Борисовият резил в Катар


Борисовият резил в Катар
Изглед от Пекин
16 Март 2012, Петък


Надутият ни премиер развежда българския бизнес като маймуняци по арабски форуми, където никой не ни чака

Автор: Валентин Фъртунов

В момент, в който имаш сериозни усложнения във вътрешнополитически план с мюсюлманското си малцинство и си в положение да отбиваш масирани хегемонистични атаки от ислямските си съседи, трябва да си наистина пълен откачалник, за да тръгнеш зорлем да уговаряш в страната ти да влязат стратегически ислямски инвеститори!

Или национален предател. Или и двете. Говоря за „катарската“ мисия на г-н Борисов. Фактът на позорния й резултат не намалява негатива от планирането и изпълнението й, цитирам:
На българо-катарския бизнес форум, който беше открит ... от икономическия министър Трайчо Трайков в катарската столица Доха, не дойдоха бизнесмени от Катар.

Българската страна беше представена от над 100 български компании, които пътуваха специално с чартърен полет, за да представят своите продукти и услуги на евентуално заинтересувани катарски компании и инвеститори, съобщиха БНР и „Дарик радио”.

За миналата година Катар инвестира в проекти по света 46 млрд. долара, но не и у нас.
В зала "Цюрих" в хотел "Мьовенпик" в центъра на Доха дойдоха само българи.

Форумът беше открит от министър Трайков на английски език...
Един нормален човек с чувство за достойнство след такъв грандиозен провал не би се върнал в България, но това естествено не се отнася за г-н Борисов, който в познатия си стил най-вероятно ще дърдори уморително помпозно, как го е посрещнал „неговият приятел“ емира на Катар и за българските предприемачи, губили време и били сума ти път, всуе и дума няма да обели.

Ако някоя от слугинажните медии случайно му зададе такъв въпрос поради невежеството на репортерите си, отговорът ще е също толкова познат, нещо от сорта „О, нашите бизнесмени добре си прекараха, напазаруваха си, доволни са...“

Но да оставим резила в Катар. Както казах и в началото – кому са нужни ислямските пари, които обикновено вървят с куп условия! Този, който ни трябва, е вече тук. И това е Китай. Дори вече успяхме да забележим „Великата стена“ да се движи по улиците (става дума за китайските автомобили, произвеждани съвместно с Гриша Ганчев). Впрочем, нека да видим какво прави китайският геополитически план на Балканите, докато г-н Борисов пазарува в Катар.

Тук ви представяме един анализ на италианската агенция ТМ нюз:
Политическата чакалня на ЕС е дълга и изтормозваща. Сега става още по-трудно за младите и разпокъсани балкански икономики да издържат на ударите, след като старата Европа им обърна гръб и спря преките инвестиции.

Най-добре е този риск да бъде предотвратен, като се потърсят на друго място обилни и налични ресурси, каквито предлага на поднос Пекин. Китай е решен да не пропусне възможността да превърне Югоизточна Европа в "троянски кон" за завоюване на водещи позиции на европейска територия.

Китайската стратегия е ясно формулирана, дългосрочна и се простира от поддържащата логистика и търговския обмен до енергийния сектор, като е съпроводена със засилено политическо влияние.

Реално е да се очаква през 2012 година Китай да стане най-големият чуждестранен инвеститор в Сърбия, заяви сръбският външен министър Вук Йеремич по време на посещението си в богатата китайска провинция Гуандун.

Тази титла трябваше да принадлежи на Италия с инвестицията от 1 милиард евро на ФИАТ в Крагуевац и изявлението на министър Йеремич дава точната картина не само за ориентацията на сръбската икономика, но и за целия регион, където впрочем първи започнаха да ухажват капиталите на Пекин именно страните от ЕС - Гърция, България и Румъния.

Италианската компания ЕНЕЛ, заедно с германската Е.ОН и чешката ЧЕЗ, отказа на Букурещ финансиране на проекта за газова електроцентрала с мощност 400 мегавата. Китайската национална корпорация за електрическо оборудване (China National Electric Equipment Corporation) веднага отпусна 1 милиард евро за нова топлоелектрическа централа с мощност 500 мегавата.

Произведени в Китай ще бъдат двата нови реактора на атомната електроцентрала Черна вода след отказа на германците, французите и испанците. Китайска е и инвестицията от 1.3 милиарда евро за огромната водноелектрическа централа Тарница-Лъпущещ (Tarnita -Lаpustesti) с мощност 1000 мегавата.

В букурещкото предградие Афумати (Afumati) през лятото бе открит най-големият "китайски квартал" на Балканите, в който на площ от 40 хектара са отворени над 1200 магазина, които предлагат само китайски стоки. Месеци преди това подобни центрове изникнаха в перифериите на Белград и Загреб, а в момента се водят преговори и със София.

Гърция е в мъченическо положение, но остава ключова страна за търговската стратегия на Пекин спрямо ЕС. От 2009 година е в сила междуправителствена спогодба за 3.4 милиарда евро, която предвижда изграждането от страна на китайското държавно предприятие China Ocean Shipping Company (COSCO) на трети контейнерен терминал на най-голямото гръцко пристанище (пропуснато в оригинала, но вероятно е Патрас/Патра) и до 2015 година да удвои неговия капацитет на 3,5 милиона контейнера годишно.

Това е уникална входна врата с концесия за 35 години и е по-изгодна от северноевропейските пристанища за вноса на китайски стоки в ЕС, който през кризисната 2009 година възлезе на 214 милиарда евро.

Голямата мечта на Пекин е да бъде възстановен средновековният търговски "Път на коприната" и подсилен с железница, за което е показателен интересът на Китайската банка за развитие (CDB) да финансира с 4,5 милиарда евро модернизирането на железопътната линия, свързваща Сърбия с южното адриатическо крайбрежие.

Другото широко направление за навлизане на китайски капитал в балканските икономики е възобновяемата енергия, където Пекин е вече един от водещите световни оператори с вложени 34.6 милиарда долара през 2009 година. На Балканите изпъква неотдавнашното споразумение между гръцката енергийна компания и китайския производител на турбини Sinovel Wind за изграждане на офшорен комплекс от вятърни електроцентрали с мощност между 200 и 300 мегавата.

Китайската банка за развитие ще финансира 85 процента от проекта на стойност 1,5 милиарда евро за изграждането в продължение на 15 години на 12 водни електроцентрали по протежението на македонската река Вардар.

Няма кътче на Балканите, до което да не са достигнали инвестиции от Китай, който е готов "да брани" новата Европа от кризисните талази, преливащи от стария и закъсал континент.

Забележи, уважаеми читателю, сърбите се разпадаха, държавицата им се свива и свива, докато остана накрая без излаз на море! Кървави войни преживя! Американците ги пердашиха с обеднен уран. И пак са живи и шават, и през 2012 година Китай ще стане най-големият инвеститор там. Мечта! Реално вече почти най-голямата икономика в света, най-бързо развиващата се, сравнително слабо засегната от световната американска финансова криза – да ти е инвеститор №1. С други думи, не ги мислете сърбите.

Окаяните гърци ще възстановяват с китайците Пътя на коприната и Патра ще се превърне в световно супер пристанище, откъдето ще влиза китайската стока в Европа! Представяте ли си за какво става дума!

Това трябваше да се случи в Бургас! Повтарям го от 20 години на малоумните български управници, но не би!
Геополитика? В България? Г-н Борисов? Ваш Бойко?
Боже, не ме вкарвай в грях да споменавам всуе името Ти...




В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки