„Облаче ле бяло” 5 години в ефира на СКАТ


„Облаче ле бяло” 5 години в ефира на СКАТ
Райна Манджукова
17 Март 2012, Събота


Изпълнението на едноименната песен като музикален фон на предаването е на българин, който живее в другия край на Европа


На 10 март 2007 г. в програмата на телевизия СКАТ се появи още едно родолюбиво предаване с поетичното, но и навяващо лека носталгия заглавие „Облаче ле бяло”. Емблематичните думи, станали неофициален химн на емигранти и гурбетчии, вече подсказваха недвусмислено каква ще е основната му тема – българите в чужбина, пръснати из цялата планета. Изборът на водещ на предаването – бесарабската българка Райна Манджукова с години опит в тази сфера – определено будеше големи очаквания...

Днес, 5 години по-късно, „Облаче ле бяло” е вече утвърдила се трибуна не само на българи от различни кътчета на планета, пожелали да споделят своите проблеми и постижения, радости и недоволства със зрителската аудитория в родината, но и на всички, които милеят за изграждането на една обща България, България на духа.

През изминалите 251 предавания водещата Райна Манджукова е посрещнала в студиото на „Облачето” 201 гости от 30 страни, сред които Тунис и Египет, Колумбия и Венецуела, Кувейт и Китай, Казахстан и Австралия. Това все още е единственото предаване в българския ефир, в което са участвали наши сънародници от Косово...

В навечерието на юбилейното предаване „Десант” се обърна с няколко  въпроса към хората, изиграли най-съществена роля в съдбата на „Облачето” – шефовете на СКАТ Валери Симеонов и Данчо Хаджиев и неговите създатели Райна Манджукова и Пламен Павлов.


- Как се роди идеята за предаване, посветено на българите в чужбина?

Райна Манджукова: „Облаче ле бяло“ е една моя сбъдната мечта. С темата българи в чужбина се занимавам от 1993 г. – първоначално като експерт в Агенцията за българите в чужбина. И за 14 години работа там осъзнах, че е необходимо българите да научават едни за други, независимо в коя точка на планетата се намират, а тези, които сме в България, трябва да знаем какво се случва с тези нашенци. Защото извън нашите граници съществуват много малки Българии, за които дори не подозираме.

Искаше ми се тези интересни неща, които имах привилегията да научавам от българите, които идваха в Агенцията от различни места по света, да стигнат и до другите хора.
Първата концепция за предаване за българите в чужбина направихме през 2003 г. с  Пламен Павлов. Предлагахме го на различни телевизии, които обаче не проявиха никакъв интерес и това беше много обидно.

Междувременно Пламен беше поел предаването „Час по България“ по телевизия СКАТ и сметнахме за некоректно той да предлага още едно предаване там. Но изглежда, когато нещо трябва да се случи, то се ражда в няколко глави едновременно. И рано или късно тези идеи се намират една друга. Защото през 2007 г. в ръководството на СКАТ бяха стигнали до мисълта за такова предаване, независимо от нас. Така че, когато ме поканиха за водеща, аз вече бях взела решението...


Пламен Павлов: Още през 1998-1999 г. имаше разговори, при които ми се е налагало едва ли не да убеждавам държавата, че трябва да има не предаване, а цяла програма за българите в чужбина. Бяхме направили доста проучвания, анкетирахме много сънародници в различни страни и успяхме да формулирахме една сериозна медийна платформа. За съжаление не мога да кажа, че това, което в момента се смята за програма за българите в чужбина, е точно това, което искаха сънародниците ни...

А после от една телевизия ни предложиха с Райна да направим такова предаване. Оказа се обаче, че трябва ние самите да си го продуцираме, тъй като се очаквало от богатите българи в чужбина да потекат едни потоци от пари... Ние още тогава им казахме, че това е нелепо и несериозно... Така или иначе вече бяхме направили концепцията, която се опитахме да предложим и на някои други телевизии, но навсякъде се натъквахме или на неразбиране, или на откровена липса на интерес...


Данчо Хаджиев: Идеята е на управителя на телевизия СКАТ Валери Симеонов. Преди 5 години и няколко месеца на нашето традиционно новогодишно събиране на ръководството, когато обсъждаме бъдещите планове, той предложи да потърсим подходящи водещи и подходяща разработка за предаване, посветено на българите в чужбина. Както на тези от старата традиционна емиграция или от разселените българи в Бесарабия, или пък нашенци, населяващи българските етнически землища като тези в днешна Северна Гърция, в Македония...

И също така на онези наши сънародници от новата икономическа емиграция, които в годините след промените създадоха  многобройни български общности в Испания, Германия, в САЩ, в Канада и къде ли още не. Разсъждавахме, че е хубаво да има такова предаване, което да се занимава с техните проблеми, най-вече по отношение на съхранение на българщината. На този български дух, на това неповторимо, уникално българско огънче, изгарящо душите на хората, които нямат досег с родината.

Защото в един момент носталгията загризва дори и тези, които са я напуснали с омраза, и дори са я проклинали за това, че животът край родния им дом е бил нещастен... Аз самият съм живял в чужбина известно време и зная какво е за българите родината. 


- Как бе избрано името? Защо точно „Облаче ле бяло“?

Райна Манджукова: Предаване с нашата проблематика може да има различни имена, зависи какъв е фокусът, какви са акцентите... В първоначалната концепция то трябваше да се казва „Български светове”. Но когато от СКАТ ми поискаха идеен проект и предложение за название, вече и двамата с Пламен Павлов споделяхме мнението, че трябва да е нещо друго, не толкова претенциозно.

Вариантът, който предложихме, беше „Само една” – заимствано от припева на песента в изпълнение на Ани Павлова: „че на света е България само една...” Една за всички ни – за тези, които сме тук, и за другите, които са в чужбина...

Валери Симеонов: „Облаче ле бяло“ беше избрано като фрагмент от известната песен, в която доминиращите чувства са любовта към родината и носталгията на хората, които са далеч от родния край. Стори ни се, че има достатъчно силен емоционален заряд в тази песен, затова тя стана и музикален фон на предаването.  

Интересен е фактът, че в това изпълнение песента е записана извън България, по съвсем друг повод. Пее я един човек, който живее на другия край на Европа, и който буквално през сълзи припява. Това изпълнение носеше автентичността на идеята, заложена в предаването.

Данчо Хаджиев: Именно това изпълнение избра Валери Симеонов – скърцащия, не дотам правилен, дори фалшив глас, но пълен с горчивина и болката от раздялата с родината. „Я кажи ми, Облаче ле бяло, отгде идеш, що си ми видяло“. Това даде и името на предаването – „Облаче ле бяло“…

Райна Манджукова: Истината е, че в първия момент не харесах името. С Пламен бяхме обсъждали и този вариант, но го бяхме отхвърлили като прекалено много използван. А и на мен специално ми се струваше излишно сълзливо, носталгично. В момента обаче не мога да си представя предаването да се казва по друг начин!..


- Какви спомени сте запазили от първия брой на предаването?

Райна Манджукова: Предаването беше на запис. Темата му беше озаглавена: „България и българите в чужбина: дългове и лихви”. Първи гости в ефира му станаха   Лана Мумджиева от Украйна и Гентиян Пируши от Албания... В апаратната не млъкваше Пламен Павлов, който изглежда се притесняваше повече от мен самата.

Чувах боботенето му дори през стената. Странното е, че не си спомням да съм имала някаква предстартова треска. Може би защото много пъти съм била телевизия СКАТ като гост, участвала съм в предавания и като преводач.

А от 2003 г., откакто Пламен Павлов започна да прави „Час по България”, прекарвах доста време в телевизията в ролята на нещо като „асистент”. Дали помагах, или пречех е спорен въпрос, но се стараех да бъда полезна като например приемах телефонните обаждания в ефир. С две думи, студиото на СКАТ за мен не бе непознато място.

Данчо Хаджиев: Райна нямаше обичайните за другите водещи притеснения и затруднения с първите издания на предаването. Първоначалният стрес, първоначалното опипване на почвата, което се среща при другите нейни колеги, при нея просто липсваше. Тя веднага „залепна“ в ролята на телевизионен водещ и много бързо предаването доби популярност.


- Какво още би могло да се направиш, за да се обогати присъствието на „Облачето“ на екрана?

Валери Симеонов: Иска ми се да разширим това предаване... извън самото него.  Новините за съдбите на българите, живеещи извън България, трябва да присъстват и в информационните емисии. Ние вече имаме кореспондентско бюро в Испания. Моето голямо желание е да успеем да създадем такива пунктове и в други държави, където живеят големи групи сънародници.

Може би на първо място такова студио трябва да се направи в Бесарабия, където българската диаспора е огромна. Също и в Гърция. Но всичко е въпрос от една страна на средства, от друга страна на намирането на качествени хора, които да подават репортажи от там.

Данчо Хаджиев: Мисля, че „Облачето” само ще спечели, ако продължи със своите собствени инициативи. Преди две години имаше чудесната кампания – „Знамето ни е трицветно“. На призива му да съберем български байрачета за българчетата в чужбина откликнаха от всички краища на страната. Това създава едно чувство на сплотеност, на връзки с родината. Мисля, че трябва да продължим и занапред тъкмо в този дух.



Пламен Павлов Данчо Хаджиев Валери Симеонов

В категории: Горещи новини

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
Rasim
17.06.2014 01:39:00
0
0
I really conldu't ask for more from this article.
8
znuoqpjv
15.05.2012 22:31:57
0
0
gKxcRk , [url=http://qdnqilahvtjm.com/]qdnqilahvtjm[/url], [link=http://gcnxicmirhdr.com/]gcnxicmirhdr[/link], http://ljdxjjvxpnxg.com/
7
nirotjuhrsv
15.05.2012 16:34:27
0
0
py77Ec <a href="http://vvmsvmriglxz.com/">vvmsvmriglxz</a>
6
vkjejj
14.05.2012 15:29:13
0
0
qCsxJT , [url=http://tekngeipwwru.com/]tekngeipwwru[/url], [link=http://dilkkacowcjs.com/]dilkkacowcjs[/link], http://pzdzicakxmcl.com/
5
qimthuqla
14.05.2012 12:41:30
0
0
aIQoZS , [url=http://vhazzmxdxsuw.com/]vhazzmxdxsuw[/url], [link=http://tgffrbhjqjin.com/]tgffrbhjqjin[/link], http://ssxcifnvvzme.com/
4
mrgsvpeyfk
14.05.2012 10:54:25
0
0
5MUWhG , [url=http://lqbeshkmbyqm.com/]lqbeshkmbyqm[/url], [link=http://vnpoxzglmwju.com/]vnpoxzglmwju[/link], http://cggqcfygjzhi.com/
3
gnhaxm
14.05.2012 08:26:57
0
0
okZ0Kv , [url=http://hnsahawdtnkd.com/]hnsahawdtnkd[/url], [link=http://nccqtmtrhbhu.com/]nccqtmtrhbhu[/link], http://uwxhmyldcuiy.com/
2
cgyminctd
13.05.2012 02:34:55
0
0
4LetQc <a href="http://nmlebkbfxpyb.com/">nmlebkbfxpyb</a>
1
Ankit
12.05.2012 17:35:23
0
0
I have exactly what info I want. Check, please. Wait, it's free? Aweomse!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки