Къде живееш? В „Боклук тарла”


Къде живееш? В „Боклук тарла”
20 Март 2012, Вторник


Варненският общински съвет не смее да смени турските имена

Автор: Илияна Христова

Варненският общински съвет не смее да смени старите турски имена на местности с български. В деловодството залежава предложение на ВМРО, което засега среща хладно мълчание от ГЕРБ. Обяснението е, че промяната може да разпали етнически страсти и трябва да се чака личното разрешение на Бойко Борисов. А той напоследък избягва морската столица. Има проблеми с местната структура, поради което не му се занимава с някакви имена.

Идеята е местността „Ментеше” да стане „Сборяново”, „Акчелар” - „Белица”, „Кочмар” – „Боище”, „Орта Бурун” – „Средния нос”. „Патрабана” трябва да бъде преименувана на „Стража”, „Сотира” – „Спасово”, „Караач текке” – „Борисово”. „Боклук тарла” ще стане „Нивата”, „Ваялар” - „Връбница”, „Дилбер чешма” - „Хубавата чешма”, а „Балъм дере” - „Дъбов дол”. Решаващото мнение ще имат краеведите.

Според “воеводите” стотина души, живеещи в местностите, ще трябва да сменят личните карти. Всички други разходи –  промените на кадастър, регистри и т.н, ще са за сметка на общината.
Подобен ход бе предприет в Бургас, където нямаше нужда от благоволението на премиера. Затова снишаването на варненските гербери е продиктувано от страх, или просто не им се занимава с въпроса.

Преименуването не е прецедент. До Освобождението почти всички селища и местности са носили турски имена. Пазарджик например се е казвал Татар – Пазар. Обновяването на имената се извършва периодичо през годините.

ГЕРБ разполага с най-многобройната група в общинския съвет на Варна. До скоро те бяха в коалиция с лидера на ДПС в града Янко Станев. Но Доган го натири, Цветанов и Борисов решиха да го изгонят и от председателството на Комисията по финанси в общината. ДПС няма тежест в местния парламент, ГЕРБ може да прокара новите имената, стига да иска.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки