейман Великолепни

Автор: Диана Славчева

Процесът на турцизация на България не само се задълбочава, но вече преминава в нова, по-изтънчена фаза. Съвсем подмолно напоследък голяма част от културно-историческото наследство по нашите земи започва да се разглежда в светлината на сияйната фигура на десетия султан на Османската империя, известен като Сюлейман Великолепни.

Разбира се, не е случайно, че точно неговата персона е поставена в центъра на новата вълна турскопоклонничество, която на мощни талази като епидемия залива страната ни в последно време. По време на неговото управление империята достига своя безспорен зенит и се превръща в световна сила.

Първият жалон в тази насока бе поставен край Бургас. Покрай станалите много атрактивни разкопки около археологическия обект „Акве калиде – Термополис”, турската фирма „Доуш холдинг” великодушно заяви, че ще дари безвъзмездно половин милион лева за реставрирането на... банята на Сюлейман Великолепни! Оттам това название на обекта взе да шества необезпокоявано в обществения ефир и дори премиерът говори за банята на именития султан, когато става дума за това място.

И ако това не е подмяна на историята, здраве му кажи. Защото справка с Бургаския исторически музей разкрива, че намерените тук находки показват, че целебните свойства на извора са били известни още по време на неолита, когато в близост до него са създадени три селища от VІ – V хилядолетие пр. Хр.

Траките превърнали извора в средата на І хил. пр. Христа в най-почитаното светилище на Трите нимфи, което векове наред привличало много поклонници. Първите бани при светилището са изградени, когато Рим завладява тракийските земи в средата на І век.

През 1206 г. обаче селището е опожарено от армията на латинския император Анри Фландърски като наказателна акция за пленяването и смъртта на по-малкия му брат Балдуин. Едва през 1562 г. край полуразрушените бани се навърта Сюлейман, който в знак на благодарност за излекуваната си от минералните води подагра заповядва да бъде вдигната нова баня върху руините от римските басейни...

Днес целият комплекс, от който част е и банята на султана, се презентира под общ знаменател като банята на Сюлейман Великолепни.
По същата схема, което вече определено навежда на мисълта за съзнателно насаждана система, се работи в момента и в Свиленград. Там през ноември м. г. започна реставрация на популярната „турска баня” в центъра на града.

Тя пък е част от някогашен вакъфски комплекс от кервансарай, джамия, чаршия и хамам, изградени заедно със стария мост на река Марица в началото на ХVІ в.. Той също споделя съдбата на „Акве калиде”, но е опожарен доста по-късно – по време на Междусъюзническата война през 1913 г. Върху основите на хамама през 1934 г. се възстановява банята в първоначалния си вид и тя функционира като градска къпалня до 70-те години на миналия век.

Само че по време на сегашния й ремонт в началото на годината при почистването на пепелта от огнището, където е бил металният резервоар с водата, работниците се натъкват на автентична отоплителна система, изградена от тухли, характерни за сградите, строени във византийския период.

Нашият читател Христо Марков от Свиленград се обади по този повод в редакцията на „Десант” и с право се възмути защо всички продължават да наричат постройката „турска баня”, като е очевидно, че турците не случайно тук са вдигнали къпалнята, използвайки древното място със същото предназначение. И просто са го чалмосали най-безогледно.

Нещо, което правят непрекъснато, като представят за автентично мюсюлмански много тракийски, римски и византийски артефакти. И както са превърнали много християнски храмове в джамии. Като най-голямата им гордост – преустроения в джамия през 1453 г. катедрален храм на Константинополската патриаршия „Света София”.

В Свиленград освен „турската баня” има и друг култов символ – старият каменен мост, построен също по времето на Сюлейман Великолепни. Дори си има надпис на турски върху мраморна барелефна плоча, поставена в средата на съоръжението. В превод той гласи: „Този мост построи, когато бе халиф най-великият от султаните султан Сюлейман хан, син на Селим хан, да бъде продължител на безопасността и сигурността му техния везир Мустафа паша – Бог да го покровителства за това, което създава. И то [построяването на моста] бе най-дълготрайното негово добро дело през годината, на дата на която стана едно вечно добро дело”.

Известен е още като мост на Мустафа паша, защото е издигнат по негова заповед по времето, когато пашата е управител на града и цялата област наоколо. Дълго време самото селище носи името Мустафа паша и едва ли не се смята, че везирът е негов основател. Само, дето тук се намират следи от човешки живот още от времето на неолита и каменномедната епоха.

През бронзовия и железния период пък земите около днешния Свиленград се населяват от тракийското племе одриси. И естествено има и много следи от римско време, като римляните са вдигнали тук пътните станции Рамис и Бурдипта. Днешното си име градът получава едва през 1913 г., след като окончателно е освободен от турското робство.

Но да се върнем пак на въпросния мост. Въпреки че е граден по поръчка на Мустафа паша, за него местните хора знаят, че е строен от български, епирски и италиански майстори. Потта на няколко хиляди работници е текла в Марица, докато се издига снагата му. За хоросана били събирани яйца от населението на цяла Тракия.

Иначе пашата плащал, и то много пари – 400 кесии алтъни отишли за строежа на дългия близо 300 метра мост с 21 изящни свода. Но това, че турчинът се е похарчил, едва ли може да е основание съоръжението да остане в историята с неговото име. Все едно някой обект, за който Финансовото министерство е отпуснало пари, да бъде наречен на Симеон Дянков или пък да прекръстим магистрала „Тракия” на магистрала „Борисов”!

Около свиленградския мост и до днес витае легендата, че когато бил завършен, турският султан, който прекарвал лятото в одринската си резиденция, дошъл да го види. И като го съзрял, хлъцнал от възторг и поискал да го купи за свой хаир. Мустафа паша пък му се досвидяло, щото много се гордеел с това си дело, Изпросил си от Великолепния ден за размисъл, през който си блъскал главата как да излезе с чест от ситуацията, без да огорчи знатния велможа. И като осъзнал, че няма как хем вълкът да е сит, хем агнето да остане цяло, взел, че се самоубил, нагълтвайки се с отрова. 

Вместо да се засрами и да пророни сълза за пашата, султанът се разгневил от постъпката му и проклел този, който се осмели първи да мине по новия мост. Българите се стреснали и решили да не ползват съоръжението, защото добре им било известна силата на турските проклятия. Обаче бащата на Мустафа спасил положението и преминал, като показал по този начин, че смъртта на сина му не е била напразна. Стигнал спокойно до другия бряг жив и читав и развалил султанската клетва.

Днес съоръжението е загубило някогашния си блясък и определено плаче за реставрация. И няма да е чудно, ако и тук се появи някой турски паралия да финансира едно такова начинание. Че то Сюлейман Великолепни някога не е успял да го вземе за себе си, но сега направо без пари можем да го харижем на някоя турска фирма. Както е тръгнало, правителството ни току-виж с едно постановление вземе, че обяви цялото ни археологическо наследство за османско.



Банята в Свиленград днес Откритата по време на ремонта византийска отоплителна система Къпалнята през 1936 г.

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Минаващ
05.04.2012 13:14:46
0
0
Всичко това що е написано тук само луд и психически разтроен индивид може да го напише. Много ме учудва, че все още има хора които вървят подир такива педали които пък си пълнят джобовете от тяхната простотия. Че как иначе син на учителка и военен щеше сега да разполага с тапията на половин Бургас и областта па и на България. Ами благодарение на простаците които вървят подир един луд...[bouncing]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки