От вавилонските легенди до празните тенджери


От вавилонските легенди до празните тенджери
Протестиращи американки
15 Март 2012, Четвъртък


Откъде се е взел празникът на жената и защо китайците готвят „тиква на предаността“ в този ден

Автор: Яна Славянска


С този празник сме свикнали още от най-ранното си детство, когато едно от първите стихчета, които започваме да сричаме, е „Мила, моя мамо“! Всеки къта в семейния си албум и сантиментални снимки от забавачницата с невръстната си, несвикнала още да позира физиономия и имитиращ неукрепналия детски почерк надпис: „Честит 8 март!“

Кога честван, кога отричан, все пак 67-ят ден от годината (във високосните се пада 68-ми) продължава да се води Международен ден на жената. Пропагандната машина, задвижвана под маршовия ритъм на недозрелия зрял социализъм, успя да ни набие в главите, че това е ден на борбата на жените за социални и политически права. Като за по-голяма тежест отпрати корените му в далечния 8 март на 1857 г., когато тълпа шивачки от Ню Йорк се вдигат на манифестация с искания за 10-часов работен ден, сухи работни помещения и заплащане, равно на това, което получават представителите на силния пол.

И за да се подкове идеята за видната роля на жената в историята, плъзва и версията за „марша на празните тенджери“, който изпълва улиците на Чикаго, вече в началото на ХХ век, с протестиращи от мъжката неблагодарност домакини. Денят естествено е 8-и март, а чикагските лелки дружно блъскат по празни съдини, кофи и тасчета, вдигайки олелия до Бога и настоявайки за равни права с мъжете, възможности да работят и да служат в армията и полицията. В крайна сметка единственият резултат от тази им тумба-лумба е това, че този ден повечето мъже в града останали гладни.

Може би именно взимайки си поука от този случай, в Китай и до днес на този ден готвят мъжете. Гвоздеят на празничната трапеза е „тиквата на предаността“ – ястие, сервирано в предварително изрязана във формата на птицата феникс тиква, напълнена със запържени в масло   домати от туршия, парчета диня, тръпчиви гроздови зърна, скариди и запечено свинско месо.

И докато прегладнелите китайци въртят черпака над печката, техните прелестни половинки, родени според легендите „от тънките изпарения на Небето и Земята и от ясписовата роса, която пада от изумруденозелените райски градини“, се развличат сами без мъжка компания в градските паркове... Кой да ти помни, че женски празник е имало още 4 хилядолетия преди Христа, известен като ден на вавилонската блудница.

Тогава, за прослава на богинята на плодородието Ищар, всяка вавилонка е имала правото да отиде в храма и да се отдаде на първия пожелал я чужденец. Никой очевидно не виждал нищо лошо в това, имайки предвид, че си е било редовна практика  дори нежните създания от простолюдието да влизат в „свещена“ връзка с вавилонския цар в създадените специално за целта Домове на любовта (ще се въздържим от благоприличие да ги наречем с днешните им имена).

Има и още нещо – точно на 8 март библейската Юдит (женски вариант на името Юда) отрязва главата на омаяния от невижданата й красота Олоферн – военачалник на вавилонския владетел Навуходоносор. Тя отива в шатрата на врага, уж за да спаси народа си (еврейския, естествено) от завладяване, но мнозина се съмняват, че намеренията й са били други, защото се появява при юначагата цялата омазана с ароматни масла и нагиздена в най-съблазнителните си одежди.

И е много по-вероятно да се е развихрила с меча, тъй като Олоферн се напива до безпаметност и изпада в дълбок сън, без дори да се трогне от присъствието й. Така тази кървава притча от Стария завет дава право на някои да определят 8 март и като ден на женската подлост, жестокост и коварство.

Женски ден е съществувал и в древния Рим. И е бил празнуван не само от свободно родените матрони, но и от робините, на които господарите разрешавали да си починат в този ден. Подаръци имало за всички жени, от сърце. А облечени в най-хубавите си дрехи римлянките посещавали храма на богинята Веста – пазителка на домашното огнище.

Каквато и да е истината за неговия произход, традицията празникът да се чества от дамите в много страни тъкмо на тази дата все още стабилно съществува. Иначе алтернативи – колкото искаш. В Норвегия може да бъде посрещан през втората неделя на февруари; в Грузия на 3 март; в арабските страни  съвпада с деня на пролетното равноденствие; в Ирландия и Великобритания пък се чества в четвъртата неделя на Великите пости; в Аржентина – в третата неделя на октомври; в Тайланд – когато е рожденият ден на кралицата и т. н. 

Правилата са различни навсякъде по света. Американският конгрес пък още през 1914 г. одобрява за общонароден Деня на майката, отбелязван през втората неделя на май.

И независимо кой женски празник ще ни легне на сърцето, по-важно е мъжката половина на човечеството да не забравя да уважава своите майки, любими и съпруги и всеки друг ден на годината. Кой казва, че жената е жена само на 8-ми март?



Скулптура на Донатело от 1455 г., изобразяваща библейската сцена между Юдит и Олоферн

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки