„Българе” се готви да покори Америка


„Българе” се готви да покори Америка
Христо Димитров
02 Април 2012, Понеделник


Някога, наместо в Брюксел, цяла Европа се е изреждала да решава проблемите си в Търново, обяснява основателят на най-големия частен ансамбъл в Европа Христо Димитров

Автор: Интервю на Пролетина Николова nikolova@desant.net

Ансамбъл “Българе” е основан през октомври 2002 г. от Христо и Елена Димитрови. В него участват общо 50 мъже и жени танцьори. Още през 2003 танцьорите представят първия си спектакъл “Това е България”, с който след това правят турнета по света, включително в САЩ.

Вторият спектакъл на ансамбъла е “България през вековете”, който сега ще бъде представен в няколко града в САЩ и Канада, сред които Торонто, Детройт, Чикаго, Вашингтон, Ню Йорк, Монреал. По този повод разговаряме с Христо Димитров, който разказва как се готвят да омаят с красотите на българския фолклор претенциозните зрители зад Океана.


- Г-н Димитров, лесно ли се финансира частен ансамбъл във времена на икономическа криза?
- Никак не е лесно. Докато преди години имаше много по-големи финансови възможности, сега на практика икономическата криза създаде доста проблеми в областта на културата и най-вече за частните групи, формации. Ансамбъл “Българе” не е малка групичка, която да може да оцелее по-лесно или пък просто да намали рязко своя брой. Нашите спектакли са мащабни, грандиозни и за целта ние трябва да разполагаме с много голям състав.


- Тогава как успявате да мотивирате спонсорите си да ви помагат финансово?
- Когато имат възможност, спонсорите сами са готови да помагат. Но когато нямат такава, каквото и да направиш, не можеш да получиш пари от тях. Заради това човек трябва да е по-гъвкав и да търси най-различни новаторски начини за финансиране. Да създава нови идеи. Изобщо да е креативен. Икономическата криза доста промени начина ни на мислене.

Заради това успяваме да оцелеем. Даже мога да кажа, че в момента ни е по-лесно въпреки кризата, отколкото преди, когато такава нямаше. Сега просто очакванията ни не са така големи и затова се чувстваме по-подготвени да издържим.


- Преди три години ансамбълът вече направи турне в Америка, но сте посещавали и други държави. Когато подготвяте спектаклите си, имате ли визия за идеалния зрител – как би изглеждал той?
- Ние подготвяме спектаклите си преди всичко за българския зрител. Когато тръгнем да пътуваме на турне, правим съответни промени с оглед държавата, в която отиваме. Тоест ние ги поамериканчваме или пояпончваме. Хората имат различен манталитет.

Публиката е много различна дори в България. Тук има градове, които са на разстояние един от друг на 150 км, а публиката няма нищо общо – все едно сме в две различни държави. Но ние познаваме нашите зрители. Знаем коя публика е по-емоционална, коя е по-взискателна… Всички тези неща на нас вече са ни ясни. И въпреки нагласите на публиката, ние винаги се раздаваме максимално.

Истината е, че на танцьорите им харесва повече емоционалната публика, която повече аплодира. Макар и да ги аплодира на места, в които по-добре би било да е притихнала, а в залата да има гробна тишина. Някак си аплодисментите дават сили на самия изпълнител. Но иначе наблюдението ми е, че във всички държави ансамбъл “Българе” се възприема еднакво добре.

Макар и различни по манталитет, хората еднакво харесват изпълнението ни. Е, разбира се, някъде пляскат повече в края на спектакъла, другаде въобще не спират да пляскат през цялото време. Но няма държава, където някой да е казал: какво беше това, въобще не ми хареса.


- При първия си гастрол в Америка вие показахте спектакъла “Това е България”, а сега сте подготвили “България през вековете”. Какви промени сте извършили специално за американската публика и, разбира се, за българите, живеещи в САЩ, които ще дойдат да ви гледат?
- Промените ги правим и сега. Все още работим, за да търсим решения за някои моменти в спектакъла. Премахнали сме например актьорската игра, където има текстове, оставащи неясни за един чужденец.

В България всеки би разбрал, че “Двама братя от една плът създадоха букви” се отнася за светите братя Кирил и Методий. Но за един американец това изречение ще е с неясно съдържание. Затова сме решили да разкажем този момент по друг начин.

Също в чужбина трудно биха могли да свържат Кубрат с Аспарух или пък, когато гледат как договор се набучва на копие, и да се сетят за Иван Асен. Затова ще бъде променен целият текст.
Той ще е доста по-смлян, за да може американската публика да разбере историята на страната ни, без непременно да слуша някакви думи, които няма как да свърже със своите познания на историческите факти.


- За “България през вековете”, който е вторият спектакъл на “Българе” от основаването му, критиката пише, че е малко по-особен. Освен чист фолклор в него сте включили и много мистични звуци, а сте ползвали за консултант и проф. Божидар Димитров. В кои аспекти ви е консултирал той?
- “България през вековете” е един апотеоз на силата на българския дух. Той не е спектакъл от чисто историческа гледна точка. В него има неща, които са исторически неверни. Примерно Пагане – тя е измислен литературен герой. Не е съществувала наистина. Или Кочо Честименски не избива семейството си с нож, както е в поемата на Иван Вазов. Той ги застрелва.

Но ние го правим по-поетично, така, както го е описал Вазов. От друга страна обаче, ние трябваше да се придържаме към някои исторически факти в самия текст.
Когато започнах да пиша текста за Аспарух, си го представях като много страшен човек, след като е дошъл и покорил тук тези земи, и на черен кон. Всъщност името Аспарух означава Белият кон, защото е яздел бял кон.

Ето това е нещо, което съм научил от Божидар Димитров. Или пък, когато исках да разбера повече за управлението на Иван Асен II – попитах коя е другата държава в Европа по това време, която е огромна по територия. Проф. Димитров ми отговори, че това са Никейската империя и Унгария. А коя от тях двете е била по-голяма от България? Отговорът беше – никоя.

По това време България е била най-голямата държава и в нейната столица са се решавали проблемите на континента. Когато някой реши да прави нещо, ходи при Иван Асен в Търново, както ние сега ходим в Брюксел.


- Всеки, който се занимава професионално с фолклор, има пристрастия към някоя етнографска област в България. Обикновените българи като че ли харесват най-много музиката от македонския край може би защото тя най-адекватно успя да се впише в съвремието. Вашите пристрастия какви са?
- Да, имам, разбира се, но не към една, а към много етнографски области. По отношение на песента пристрастията ми са към Родопите, защото това е емблемата на България. По отношение обаче на музиката най-много ми харесва Тракия. При танците съм запален по Добруджа.

Македонският танц пък е изпълнен с много сила, патетика. Песните са повече исторически, а най-вече ми харесва диалектът. Шопската етнографска област пък ми харесва с цялата философия, залегнала във фолклора й. Ето например: “Оти да се косим, като че ми мине” – философията на щастието в само едно много кратко изречение. А Странджа пък привлича с мистиката, заложена в нестинарските игри.


- На фен страницата ви във Facebook освен възторжените мнения много хора изразяват желание да се присъединят към трупата. Как може да стане това?
- Много е трудно да станеш част от ансамбъла. Трябва със сигурност да притежаваш три неща: талант или дар от Бога да бъдеш танцьор, и то много добър; да имаш това образование, само дарбата не ти върши работа, ако нямаш необходимата подготовка; да имаш практика – не само да си учил, но и да си танцувал на сцена, да си свикнал с публиката, със сценичната треска. Съвкупността от тези три неща се срещат у много малко хора в България. У нас вече няма такива добри школи както едно време, които раждаха танцьори. В момента Хореографското училище си остава единствената добра школа за кадри.


В категории: Интервю , Горещи новини

11
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
11
Danny
28.07.2015 12:28:17
0
0
You make <a href="http://ffzbnkk.com">thigns</a> so clear. Thanks for taking the time!
10
Elbergon
25.07.2015 16:16:42
0
0
What liirbateng knowledge. Give me liberty or give me death.
9
opnvvsmuyu
15.05.2012 22:20:45
0
0
MwHMoI , [url=http://gdhdxstnkcul.com/]gdhdxstnkcul[/url], [link=http://alosckkelqvl.com/]alosckkelqvl[/link], http://evjqvsmwmanh.com/
8
foyxkelerwq
14.05.2012 18:40:00
0
0
z5yIKa <a href="http://oseejpkqywlf.com/">oseejpkqywlf</a>
7
fkznwbto
14.05.2012 16:30:07
0
0
Z2wW9H , [url=http://tetldgdyfqvv.com/]tetldgdyfqvv[/url], [link=http://xoqdnxmdpdiy.com/]xoqdnxmdpdiy[/link], http://gxizrsbjbvdh.com/
6
fsrspmxip
14.05.2012 14:30:53
0
0
7Edib3 , [url=http://toxdnedtlody.com/]toxdnedtlody[/url], [link=http://nzikhpcpkmhr.com/]nzikhpcpkmhr[/link], http://ltrinqwritzv.com/
5
cotfqbjfdr
14.05.2012 11:59:16
0
0
bzdKgn , [url=http://nhpqzapudhdh.com/]nhpqzapudhdh[/url], [link=http://piqtugwxcmnt.com/]piqtugwxcmnt[/link], http://bjrwfprwwlcx.com/
4
ukledp
14.05.2012 09:34:15
0
0
c0iV0g , [url=http://qdaqyrqffudq.com/]qdaqyrqffudq[/url], [link=http://rsiappchsxnl.com/]rsiappchsxnl[/link], http://disqsgilteak.com/
3
oavpyzkqi
14.05.2012 07:11:52
0
0
jIUEjX , [url=http://dwrolkqqbcob.com/]dwrolkqqbcob[/url], [link=http://mvcujygcabso.com/]mvcujygcabso[/link], http://rrznhksuenoy.com/
2
wbfzenels
13.05.2012 02:58:28
0
0
4thRsT <a href="http://wmckeexwfuyp.com/">wmckeexwfuyp</a>
1
Brandilyn
12.05.2012 05:54:14
0
0
Hey, you're the goto expert. Thanks for hngaing out here.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки