ГЕРБ като "Коста Конкордия", Борисов като Франческо Скетино


25 Март 2012, Неделя


Горко на държава, в която дипломите на министрите трябва да се проверяват и в която премиерът има самочувствие на академик, макар да е само милиционер


Автор: Велизар Енчев

На третата година от мандата си корабът на ГЕРБ поразително напомня на потопения край италианския остров Джилио туристически кораб „Коста Конкордия“, а стоящият на българския мостик е копие на злополучния капитан Франческо Скетино.

Същият Скетино, който напусна потъващия лайнер, преди последният пътник да е евакуиран от спасителите и който продължава да твърди, че фаталният риф не бил отбелязан на навигационните карти.

Като премиер на най-бедната европейска държава Борисов е толкова жалък като капитан, че дори е неспособен да пусне автопилота и с хаотичните си движения уверено потапя България. Ала какво друго да очакваме от курсант в милиционерска школа, стажувал в пожарната и СИК, където маркучът и бухалката заместват компютъра?

Според социолози премиерът е харесван от народа понеже е скроен по аршина на провинциалния еснаф и градското парвеню
и затова е идол на безпросветната тълпа, гласуваща за себеподобни. Това е един от редките случаи, когато приемам социологическите сондажи.

Тъй като е зависим от комплексите си, Борисов подбира министрите по свой образ и подобие. Но винаги съм се учудвал защо интелигентен човек като д-р Стефан Константинов прие да работи в кабинета на мутрите? Защо прокуристът на чужда електроразпределителна компания Трайчо Трайков остави заплата от 7000 лева и стана икономически министър за 1800 лева? И откривам, че отговорите на тези въпроси са нелицеприятни за вече уволнените министри. 

Помните ли, че д-р Константинов стана министър след инфарктна нощна среща на Борисов с Българския лекарски съюз (БЛС), на който гинекологът от Кюстендил бе заместник-председател? Още тогава написах: това назначение е коварен удар в гърба на БЛС, защото е непочтено, в разгара на лекарските протести за достойни заплати, вицепрезидентът на синдиката да абдикира и се продаде за министерско кресло. С този византийски ход Борисов спечели по схемата „две в едно“ – потуши бунта на лекарите и компрометира синдиката им като продажна организация.

И изобщо не съм съгласен с опозиционни политици, които разпалено говорят, че уволнените министри си отиват не заради смешния и безпомощен образ, който създадоха на премиера, а заради личната им чест. Според червената опозиция главите на Трайков и Константинов паднали „заради отказа да пригласят на ограничен човек, който успешно вдига шумотевица около себе си, но се проваля в това, с което се е заел“.

Свещена простота! Трайков си отиде, защото прие да служи на неграмотен премиер, за да прокарва чужди интереси, от които ще се обогати. Именно той е инициаторът за добива на шистов газ от американската „Шеврон“ и дори продължава да настоява за падане на мораториума за проучване на шистовите находища в Добруджа. И никак не е случайно, че американският посланик защити Трайков с тези думи: „Оставката на икономическия министър е загуба за българското правителство, защото той е добър човек, винаги е действал в интерес на гражданите и в САЩ е високо уважаван“.

В деня, в който Джеймс Уорлик рекламираше шистовия газ, бразилски съд нареди на 17 служители на “Шеврон” да предадат паспортите си и им забрани да напускат страната. Причината е екологична: властите подготвят наказателни обвинения заради колосален петролен разлив в морския шелф, щетите от който се оценяват на 11 милиарда долара.

Бразилският провал на „Шеврон“ изобщо не смути Уорлик и защитата му на Трайков продължи с недопустимо за посланик откровение: „Каквото и да се случи, АЕЦ "Белене" няма да бъде построена. Борисов го каза съвсем ясно. Премиерът ни информира, че Дянков и Трайков пътували до Москва и са казали на руснаците, че няма да продължи проектът „Белене". Радвам се, че министър-председателят е взел своето решение“...

Щатският посланик ни го казва в очите: Трайков е нашият агент за влияние в българската икономика, за да брани интересите на американските компании. Но за да победи „Шеврон“, трябва да се затрие ядрената ви енергетика. Така и така до десетина години изтича експлоатационният срок на Пети и Шести реактор на АЕЦ „Козлодуй“, сега е моментът да сложим кръст на новата атомна централа.

За янките е без значение има ли икономически по-изгодна за страната ни алтернатива на АЕЦ „Белене”. Но като ни приканва да зачеркнем атомната енергия, прави ли си тази сметка Уорлик: след като АЕЦ „Козлодуй” излезе от експлоатация,
вместо да продава, страната ни ще трябва да купува електроенергия от съседите и на първо място от Турция. Такава ли енергийна независимост ни предлага посланикът на Барак Обама?

Впрочем Уорлик и Трайков получиха неочаквана подкрепа от Ахмед Доган, който публично обяви: АЕЦ „Белене“ не е нужна на България! Защото е нужно Турция да няма конкурент на ядрения пазар на Балканите. 

Гледано откъм американските и турските интереси, Уорлик е прав – за да си колониален вилает, не трябва да имаш АЕЦ, военнопромишлен комплекс, научен потенциал, образование и разузнаване. Иначе, вместо с васал, янките и Ердоган ще трябва да се съобразяват с държава, в която премиерите не са кукли на конци. По законите на неолиберализма, в колониите е желателно да са бедни и с наведени глави. Тъй като мизерстващият мисли за оцеляване, а не за свобода и човешки правдини.

Но защо ли, когато говорят за диверсификация на енергийните доставки, Уорлик и Трайков пропускат това: американските ТЕЦ-ове в „Марица-Изток“ продават тока си на Националната електрическа компания три пъти по-скъпо от държавния ТЕЦ-2. А когато почнем да внасяме ток от руските реактори в Турция и френските в Румъния, съвсем ще цъфнем.

Освен че е продажен, Трайков е наивен, което е непростимо за министър в българската джунгла. Доверявайки се на своя приятел и съмишленик Николай Младенов, той бе подло предаден. Поради което проплака в ефир: „Смятал съм го за приятел и съмишленик. Бях шокиран, когато видях да казва, че икономическото министерство не си е свършило работата”.

Очевидно моралът е обидна дума за юпитата на демокрацията. Но какъв ти морал у последния комсомолски секретар на номенклатурната Английска гимназия? Каква етика у сина на полковник от Първо главно управление на ДС, свирепо преследващ подчинени на баща му ченгета? След като почна лустрацията на дипломатите, министърът се отрече от баща си.

След като консумира библейски грях, какво му струва на Младенов-младши да предаде и приятеля си Трайчо, приписвайки му провала на правителствената визита в Катар?

Обикаляйки телевизиите, за да измие от лицето си позора на Юда, Младенов пропусна да редактира сайта на МВнР. Където още стои това разобличаващо съобщение на дипломатическото ведомство: „Над 100 български фирми ще участват в българо-катарския бизнес форум в столицата Доха в периода 14-15 март 2012 г. Форумът е организиран по инициатива на МВнР...“

Че Младенов предаде Трайчо, за да спаси главата си, се знае и от ромите във Факултета. Но че заместниците на здравния и икономическия министър са пубертети, това е държавна тайна. 33-годишните Десислава Атанасова и Делян Добрев  са с постни биографии, позволяващи им в най-добрия случай
ръководни функции в селско кметство.

Завършилата „право“ в Русе е работила като юрисконсулт в местната болница и това е единственият й досег с медицината. Като изключим двегодишното й ръководство на парламентарната здравна комисия, оглавявана преди това от доктор със знаковото име Лъчо Мозъка. По тази кадрова логика зъболекарят на Съдебната палата може да стане министър на правосъдието, а санитар да прави операции, докато стане хирург.

А какво да кажа за икономическия титан Делян Добрев, който през 2009 г. ръководи европроекти в хасковския съд и върти частна консултантска фирма за не знам какво си? Тогава е на 30 години и за изминалите три години в парламента и икономическото министерство е натрупал безценен опит, за да извади страната от кризата. Без да съзнава, че става за смях, току-що обявеният министър на икономиката, енергетиката и туризма се похвали, че докато депутатствал, завършил магистратура по „Маркетинг“ в УНСС. Сиреч е бил заместник-министър с бакалавърска диплома, годна само за секретарка на министър.

„Нещата, които човек може да прочете за себе си във форумите, са ужасяващи. Не съм новата „калинка“ в кабинета на Борисов, защото дипломите ми могат да се проверят“, самоуверено обяви Добрев, но зачервеното му лице излъчваше смущаваща неувереност.

Горко на държава, в която дипломите на министрите трябва да се проверяват. Горко на гражданите, чийто премиер е с диплома на милиционер, но със самочувствие на академик. Нямаше ли същото самочувствие и капитанът на „Коста Конкордия“?

Анализирай това
За да си колониален вилает, не трябва да имаш АЕЦ, военнопромишлен комплекс, научен потенциал, образование и разузнаване...



В категории: Анализи , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
И.С.Б.
05.04.2012 01:58:38
0
0
Другарю Енчев, не знам дали имате някъква роднинска връзка, съдейки по фамилията ви с директора на БНТ през 70те, с който бяхме съседи (под който живееше Хиндо Кисимов л.п.) в Дианабат блок 28 ,но "безпросветната тълпа, гласуваща за себеподобни" , както се изразихте Вие е Mнозинството избрало Бойко Б. За втори път. Да сравнявате настоящия български премиер с Франческо Скетино е нелепо. И нотка страх не се долавя в действията на Бойко Борисов. Очевидно е, че е тъкмо обратното. Като опровержение на твърденото от Вас са и действията му във времето, които са доказвали и доказват, че неоправданите и несправедливо пострадалите биват реабилитирани .
Изключително мерзко и нелепо е твърдението Ви: " Като премиер на най-бедната европейска държава Борисов е толкова жалък като капитан, че дори е неспособен да пусне автопилота и с хаотичните си движения уверено потапя България. Ала какво друго да очакваме от курсант в милиционерска школа, стажувал в пожарната и СИК, където маркучът и бухалката заместват компютъра?"
Бих казал другарю Енчев, че отново сте несправедлив и необективен. Фразите Ви ми напомнят на пуберитетските ми журналистически пориви. Бих искал да ви нареча манипулатор и лъжец, но от уважение към възрастта и интелектът Ви, както и опита Ви като журналист (мъкар и не от гилдията) и дипломат (мъкар и не от кариерата) няма да го направя. Но и като един българин от средната класа не мога да не изкажа мнението си, когато става дума за неверни и неоснователни нападки изречени от едно чавдарче, пионерче, комсомолче, и така на татъка , по-добре да не продължавам, но не мога да пропусна социалистическо неблагодарно хранениче.
Очевидно е , че нямате спомени от бруталния повсеместен терор от борческите структури над населението на страната.
Ясно е, че или не разбирате, или не ви изнася да разберете,че гръбнакът на така наречената борческа епоха беше започнал да се пречупва именно от Б.Б.(или по-точно, чрез него в качеството му на секретар на МВР) и тотално пречупен по настоящем с активното съдеиствие на истински патриоти, жертвали свободата си, здравето си, времето си с най-скъпите същества- семействата си и продължаващи да рискуват същите ценности за да бъде овладяна престъпността и сега..... Сигурен съм , че не си спомняте и за анонимното предупреждение заплашващо само тероризиращите населението много преди Б.Б да стане главен секретар на МВР........ Не ви изнася да си спомняте господин другарю Енчев. Тогава сте бил една от милионите страхуващи се български мишки. Е сега, когато страната ни е изчистена от повсеместен террор сте „смел“. Разбирам ви.
Стига с тези спекулации бе господин Енчев свързани с газа и Белене. Моето ненатрапчиво мнение е, че е по-добре да сме по-малко имащи и плащащи малко повече, но живи и плащайки по-скъпа енергия от възобновяеми енергийни източници компенсирани от газови и други електроцентрали, отколкото да поемаме рискът да ни се случи чернобилска или японска трагедия. Борбата е да се вдигне жизненият стандарт на булгарина. Случи ли се това пари за ток ще имат хората.
Умолявам ви да престанете да говорите за човешки правдини цитирайки неказани реплики. Просто престанете да казвате неверни неща. Ясно е че спекулирате с наученото от времето на социализма. Колкото и да са наивни хората в провинцията рано или късно ще разкрият вашата некоректност, некомпетентност и блъфиране.
Не ви прави чест господин другарю Енчев интриганстването в ефир. Представяйки се за много начетен (какъвто сте) и компетентен (какъвто не сте) Вие бълвате неоснователни-неверни твърдения и нападки в ефир и се радвате на очевидна безнаказаност. Жив пример сте за криворазбраната демокрация, мъкар и не по американски, защото там биха ви осъдили за разгласяване на неверни твърдения.
Жалко за вас ако всичко, което казвате в скат го мислите. Още по-жалко за политиката на телевизията и собственика и , ако по този начин желаят пробив в медийния пазар. Времето показа, че методът е неефективен мъкар и основаващ се на жълти сензации и неверни твърдения с многоцветна окраска. Интелигентния и не чак толкова интелигентния човек от България умее да прави разликата между стойностната информация и нападките.
Ако сте склонен господин другарю Енчев бих Ви посъветвал да премислите действията си и да загърбите омразата в името на истината и справедливоста.
Гледал съм ви многократно по скат, и съм забелязвал фрапиращо неверни твърдения, които изричате в ефира на предаването си. Позовавате се на очевидно за съвремениците ми (от големите градове и чужбина) неистини и произнасяте твърдения (ваши), свързани със събития и ситуации, преживяни от мен , които Вие представяте по неверен и абсурден начин в предаването си .
Скърбя за всяка преждевременна смърт, но която и да е тя, не заслужава и не оправдава исказването на неистини.
За ваше сведение, нито съм член на ГЕРБ, нито някой ми е плащал за написаното,. Изразявам само гражданската си позиция и се възмущавам от несправедливото и неоснователно безскруполното охуване и преиначаване на действителността и информацията. Това е първото ми и последно обръщение към вас. От тук на татъка само ще се надявам наистина да вдигнете рейтинга на телевизията която ви плаща. Ваш редовен зрител завършил ВИФ Г. Димитров-В.Левски.
2
Иво
27.03.2012 20:46:19
0
0
Г-н Велчев, статията ви е великолепна, на нивото на всичките Ви предавания в
“ Дискусионно студио“. Ние искаме да знаем обаче кога ще се завърнете в студиото.Българската аудитория на СКАТ Ви очаква с нетърпение.
1
амброаз
26.03.2012 10:43:05
0
0
Стремя се да следя седмияник "десант" даже изпратих два материала от блог.бг, с много забележки и критики съм съгласен и затова и следя медиите ви, но критиките кой какво е завършил не са най-удачните, Вярно е че, не бива да се рискува с некомпетентни и необразовано ръководство, но сме свидетели и на доста случай, когато уж образовани се оказват образовани некадърници. Примери колкото щете.[lol]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки