А Борисов можеше да пита Ердоган за неоосманизма


А Борисов можеше да пита Ердоган за неоосманизма
Така си представя правителството на Ердоган границите на новата Турска империя през 21 век
23 Март 2012, Петък


„Мерхаба, аскер!” поздрави с едно листче в ръка ББ турската почетна рота при пристигането си в Турция.

Автор: Десант

 „Мерхаба, паша ефенди!” отговориха му низамите и той повече не чу нищо. Една едра сълза се търкулна по коравата генералска брада. "Два народа - една държава!" Ашколсун, каза си той...  


От Босфора „пехливанинът“ Бойко Борисов се завърна с куп много добре звучащи, добронамерени и добросъседски лакърдии, представени като споразумения с Турция. Дори в странен изблик на прословутите си умения по чужди езици министър-председателят поздрави почетната рота на Ердоган с „Мархаба, аксер!".

Това последното ще да е „реципрочен" жест на речта на турския президент Абдула Гюл в Хитрино миналото лято, при което Гюл грубо пренебрегна дипломатическите правила и дръпна реч на „майчин език“. Разбира се тогава правителството се направи на нечуло и неразбрало.

Сега става ясно, че логиката му е следната: идват турските ръководители в България и си говорят на турски без превод, отиват нашите в Турция и те така - на турски без превод. Просто комшийските чувства са твърде искрени, макар и само в едната посока.

Като оставим настрана факта за поклонението пред мавзолея на Кемал Ататюрк (виж карето по-долу), който служи в кавалерията срещу България в Балканските войни, Бойко поне една дума да беше споменал за имотите на тракийските бежанци, които май никога няма да бъдат обезщетени.

Нашият премиер можеше също така да се сети да пита откровено колегата си Ердоган за неоосманизма на южната ни съседка на Балканите.

За справка – терминът неоосманизъм описва външната политика на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, която е на власт в Турция от 2002 година, и маркира доста революционно отклонение от кемализма на турската република, като цели най-общо възстановяване на турската сфера на влияние в рамките на териториите на бившата Османска империя.

А дори и след всички редакции на нашите учебници по история в „приятелска“ посока, още е ясно, че България все пак е била в тази империя. Тук не става въпрос за това, че в Османската империя българите са тъпкани 500 години. А за нещо много по-сериозно, защото се случва сега.

Заради бурното развитие на турската икономика, растежа на населението и други фактори за развитие, днес си имаме за съсед една силно възходяща регионална и дори континентална сила. Която все още не се намесва във вътрешните работи на България, само защото е заета да следи кървавите конфликти в съседните й държави Сирия и Ирак.

Не е ясно колко време ще продължи тази добра воля на Турция по отношение на България като се има предвид, че външната й политика се основава освен на неосманизма, но и пантюркизма. Добросъседски отношения на всички нива трябва да се равиват.

Обаче трябва да се направи така, че да останат такива. Това става с формулиране на позиции и твърдото им отстояване. В противен случай следващия път в Анкара Борисов ще трябва да каже повече слова на местния език и това ще е най-малкото, което ще се очаква от него.




Казано във форумите

Потребителите на интернет не останаха безучастни към срещата от 20 март в Анкара и изпълниха форумите с коментарите си по този повод. Ето някои от мислите, споделени от трибуната на световната мрежа:

„Върна ли се раята от поклонението на Великата порта?“
Анонимен

„Боже, и това доживяхме, кога ще се отървем от български предатели“.
читателка

„Чакаме с нетърпение новото шоу на цирк „Борисов“ в Турция. Няма празно!“
Христо Райков

„Без да иронизираме, но министър-председателят на България, на независима и суверена България, наруши международния протокол, като поздрави почетната рота на турските въоръжени сили на родния им език“.
Анонимен

„Опитваме се да се отървем от руската зависимост посредством турска зависимост... Гледаме турски сериали. Слушаме турска чалга... Дяконе, револвирай се в гроба“.
watmark

„Бойко, долен, мръсен национален предател! Ти много добре знаеш , че гласувахме за теб защото показваше, че си против Турция“.
Pirin  



Какво подписа Младенов така и не разбрахме! Днес само „Мерхаба, аскер“. Другият  път - повече на турски

В категории: Политика , Горещи новини

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
ianhgxouys
16.05.2012 18:20:41
0
0
o4Kro4 , [url=http://xumtfntdgnce.com/]xumtfntdgnce[/url], [link=http://ofnzuyhiklbd.com/]ofnzuyhiklbd[/link], http://mintsmxkeyrr.com/
7
ukdngz
16.05.2012 14:54:08
0
0
FQi7UH <a href="http://dxwbexxmfijl.com/">dxwbexxmfijl</a>
6
atbkxunfqfe
15.05.2012 11:29:45
0
0
dP6Uhu , [url=http://hblpxipfhjeq.com/]hblpxipfhjeq[/url], [link=http://eixmtdkwclcj.com/]eixmtdkwclcj[/link], http://gkwjndkozvwu.com/
5
hmenxfbk
14.05.2012 01:20:11
0
0
FodG3h <a href="http://ugxegxejuslx.com/">ugxegxejuslx</a>
4
Serkan
13.05.2012 23:42:24
0
0
How neat! Is it really this splime? You make it look easy.
3
smx
28.03.2012 11:18:35
0
0
ЩЕ УМРЕТЕ ОТ ЗЛОБАТА СИ . [cruel]
2
Десант
23.03.2012 18:23:51
0
0
Сега го напиши на български, за да можем да те разберем.
1
sezo
23.03.2012 14:02:50
0
0
ey vıy ne ste hora
ako ya nama turtsıya
ste umrete ot glad
vsekı turıst ot tr ostava nay
malko po 500 euro za edna dve sdmıtsı
na den otıvat okolo 1000 dusı
ne va e sram ce govorıte taka
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки