Игнатов, не чакай ново убийство!


Игнатов, не чакай ново убийство!
Кафенето на държавния бургаски университет
01 Април 2012, Неделя


Като няма Студентски град, да затворят и общежитията, смятат разтревожени за децата си родители



Автор: Веселина Николова

Сбивания,запои, дрога и мазна чалга, също като в долнопробен бар. Такова е ежедневието в днешната обител на Алма Матер. Там, където бъдещите лекари, учители и инженери се оттеглят за почивка след уморително (предполага се) усвояване на знания, в построените от времето на соца общежития.

Разгулът там отдавна не е новина, така е от години. Случва се понякога обаче след алкохола да се лее кръв. И тогава обществото скача, сякаш не знае какво се случва там, а държавата неизменно се заканва този път вече да предприеме сериозни и незабавни мерки. До следващото сбиване с фатален край.

Когато страстите утихнат, всеки път става ясно само едно – няма кой да поеме вината. И още – управлението на общежитията е горещият картоф, който Министерството на образованието и университетите се опитват да си прехвърлят. Взаимните обвинения, чия и колко точно е отговорността пък раждат понякога министърски прозрения.

„Илюзията, че има Студентски град, искам да я изчистя от съзнанието на хората“, каза след поредния жесток инцидент в София Сергей Игнатов. Вместо най-сетне да започне да чисти нередностите и пропуските в системата, довели до тези събития, а не да отрича проблема и отговорността - своята, на просветното ведомство и на държавата.

Хиляди български майки и бащи все още наивно вярват, че за по-сигурно и евтино най-добре е децата им да живеят в общежитие. И бъркат.

Охраната там е мит от години.
Тази дейност я вършат частни фирми, работещи по уж утвърден правилник, който би трябвало да осигури безопасност на младите хора, поне минимално спокойствие за техните родители.

Спазват ли се обаче тези правила и кой допуска да се стигне до скандални вандалски изпълнения все по-често? Оказва се, че голям процент от учащите се във висшите ни училища се страхуват за своята безопасност и смятат, че няма кой да ги защити при нужда.

В Студентски град, всеизвестно е, изкушенията са най-многобройни - на едно общежитие се падат 4 нощни заведения, показа огласена наскоро справка на СДВР. По последни данни в квартала има 22 дискотеки и нощни клубове, 33 ресторанта, бистра и бирарии, 3 казина, 3 сладкарници, 42 кафенета и 4 стрийтбара. Има задържани с марихуана, амфетамини и кокаин.
Това за съжаление е проблем не само за софийския кампус.

Студентските блокове във Варна и Свищов се славят с най-строгата си охрана. При разговор с възпитаници на двете държавни висши заведения обаче установихме, че е лесно като детска игра да вкараш в общежитието дори и карабина, стига да пожелаеш. Внасянето на алкохол пък редовно се практикува.

„Случвало се е да прескачам през прозореца на първия етаж, за да вляза при приятелката си. Или никой не ме забелязва, или пък на никой не му пука какво се случва. И като се замислих, осъзнах, че следващия път може да не съм аз, а някой, който влиза със съвсем други намерения”, разказа притеснен Иван Дончев, студент 4-ти курс в СА „Д.А. Ценов“ в Свищов.

Стела Митева, която е първокурсничка в същия университет сподели, че в началото на годината е живяла в едно от общежитията, но после се преместила на квартира, защото нейни съквартиранти използвали наркотични вещества.

В Бургас обстановката е подобна с тази разлика, че в 3-те блока, отредени за държавния университет в морския град, има на смяна по един възрастен охранител, който не може да осигури по никакъв начин нито тишината, нито безопасността на който и да е от живеещите в сградите.

Местните органи на реда били чести посетители там, главно заради високия шум от стаите в непозволените часове, но имало случаи, в които не се отзовават на сигналите – когато шум вдигали членове на Студентския съвет.

Чалготеката на университета
Маскирано като „кафе“, едно заведение в двора на държавния бургаски университет в жк „Славейков“ дъни до зори попфолк два пъти седмично. Купоните там се наричат „партита“ за благозвучие. Едва ли има преподавател в учебното заведение обаче, който да не е наясно какво се случва там.

Алкохол със съмнителни качества, но за сметка на това пък за без пари се лее неограничено. Независимо че кафенето няма лиценз да предлага спиртни напитки, никой не излиза от партитата трезвен.

Въпреки опитите на няколко институции да си прехвърлят отговорността, в дъното на скандала стои ръководството на ВУЗ-а. На 14 февруари университетът е сключил договор за стопанисване на кафето с фирма „Нике“ с условието в заведението да не се сервира алкохол и да има работно време до 22,00 часа. Условията се спазват, но само на книга.

„Защо не се заяждате с БСУ, там също има много голяма дискотека“, отби неудобните ни въпроси Красимир Георгиев, който е и един от зам.-ректорите на университета. След което ни прати в общинската администрация да проверяваме  категоризацията на помещението, сякаш това има отношение към среднощните запои там, които понякога завършват с масови мелета.


* 5 декември 2008 г. Пред дискотека „Амнезия” бе убит Стоян Балтов. Тогава изплашени студенти събраха 5000 подписа в Студентски град да има по-малко заведения, както и да не се издават разрешения за построяването на нови. Днес заведенията са 2 пъти повече, отколкото тогава.

* 19 януари т. г. Две момчета на 19 и на 30 години са приети по спешност в Пирогов, след като са били нападнати и бити от непознати в Студентски град.

* 29 февруари 2012 г. Страната бе потресена от убийството на 19-годишния Марио Данчев, който беше намушкан с нож смъртоносно, след сбиване в стаята му в едно от общежитията на Студентски град.

* Няколко дни след инцидента репортер влезе в една от студентските сгради там след полунощ с раница, пълна с оръжия и алкохол, за да докаже липсата на каквито и да било мерки за сигурност.

* 22 март 2012 г. 18-годишно момче от училището за деца с увреден слух в Търговище е било пребито в общежитието на учебното заведение от 22-годишен охранител в местна дискотека.

* В началото на март, в Бургас. В Студентски клуб (известен повече като чалга дискотека с евтин алкохол) в двора на университет „Проф. д-р Ас. Златаров“ се сбиха дузина младежи. Случаят не е отразен в полицейските хроники по необясними причини.

* 25 март 2012 г. В Студентски град - София избухва скандал между съперници за сърцето на 21-годишно момиче. По време на разпрата единият от тях нанесъл удари с нож в гърба на другия, след което се самонаранил. По една случайност няма тежко пострадали.


Доц. д-р Петранка Пипева: Ако някой има проблеми, да се оплаче на ректора

- Всеки ден четем за случаи на побои, алкохолни запои, внасяне на дрога в студентските общежития. На какво се дължи това според вас?
- Това са млади хора, свободни. В нашия университет не бих казала, че има чак такива случаи.

- В началото на март обаче на територията на университета е станало сериозно сбиване, най-вероятно вследствие на прекомерната употреба на алкохол?
- Ние от ръководството, не бяхме уведомени за това сбиване. Аз лично разбрах от журналистите за него. Те дойдоха тук да искат данни за заведението. Оказа се, че побоят не е станал на територията на заведението, а някъде между корпусите. В договора е посочено, че това помещение се отдава за кафе, никъде няма клауза, която да посочва, че продажбата на алкохол е позволена.

- Вие влизала ли сте в това кафе? Обстановката не е на кафетерия, а на чалготека, има дори и вип сепарета в много „интересен“ десен.
- Не. Дори не познавам обстановката. Всеки ден моята врата и тази на ректора на университета проф. Петко Петков е отворена по 10-12 часа на ден, където всеки може да дойде да сподели проблемите си. Ако някой има оплаквания, нека се обърне за помощ към нас.



След убийството на Стоян Балтов – над 1500 студенти на шествие против бездействието на държавата за проблемите на Студентски град Рекламен афиш с промоциите в университетската чалготека Доц. д-р Петранка Пипева, зам.-ректор по учебната дейност в университет „Проф. д-р Асен Златаров“

В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки