Пръстен разкрива тайната за смъртта на Людмила Живкова


Пръстен разкрива тайната за смъртта на Людмила Живкова
Живкова с Индира Ганди в Индия
20 Март 2012, Вторник


Юли 1981 година. България е в траур след неочакваната смърт на Людмила Живкова –


Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net

дъщерята на първия партиен и държавен ръководител Тодор Живков. Председателят на Съюза на българските писатели и минаващ за един от доверените хора на сем Живкови – Любомир Левчев, е натоварен от ЦК на БКП да напише биографичен очерк за починалата. Срокът е съвсем кратък – трябва да е готова за годишнината от смъртта й.

Левчев започва да търси материали в архива. Там обаче се оказва, че всички данни за Людмила вече са скрити. Липсват справочници, документи, лични вещи. Партията му възлага задача да пише за дъщерята на Първия, но не му предоставя никакви официални документи, никакви официални оценки. Нищо, освен една автобиография на Людмила, с която навремето тя е кандидатствала за член на БКП.

Отчаян, че няма да може да изпълни партийното поръчение, Левчев се принуждава като разследващ журналист да започне да събира факти и впечатления от нейни близки и познати, наместо от политическата върхушка.

Той разговаря с обслужващия персонал на двореца “Бистрица” в Боровец, където Живкова прекарва последните дни от живота си, търси съдействие и от Ванга. Перипетиите си Левчев описва в книгата “Панихида за мъртвото време”, която се появи на бял свят миналото лято.

При премиерата й писателят бе поканен в почти всички национални медии, където го караха да говори по какви ли не философски теми за живота. Дори в “Панорама” Бойко Василев използва случая, за да изпадне в други пространства с отвлечени разсъждения за българите и националните им черти. Левчев бе принуден да прави странни анализи на националния ни дух в момент, когато уж трябваше да представя книгата си.

Никой обаче не го попита нищо конкретно по онова, което е написал в нея.
Обяснимо е – просто никой не я беше чел.
У нас в масовия случай журналистите обичат да четат предимно собствените си творения.

Докато обикаля обикновените хора в търсене на истории за Людмила, Левчев се натъква на такава, която би му коствала главата, ако й даде гласност. В “Бистрица” той разговаря с една от прислужниците (нарича я точно така, макар в началото на 80-те в социалистическа България подобна длъжностна характеристика да е липсвала – б.а.). Наред с много други историйки от всекидневието на Живкова, тя му разказва и случка, разиграла се месец преди смъртта й.

Людмила обичала да носи пръстен с тюркоаз. В началото на лятото на 1981 година тя забелязала, че синьото камъче на пръстена започнало да избелява. Изпаднала в ужас, макар и да не обяснила на околните защо.

“Прислужницата ми разказа това, без да разбира какво точно говори”, пише Левчев.  Свойството на тюркоаза да открива отрова в човешкия организъм, ако има допир с кожата, е известно още от Античността.

В книгата си Левчев споделя още няколко доказателства, че Людмила най-вероятно е отровена.
Той описва няколко инцидента с нея в Индия и Мексико, както и среща с Ванга. Левчев посещава пророчицата често, двамата са приятели. Малко след смъртта на Живкова му съобщават, че Ванга е получила удар, който е парализирал част от лицето й. Когато се озовал в Рупите и прекрачил нейния “прост и страшен като истина праг”, я заварил да лежи на миндера в приемната стая, а върху лицето й била спусната шамия.

Скимтяла като бито дете: “Любчо, Любчо, много са лоши хората. Така ми плиснаха в лицето новината, че Людмила е умряла, като че ли ме удари камшик. Бузата ми остана неподвижна”.
Авторът признава, че в напрегнати мигове губи самообладание и говори грубо. Затова се троснал на Ванга: “А ти защо чакаш някой да ти съобщава, вместо да ни предупредиш да вземем мерки?”. Отговорът й бил – “Защото нямаше писана смърт. Нищо не ми беше казано и на мен”.

Левчев споделил сред най-близките си, че думите на Ванга са индикация за неестествения край на Живкова. Само няколко дни след този разговор при него се появил непознат човек. Представил му се като голям почитател на поезията и дори за негов приятел.

Предупредил го да престане да разказва какво е чул от Ванга. По същото време в дома на пророчицата се изсипали няколко цивилни агенти на ДС, които я заплашили да млъкне по темата за Людмила.

Кой е отровил дъщерята на Тодор Живков?
Първи съмненията си, че Людмила е била убита, прави съветският, а после руски дисидент Аркадий Ваксберг. В началото на 90-те години, когато при Елцин архивите на СССР са отворени, той започва да изучава стотици мистериозни убийства и необясними
смъртни случаи, маскирани като естествена кончина, на партийци и врагове, извършени в Съветския съюз и зад граница, зад които винаги е имало съмнения, че стои ръката на КГБ.

Така Ваксберг стига да голямата тайна, че съветското разузнаване още във времената на Ленин и Сталин създава опитна лаборатория, където най-големи учени са ангажирани да творят невидими за медицината отрови.

Успехите им са зашеметяващи. В най-общия случай никакви аутопсии не могат да открият в тялото на мъртвите, третирани с кремълските препарати, дори микроскопична следа от отрова. Ваксберг е толкова шашнат от откритието си, че започва да разчовърква един по един най-интересните случаи от съветската история. След тях решава да се заеме със смъртта на изявени дейци и от чужбина.

Той започва проучвания за начина, по който са си отишли Георги Димитров и Людмила Живкова, но времето не му достига. На власт вече идва Путин, творение на КГБ, който отново затваря архивите. Така Ваксберг не успява да довърши работата си.

Своите съмнения, че Людмила е отровена, той споделя в книгата “Отровите на Кремъл”, със забележката, че времето не му е стигнало да прерови съветските документи и по нейния случай. При положение че Путин се гласи да управлява още много години, то вероятността архивите на КГБ скоро да се отворят отново клони към нула.

Дали обаче “случаят Людмила” е типичното дело на КГБ? Тя е била нестандартен деец. Използвала е максимално възможностите си на дъщеря на българския диктатор, за да прави мащабни проекти за времето си в България, които малцина други са се осмелявали и да помислят. Позволявала си е да говори по начин, който е бил смъртно опасен за останалите.

В един от разговорите им, пише Левчев, Живкова му споделила: “Трябва да сме готови един ден да работим без баща ми, дори срещу него”. Много от постъпките й сигурно са дразнели стопаните на Кремъл. Няма начин там да не са били в ужас от вероятността точно Живкова, която проявява пристрастия към всякакви мистични учения, но не и към комунизма, да наследи възрастния си баща. Възможно е да са взели мерки това никога да не стане. Левчев обаче описва и още една история, която хвърля друга светлина към смъртта на Людмила.

Малко преди смъртта си тя посещава последователно Индия и Мексико. В Индия я съпровожда и Левчев. Там Людмила получава странен припадък, който авторът по никакъв начин не свързва с нашумялата автомобилна катастрофа, която много биографи приписват като причина и за смъртта на Живкова. Левчев разказва, че в самолета на връщане в България го повикала при себе си.

“Това, което ще ти дам, не представлява никаква материална скъпоценност. Ще ти дам един вечен символ”. Людмила извадила от чантичката си обикновена бяла носна кърпичка, подобна на тези, които подаряват на сватба. А понякога и на раздяла.
“Пази я внимателно и не я развявай, защото вътре има посипан сребрист прашец, който не трябва да се разпилее. Даде ми го Сей Баба (един от многото жреци, които срещат при посещението си в Индия – б.а.) Казват, че превръщал една материя в друга”.

По дългия обратен път към София Людмила викала при себе си на разговор и други приятели. Дала такава кърпичка и на Вера Ганчева (в онези години директор на издателство “Народна култура” – б.а.), на Александър Бешков. Левчев скрил своята и не я докосвал цели 30 години. Когато започнал да пише “Панихида за мъртвото време”, му хрумнала идеята да провери какъв е химичният състав на белия прашец, омагьосан от Сей Баба.

Разказал на своя приятел генерал Стоян Тонев (началник на Военномедицинска академия – б.а.) цялата история и го помолил да уреди в някоя от неговите лаборатории. Когато отишъл да получи резултатите, човекът от лабораторията му казал: “Нашата химия, с която изследвахме пробите, не даде никакъв отговор. Прашецът не реагира на нищо”. Левчев поискал да си вземе праха обратно, но му отказали – бил останал в епруветката.

“Странно е, че българите сами не проявяват интерес да разследват смъртта на своите ръководители, независимо от коя епоха и партия са те”, пише Аркадий Ваксберг. И е прав. Нито към смъртта на Георги Димитров, нито към тази на Людмила Живкова някой днес проявява интерес. И двамата са възприемани като комунистически лидери, следователно истината за това как са си отишли от този свят като че ли не ни засяга.



Левчев е един от приближените на дъщерята на Тодор Живков Тодор Живков на погребението на Людмила Книгата “Панихида за мъртвото време” излезе още миналата година, но нито един от журналистите, които я отразиха тогава, така и не попита Левчев нищо конкретно за нея. Очевидно никой не я беше прочел

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
фен на лакея на Живков Любомир
31.12.2012 15:21:59
0
1
Онзи ден България бе шокирана от награждаването на комунистическия придворен поет Любомир Левчев със златен венец на поетичния конкурс "Стружки вечери на поезията" в бившата югорепублика Македония (БЮРМ). Награден е един от посредствените български поети в своето поколение; всъщност не поет, а преди всичко комунистически апаратчик, председател на Съюза на българските писатели (СБП) от 1979 до 1988 г., председател на Националния съвет на ОФ и член на ЦК на БКП, който обаче, за разлика от по-безхитростните блюдолизци, подреждаше в бели стихове ласкатествата, с които обсипваше първото комунистическо семейство Живкови. Известна е репликата му "Другарю Живков, никой не може да ми забрани да ви обичам!". Той искаше Живкови да усещат във всеки момент колко ги обича. И семейството си плащаше за тази любов без да се пазари - огромен апартамент до Докторската градинка, издание на трудовете на "поета" на чужди езици, уреждане на изложби и ласкателни критики за жена му Дора Бонева. Защото левчевата подлизурщина надминаваше обичайната сервилност и придобиваше чувственото, сладострастно въздействие на еротичен масаж. "Другарят Тодор Живков е човек, който излъчва вдъхновение... Благодаря Ви, другарю Живков, за вдъхновението, което сте ни давали. Благодаря Ви за мъдростта, за грижите. Благодаря Ви, че сте ни търпели, когато тъй често повтаряме Вашите думи и с това може би ги принизяваме", заяви Левчев по случай награждаването си с орден "Георги Димитров" през 1985 г.
В своето произведение, посветено на Людмила Живкова "Мислете за мене като за огън", Левчев пише:
"Както Орфей е карал хора, птици и зверове да вървят след него, така след нея вървяха очаровани и зрели творци, и политици и деца на света... Отдадена на комунистическото бъдеще, тя стана един от неговите живи вестители - огън на върха".
На Людмила бяха посвещавани цели любовни антологии от типа:
Вървях зад твойта
колесница от покруса
И не в гроб -
в сърцето си те спуснах.
Мълчах.
И говорих
за тебе на "Вие".
Сега съм сам
И искам да вия.
Става трудно сега.
Става страшно сега.
("21 юни")
С тази "словесна лой" (по израза на критика Никола Иванов) поетът Левчев компенсираше скромните си възможности по пътя към върха на тоталитарната система. Малко хора знаят, че поради нисък успех е бил приет в доста непрестижната специалност "Библиотекознание" на СУ, откъдето после е изключен поради слаб успех. Това му напомни академик Николай Генчев, когато през 1997 г. Левчев се опита да се изкара репресиран от Живкови!
И тази "поезия"" онзи ден е получила златен венец!!
Очевидно златният венец е бил предварително уговорен от канцелариите на президентите на България и БЮРМ Георги Първанов и Георге Иванов, присъствали на награждаването. Защо е била нужна тази "гимнастика"? Отговорът ни дава самият "поет". В благодарственото си слово към Георги Старделов, председател на Македонската академия на науките и уметностите (изкуствата) МАНУ, Левчев казва:
"Сакам да се заблагодарам на Македонска академиjа, во коjа, да се пофалам, имам чест да нарекувам пријатели такви луге како многу славниот Томе Серафимовски, како Матеjа Матевски, Влада Урошевик, Милан Гурчинов или Ристо Василевски... Jас го повикувам духот на Славко Jаневски, Блаже Конески, Анте Поповски... И на краjот, според списокот на смртта, чудесниот Гане Тодоровски- моjот прв и вечен македонски приjател". ("Утрински весник от 23 август)
Левчев благодари на цяла кавалкада антибългарски пропагандатори и крадци на българска култура и история! В коментар нa събитието "Фрогнюз" напомни, че Блаже Конески (Благой Конев), агент на Белград, не успял да завърши българска филология в София, става академик в Югославия за това, че е преписал "Историческата граматика на българския език" на проф. Кирил Мирчев и "Основна българска граматика" на проф. Л. Андрейчин, за да изфабрикува "история на македонскиот jазик" и "граматиката на македонскиот jазик". Той е и поет, възпял своята "майка Сърбия". Гане Тодоровски е автор на едни от най-гнусните стихове против България, величаещи Сърбия. Такива са и всички останали "поети", чиито духове наш Левчев призовава.
Академията МАНУ, на която Левчев благодари, предизвика няколко международни скандала с вулгарните си извращения на науката, само и само да намери някакви исторически основания за съществуване на "македонска нация", различна от българската. През 2009 г. тя издаде "Македонска енциклопедия", пълна с толкова вопиющи перверзии, че след демарш на посолствата на САЩ, Британия и Франция, Скопие бе принудено да я изтегли от разпространение. "Македонската енциклопедия в основата си е антибългарска, антиалбанска, антигръцка и просръбска", заяви и бившият премиер на БЮРМ Любчо Георгиевски пред агенция "Фокус" на 2 октомври 2009 г.
През юни 2006 г. МАНУ обяви, че е дешифрирала средния текст на Розетския камък - понеже Томас Янг (през 1814 г.) и Жан-Франсоа Шамполион (през 1822 г.) били фалшифицирали текста, за да скрият, че египетската цивилизация на Птолемеите е всъщност македонска. Така МАНУ "доказваше", че Александър Велики и Птолемеите са говорили езика на Киро Глигоров и Георге Иванов.
Самият поетичен фестивал в Струга - родният град на братя Миладинови, авторите на "Български народни песни" - е създаден през 1962 г. именно с цел да краде българска поезия. На този фестивал в пропагандни речи е присвоявано творчеството на братя Миладинови, Вапцаров, Яворов. Там са награждавани поети не заради поетичния им талант, а за политическите им заслуги към Москва и Коминтерна, като Пабло Неруда и Янис Рицос. Струга е един от най-жестоко сърбизираните български градове, за който през 1591 г. венецианският посланик Лоренцо Бернардо пише: "Струга, град в България на границата с Албания... Той е първото селище в България след като се напусне Албания"
Присъствието на Георги Първанов и Георге Иванов по време на награждаването на Левчев и фактът, че Гоце Първанов не е реагирал, а е ръкопляскал на изброените от Левчев антибългарски имена и институции, е фактическа декларация, че България, в лицето на Гоце Първанов, признава не само "македонскиот jазик", а и всички кражби на българска история и култура. Това е политически сценарий, организиран точно сега, защото през ноември т.г. БЮРМ иска да получи покана за членство в НАТО. А е предупредена, че това няма да стане, ако не уреди отношенията си със съседните страни. Е, Гоце Първанов урежда проблема, като потъпква българския интерес зад гърба на българското общество.
Едва ли за подобен сценарий би могла да се намери по-лесна маша от Любомир Спиридонов Левчев - жонгльорът с думи, у когото липсата на себеуважение се превърна в нелечима автоимунна болест.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки