Билки при хронична сърдечна недостатъчност


24 Юни 2011, Петък


„От години страдам от хронична сърдечна недостатъчност.



Възможно ли е да подпомогна медикаментозното си лечение с приемането на билки?“
Иванка Найденова, Кърджали

Диагнозата хронична сърдечна недостатъчност се поставя, когато резервните възможности на сърцето са намалели под физиологичните възможности на възрастта и то не може да осигури съответния за нуждите на организма кръвен дебит.

Това се проявява по различен начин, в зависимост от степента на пораженията: задух, посиняване на устните, ушите, носа, лесна уморяемост, отоци по ниските части на тялото и в напреднал стадий – с увеличаване на черния дроб, набиране на течност в коремната кухина и гръдния кош и др.

От векове класическото лечение се е извършвало с помощта на Дигиталис ланата и Дигиталис пурпуреа – съответно червен напръстник и вълнест напръстник. Днес обаче домашно направените извлеци от тези билки са забранени поради високата им токсичност и невъзможността за индивидуално стандартизиране и дозиране. Вместо тях за домашно лечение се използват:

Момина сълза. В цветовете и листата на растението се съдържат активиращи сърдечната дейност глюкозиди – конвалатоксин и други. Билката упражнява върху сърцето „дигиталисово въздействие“, но не може да го замести поради краткотрайността на ефекта. Затова се прилага при сърдечни неврози, в климактериума и пациенти, обременени и с други заболявания. Използва се под формата на тинктури или запарки.

Горицвет. Използва се цялата надземна част на растението, която също съдържа глюкозиди с дигиталисоподобно действие, но с по-кратка продължителност на ефекта. Горицветът засилва и отделянето на урината.

Освен в случаите, посочени за приложение на момината сълза, горицветът се употребява, когато болният не понася дигиталис; при хронична сърдечна недостатъчност, придружена с отоци и течност в корема; при високо кръвно налягане и леки форми на някои нарушения на сърдечния ритъм. И момината сълза, и горицветът не бива да се приемат при наличие на гастрит и язвена болест, при остри бъбречни и чернодробни страдания.

При по-тежки форми на хронична сърдечна недостатъчност, които протичат със застой на течности в организма (отоци), задължително към билките, съдържащи дигиталисови глюкозиди, трябва да се прибавят и билки, засилващи отделянето на течности от организма: кора на бяла бреза, черешови дръжки и царевична коса.

Разбира се, описаните дотук лечебни възможности на билките по отношение заболяванията на сърдечно-съдовата система трябва задължително да бъдат поставени под лекарски контрол и наставление.



В категории: Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки