Мнение на международния коментатор Люба Манолова: Лъжа и измама


23 Март 2012, Петък


Проправителствената агенция „Фокус” съобщи следното: „България иска да сключи сделка с Турция за изграждането



на малък тръбопроводза свързването на газопреносните системи на двете страни, като алтернатива на природния газ от Русия, от който балканската държава в момента е зависима“, написа вестник „Хюриет”, позовавайки се на дипломатически източник.

Проектът, който ЕС е готов да финансира като част от усилията за разнообразяване доставчиците на енергия, е замислен да доставя азербайджански газ до България при извънредни случаи. Източникът подчертава, че България вече е постигнала предварително споразумение с Баку за поне един милиард кубични метра газ годишно.

В тази информация има една голяма неистина – при питане на евродепутата Ивайло Калфин в Европейския парламент дали ЕС ще финансира такива интерконекторни връзки на България със съседни държави, той получи отговор, че Брюксел не възнамерява да плаща подобни проекти! Тогава с какво ще се платят проучването, експертизите, разрешителните по трасетата на тези интерконекторни връзки – в хазната пари няма!

По традиция междудържавните преговори в повечето случаи са били неравностойни, за сметка на българската страна. Нормално е Ердоган да дърпа чергата към турските интереси.
Стокообменът между България и Турция има потенциал да бъде повишен – казал турският премиер, въпреки че и сега турски домати и други стоки заливат българския пазар и подбиват цените на родното производство!

Ердоган благодарил за мерките за сигурността по българските пътища, следствие на които турските шофьори рахатясали от досегашното разбойничество спрямо тях. Неясно защо обаче българският премиер и вътрешният министър Цветанов не са повдигнали въпрос за честите катастрофи на турски тирове по българските магистрали и разливите на отрови по тях?!

Премълчан е и проблемът с фалшивите документи на транспортните фирми, които им дават възможност да карат опасни рейсове по българските магистрали и да застрашават живота на пътниците и другите участници в движението!

България и Турция ще си сътрудничат в изграждането на противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО, бе посочено в съвместно изявление на Николай Младенов и неговия турски колега Мехмет Давутоглу след срещата им в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Турция в Анкара.

Нашата страна била обявила готовност, в случай, че Турция откаже да приеме елементи от ПРО, те да бъдат разположени на нейна територия! Вашингтон и Анкара междувременно обаче стигнали до съгласие и унизителната ни готовност бе отменена!
Известно е, че турски самолети пазят българското небе, тогава какво значение има някаква заявена готовност за сътрудничество между двете държави за ПРО?

Очаква се скоро турската страна да поиска ние да плащаме пенсии и здравни осигуровки на изселниците в Турция, които са заминали доброволно и след 1991 г., което още отсега е ясно, че българската страна ще изпълни.

Източник от Министерския съвет съобщи за сайта ми „Хроники”, че се очаквало турската страна отново да постави въпроса за изграждане на язовир на наша гранична територия, който язовир да обслужва изцяло Република Турция и турското земеделие.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки