Боже, благодаря! Сега мога да умра!


16 Март 2012, Петък


...Вече три часа, откак е почнала атаката, а известие няма. Началниците на отделите също са в неведение.


Какво ни готви тая нощ? Около 2.00 часа преди пладне на 13 март получаваме сведение, че 10-и пехотен Родопски полк прави прелези в телената мрежа, а 23-и пехотен Шипченски полк, макар и подпомогнат от 53-и пех. полк, все не шава от мястото си при връх Куштепе. Даже не е пробвал да атакува! Това ме изкарва от търпение. С трима офицери – ординарци, изпратих три записки до командирите на казаните полкове и бригадния командир с твърде остро съдържание.

След половин час се получи радостната вест от началника на дясното крило, че Айджийолу е взет още в 1 ч. и 45 мин. от 10-и полк.

Поривът е готов. Важното е да се там закрепим. Телеграфирах Грънчарову да изпрати по-скоро артилерия и да подкрепи 10-и полк и с пехота от своя резерв. Изпратената артилерия проявява чудеса от доблест. Към 6 ч. преди пладне на 13-и пада после разни перипетии и Айвазбаба. Казах си: „Боже, благодаря! Сега мога да умра!“.

В 10 ч. получих телеграма от полковник Рибарова, че комендантът на града е пратил парламентьор да предава крепостта. Тръгнах незабавно с автомобила си в съпровождение на моя началник-щаба майор Иван Вълкова и началника на инженерите в сектора полковник Симеон Добревски. Минахме по пътя от Мусубуйли за Сапунджилар. Ето и непристъпното толкова време Кумдере.

Търкаляха се почернели трупове с изпулени очи и озъбени челюсти – настоящи негри. Всъщност са турци, паднали в атаката на 27-и и 28-и януари, останали тук оттогава неприбрани. Горните им дрехи им липсват. По-нататък, по склона на Сапунджилар, лежат захлупени по очи или настрани наши войници, свежи жертви на утринната атака. Пътят беше лош и кален.

На едно място потъна едното колело на автомобила и струваше много време труд да го измъкнем при съдействие на проходящи обозни войници, които следваха по пътя с полковия си обоз. Най-сетне влязохме в града откъм Каика. Войниците пълняха главната улица.

При приближението на автомобила разстъпиха се и образуваха шпалир и викаха възторжено „ура“. Народът се трупаше по прозорците, вратите и викаше също „ура“. Ентусиазмът дохожда до пароксизъм. Развълнуван до сълзи, аз им поблагодарих с прекъсващ от вълнение глас и им казвах: „Живейте, мои деца, цалувам ви, славни герои!“.


Отвъд северния мост на Тунджа, в една от стаите бяха събрани пленените турски генерали и щабофицери и гледаха на нашите окъсани, но пълни с военна гордост и мъжество войски. В същото време други войски, обезоръжени и нещастни, вървяха на гъсти тълпи към о-ва Сарай... Скоро доведоха и Шукри паша.

Поздравихме се. Предложих му да ме последва в автомобила, за да отидем на Каика, гдето го причакваше с щаба си командующият 2-ра армия генерал-лейтенант Никола Иванов.

Това е вече сън. Сън чудесен. Сън наяве! Подобни сънища се повтарят след столетия.

Из „Спомени“ на ген. Георги Вазов за превземането на Одрин“



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки