В деня на Ярило и будитския „хиган“


В деня на Ярило и будитския „хиган“
22 Март 2012, Четвъртък


Посрещането на равноденствието, вещаещо настъпването на Първа пролет, в много страни е празник, почитан още от древността

Автор: Диана Славчева

В свещените писания на индуизма се казва, че този, който дава милостиня в деня санкранти – този на равноденствието, ще получи блага 400 000 пъти повече, отколкото от обикновено.

В навечерието на Първа пролет в днешни времена очакваме появата на първите щъркели и лястовици, като древните ритуали и вярвания покрай изравняването на деня и нощта около 22 март почти са забравени напълно.

Животът на човека винаги е бил свързан неразривно със слънцето. Особена е неговата сила през пролетта, когато то пробужда природата, а заедно с нея и мечтите за богат урожай.
Затова от най-дълбока древност по време на пролетното равноденствие ритуалната обредност на всички народи е била свързана с почитането на бога-Слънце.

В Иран, Афганистан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и практически във всички страни покрай Големия път на коприната началото на Новата година се свързва именно с това уникално природно явление. Денят на пролетното равноденствие на фарси се нарича „навруз“, което означава „нов ден“.

В Япония пък му казват „сюмбун но хи“, а в периода, започващ три дни преди равноденствието и свършващ три дни след него – „хиган“, когато по принцип започва да цъфти японската гроздовидна череша, известна като сакура – жителите на Страната на изгряващото слънце посещават гробовете на предците си. Той се отбелязва от 1878 г. насам като религиозен празник, а самото будистко понятие „хиган“ може да бъде преведено като „този бряг“ или още по-конкретно като „този свят, където са отишли нашите предци и където са се заселили душите им“.

Прощавайки се със зимата, руснаците от стари времена пък славят бога на пролетното слънце и плодородието – Ярило. Народът си го представя като красив млад мъж, облечен в бели одежди, препускащ бос на бял кон. В дясната си ръка той държи сламено чучело, олицетворяващо зимата, а в лявата – ръкойка ръжени класове. На главата на жреца, който се въплътява в този бог, се слагал венец, сплетен от първите полски цветя.

С такива венци се накичвали също девойките и младите юноши. Във вярванията на славяните това божество се свързва с разпръскването на пролетната слънчева топлина, събуждането на живителните сили в растенията и хората и внасянето на млада свежест в живота.

В редица държави 21 март е почивен ден. А в Мексико по традиция хиляди местни жители, поклонници и туристи се стичат край пирамидите на Слънцето и Луната, за да посрещнат на върха им пролетното равноденствие. Те се изкачват по многобройните стълби и разтваряйки ръце, поемат топлината на слънчевите лъчи, а в подножието актьори изпълняват ритуални танци с давност от поне 500 години.

Съгласно поверието, да посрещнеш пролетта на върха на най-гигантското съоръжение от доколумбова Америка означава да получиш благословение за цялата година. От 2009-та насам времето за престой на върха на пирамидите е ограничено до 5 минути, като достъпът до него се прекратява в 3 часа следобед, тъй като по мнението на археолозите събирането на повече от 300 човека там нанася необратими вреди на древните постройки.

Малко известен е фактът, че тъкмо пролетното равноденствие става причина да бъде въведен григорианският календар. Всичко започва в далечната 325 г., когато се състои Никейският събор, на който целият християнски свят приема юлианското летоброене. Тогава е постановено, че равноденствието „завинаги“ трябва да настъпва на 21 март, както това се случва по време на този форум. Но в края на ХІV век църквата установява, че то вече не съвпада с тази дата и че на всеки 128 години към годината се добавя още един ден.

Когато тази грешка е забелязана, разликата вече е в рамките на 10 дена и вместо на 21 март, в действителност изравняването на деня и нощта настъпва вече на 11 март. Следствие на това през 1582 г. папа Григорий ХІІІ издава специална була, с която дните се изместват напред и така се въвежда нареченият на него григориански календар.

И така, ето че зимата свършва и тъмните мразовити дни бавно, но неизбежно отстъпват мястото си на настъпващата млада пролет. А това наистина е повод за един хубав и слънчев празник.



Хиляди поклонници на слънцето се стичат край най-голямата пирамида в Мексико, за да посрещнат пролетното равноденствие на върха й  В деня на Ярило

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки