Шефът на НЗОК още е под въпрос


Шефът на НЗОК още е под въпрос
Менда Стоянова бе спрягана и за здравен министър, но против нея са и двамата вицепремиери
24 Март 2012, Събота


Той трябва да има симпатиите на Борисов, доверието на Дянков и да е мил и драг както на лекарското съсловие, така и на фармацевтичния бизнес

Автор: Анна Александрова

Крайният срок изтече в 24.00 часа на 21 март. Ако, разбира се, началникът не е спрял часовника.

При все това сума ти хора станаха за смях, някои от тях – вече министри. Например доскорошната шефка на Здравната комисия в парламента Десислава Атанасова, която в понеделник обеща, че на заседанието си във вторник парламентарната група на ГЕРБ ще обяви номинациите си за шеф на НЗОК и за наследник на самата Атанасова в парламентарната комисия.

Второто се случи. Очаквано постът бе зает от досегашната заместничка на Атанасова – д-р Даниела Дариткова – известна повече като балдъзата на земеделския министър Мирослав Найденов.

Но с номинациите за горещия стол на подалата оставка по принуда Нели Нешева нещата се закучиха. Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев се задоволи да обясни, че темата изобщо не е била обсъждана, защото имало още време. Всъщност законоустановените срокове изтичаха със страшна сила и би трябвало депутатите на ГЕРБ вече да разпитват оцелелите след пресяване пет кандидатури.

Но това не стана и е ясно защо – по същото време премиерът Борисов бе завел министрите си до Турция, където упражняваше турския си с аскера от почетния караул, та не му е останало време да посочи с пръст – този ще е!

Друг е въпросът, че в случая посочването с пръст е доста съдбовно, тъй като отговорностите на шефа на НЗОК са огромни, а в ръцете му се поверява изхарчването на едни 2,7 млрд. лева – поне за 2012 г.

Криво да седим – право да съдим: д-р Нели Нешева се справяше добре с тези тегоби, но стъпи накриво с щедро раздадените сама на себе си бонуси. Да не говорим, че многото пари и многото власт я бяха направили нагла и арогантна в общуването с простосмъртни и медии, а вероятно и доста самонадеяна в кабинетите на богоравните от ГЕРБ.

По принцип във всяко тесте с карти има по 4 аса, но в ГЕРБ явно държат и пето – в ръкава.
Сред претендентите бе досегашният подуправител на НЗОК и вр.и.д. шеф  Мариана Василева (взела по-голям бонус от Нели Нешева), както и шефката на отдел „Лекарствена политика“  в Здравната каса Калина Пенчева. И двете обаче не отговарят изцяло на  изискванията за поста.

Третата дама-асо след петте е председателката на парламентарната Бюджетна комисия Менда Стоянова, която бе спрягана и за здравен министър. Твърди се, че пловдивчанката категорично е отказала да заеме който и да е от ветровитите постове с мотива, че не е достатъчно навътре в проблематиката.

Осведомени смятат, че истинската причина за отказа на Менда Стоянова са не съвсем добрите й отношения с вицепремиера Симеон Дянков, който продължава да се изявява като кадровик на правителството. Между другото, ден преди крайния срок, самият Цветан Цветанов обяви пред една телевизия, че няма да е Менда Стоянова. Бившият физкултурник отписа и четвъртото асо от колодата – заместник-финансовия министър Владислав Горанов.

Така стигаме до петото асо в лицето на Димитър Петров, който е бивш шеф на НЗОК. Има и още една резерва – Глинка Комитов, който оглавява столичната здравна каса.

Изборът очевидно се усложнява и от това, че според редица наблюдатели в момента тече поредното премерване на силите между Цветан Цветанов и Симеон Дянков, като вторият има особено силно влияние върху НЗОК и върху здравеопазването въобще, просто защото там се преразпределя огромен финансов ресурс.

В такива случаи последната дума е на Бойко Борисов. Нищо чудно той самият да е подложен на натиск по различни, неформални канали, от големите акули във фармацевтичния бизнес и от собственици на медицински заведения, разработили свое ноу-хау за източване на средства от касата.

Засега борбата кой да оглави НЗОК е по-ожесточена, отколкото би била за поста шеф на митницата в Свиленград, образно казано. От което изобщо не трябва да се правят изводи, че нещата с финансирането на болниците и с цените на лекарствата ще се подобрят.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки