ГЕРБ праща уникум от Ямбол за посланик в Загреб


ГЕРБ праща уникум от Ямбол за посланик в Загреб
Спасението на Таня Димитрова от съда се нарича Загреб
30 Март 2012, Петък


Синът на Кирил Маричков пък бе отказан от Ватикана

Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net

Скандал след скандал тресат българската външна политика, и по-точно липсата на такава. Откакто ГЕРР пое властта, през МВнР се изредиха специалистка по география и манекен, но не и специалист-дипломат.

Приближената на фамилия Златеви, поради което и скорострелно изкачила се до върха в политиката Румяна Желева, не знаеше на кой континент се намират Сомалия и Етиопия, провали се с гръм и трясък в Брюксел и така безславно изпадна от политическия небосклон в България. Но само от видната му част.

Защото протежето на правешкия олигарх и днес продължава да се мотае между София и белгийската столица, където се води официален наш представител в Европейската народна партия.
За всичките месеци, откакто я наследи на поста, Николай Младенов демонстрира само едно умение – да се усмихва фотогенично и да разтуптява сърчицата на момичките. Друго от него не видяхме.

Впрочем, не е съвсем така, защото от февруари насам в дипломатическите среди името на Младенов се сочи като синоним на успешен циркаджийски мениджър.
Няма друг външен министър (поне в Европа, тъй като в екзотичните държави на Африка може и да има), който да е разпратил за посланици на страната си по света толкова много недоразумения.
Най-забележителното от тях е уникумът от Ямбол Таня Димитрова.

Бившата медицинска сестра
в годините на демокрацията се изяви само като редактор на малкото регионално вестниче “Време”, но в ерата на ГЕРБ за няколко дни навакса всичко пропуснато. Като гръм от ясно небе на ямболци им дойде новината, че най-напред я назначават за техен областен управител, а сега и че я пращат за посланик в Хърватска.

През 2009 г. само за няколко дни от нищото Димитрова се снабди с две дипломи – за теолог и за журналистика. Първата я придобила след само две години следване, а втората – за няма и толкова. Освен това за нейните познати, пред които никога не е блестяла с добро познаване дори на българския език, бе приятна изненада да научат, че тя е овладяла три древни и мъртви езика, плюс английски и руски. Кога ги е учила – не стана ясно.

Но през двете години, откак оглави областната управа на Ямбол, се разбраха други любопитни неща около битието на Димитрова – жената с пълни шепи е грабила от възможностите, които й предоставя демокрацията в Ямбол. През 2008 г. спечелила странна обществена поръчка – да издава общински бюлетин.

Конкурсът е изисквал кандидатите да имат завършено висше образование “журналистика” и такива действително са се явили, но го печели Димитрова. Нейната оферта предвижда общината да й плаща месечно по 35 000 лева за брошурката.

Толкова са предлагали и останалите участници в конкурса, но за цяла година. Всички тези данни станаха известни едва наскоро, когато приключи делото срещу кмета на Ямбол от ГЕРБ Георги Славов, обвинен в престъпления по служба, сред които и корупционни практики.

В съдебната зала се разбра и що за дипломи има Димитрова. Там тя сама призна, че образованието й по журналистика не било точно висше, а завършен курс, където “ни учиха да пишем материали и да ги поставяме в един шаблон”.

Спечелила конкурса за брошурката, понеже в общинската комисия по избора бил депутатът от ГЕРБ Светослав Тончев, който в миналото работеше като юридически консултант на фирмата на Димитрова. След като кметът Славов бе осъден, източници от окръжната прокуратура в Ямбол довериха, че в момента се разследва цялостната дейност на Димитрова и до началото на лятото най-вероятно ще й бъде повдигнато официално обвинение.

Като областен управител
тя не се ползва с имунитет срещу съдебни дела. Но виж – като посланик съдебната ни система вече ще има да взима. Затова в най-спешен порядък министър Николай Младенов й подготви документите и изпрати в столицата на Харватска Загреб искане за агреман.

Там, наред с всички други обичайни екстри, с които се движи Димитрова – прословутите й висши образования, пише, че жената владее латински, църковнославянски, библейски еврейски и библейски гръцки езици. Само не и хърватски, който ще й е най-нужен в работата. Все още не е получила агремана, но Младенов си има приказката с колегите от бившата югорепублика и най-вероятно Димитрова ще бъде уредена точно до датата, когато се очаква да е готов обвинителният й акт.

Като знак на благодарност, вестник “Време”, който българската посланичка в началото на политическата си кариера прехвърли на баща си Димитър, във всеки брой публикува омайни текстове в прослава на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов. В последното издание четем такова непреходно по своето значение заглавие като: “Промените в правителството са положителна стъпка”.
Поне за четири години хората на Бойко ще осигурят на изявената журналистка и богословка

спокойствие от съдебните власти.
А сетне тя може да постъпи по стар ямболски обичай – да се обяви за невъзвръщенка, за да остане далеч от лапите на българския съд. Навремето така направи посланикът ни в Канада ямболлията Слав Данев. След като му изтече мандата в Отава, през 1988 г. Данев заяви, че остава емигрант и дори не се върна в София, за да се отчете какви ги е свършил.

С подобен на Димитрова уникум външният министър Младенов зарадва наскоро и папската държава Ватикана. Според нейните изисквания, посланикът при тях и този към Италия не могат да са едно и също лице.
Затова България реши да предложи на католиците

синът на рок-музиканта Кирил Маричков,
който носи името на баща си. Документите му за получаване на агреман бяха внесени още на първи февруари, но до момента отговор няма.
Обикновено приемащата страна се произнася по кандидатурата в рамките на две седмици. Мълчанието вече втори месец означава чисто и просто мълчалив отказ. И има защо.

Въпреки че дядото на Маричков – младши, който и той на свой ред носи абсолютно същото име, бе посланик точно във Ватикана през 1993-1997 година и в папската държава са с прекрасни впечатления от него, с внука нещата не стоят така.

Източник на “Десант” разкри, че дипломатическите служби на Ватикана са направили своя проверка за Маричков и са съобщили по съответните канали на Българското Външно министерство какво точно са разкрили за него. Оказва се, че Маричков-младши няма нито един ден трудов стаж. Той живее от години в Рим и е женен за италианка.

 Пред българската общност в Италия се е представял за адвокат, но на практика е нямал права за извършване на тази дейност, тъй като италианското общество на адвокатите е отхвърляло седем пъти молбата му за присъединяване. Въпреки това до началото на тази година в консулството на България в Рим е имало табела с неговото име и телефони, на която е пишело, че всички емигранти трябва да се обръщат към него, ако имат нужда от юридическа помощ.

Веднага, след като Маричков е предложен за посланик във Ватикана, табелата е била махната. Дипломатическите служби на папската държава са се добрали до няколко жалби на българи, според които Маричков е

прибирал по 100 евро такса
за издаване на обикновени пълномощни, които иначе струват 15 евро. Поради невъзможност лично да се явява в съда, е плащал на приятели – адвокати, които да ходят на съдебни процеси с българи и да ги защитават от негово име. Не по-малък проблем за Ватикана се оказва и това, че Маричков живее в Италия, а съпругата му Микела няма българско гражданство.

Ако той стане посланик, би трябвало да получи дипломатически имунитет в държавата, където и без това пребивава постоянно, който ще се разпростре и върху съпругата му, което е неприемливо за Витакана. Според Литеранските договори от 1929 година, с които практически Ватикана се оформя като независима държава, дипломатическият имунитет на посланиците към Папския престол се гарантира и дава от Италия.

За Ватикана е приемливо единствено посланиците на самата Италия и на Сан Марино да са местни жители. Всички останали дипломати тя държи да имат постоянен адрес в изпращащата ги държава.


Четири за късмет
За да е цирковата програма още по-интересна, към Ватикана и Загреб се добавя Тунис. Миналата година Николай Младенов включи посолството ни там в списък на амбасадите, които смята да закрие, защото не били нужни и от стратегическо значение за България. Съставът бе намален до минимум, бяха сондирани опции сградата да се даде под наем.

Но се оказа, че меракът на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов да вреди на сладки места по света и у нас блюдолизците на властта е по-голям от желанията на Младенов да закрива амбасади. Затова към Тунис бе засилен депутатът от ГЕРБ д-р Михаил Николовски, известен с това, че на никой с нищо не е известен.

Дори на колегите си в парламента - през цялата 2011 г. не се е изказал нито веднъж. В целия този гювеч от посланици Младенов забърка и свой роднина. Братовчед му Чавдар Николов ще оглавява мисията в Бразилия. Но той все пак е дипломат от кариерата и не е измъкнат от нищото. В момента дори е посланик в Куба.



Холивудската осанка на Кирил Маричков-младши лесно примамва наивници да му плащат скъпите хонорари, но не успя да излъже дипломатите на Ватикана Ноу хауто на Николовски – мълчиш като пукъл в парламента и те пращат на почивка в екзотичен Тунис (виж Четири за късмет)

В категории: Новини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Валентин ангелов
04.08.2019 03:41:23
0
0
Стига със Софийските утрепки.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки