Ябълките удължават живота


Ябълките удължават живота
17 Юни 2011, Петък


Събирането на диви плодове и зърна, наравно с лова, е било главно средство за оцеляването на хората още от каменната епоха.

Автор: Димитър Спасов

А ябълката, която играе роля и в библейските притчи, се отглежда повече от 5000 години и е разпространена по целия свят. От древни времена тя се приема не само като храна, но и като лекарствено средство. 

Палитрата на нейните лечебни свойства е много разнообразна. Плодовете й са полезни при много болести. Настърганите ябълки помагат да се отървем от коликите. Отварата от тях облекчава кашлицата, помага за добрата работа на бъбреците и е от полза при затлъстяване, високо кръвно, склероза, подагра и болести на черния дроб.

Външно ябълките се използват при екзема и други кожни раздразнения. Те укрепват зрението и подобряват състоянието на кожата, косата и ноктите. Ако всеки ден натривате с техните обелки лицето си, значително ще отложите състаряването му. Освен това ценният плод помага за усвояването на желязото от другите продукти и възстановява хемоглобина в кръвта. 

Учени от Университета в Кембридж в резултат на глобално проучване на влиянието на начина на живот и храненето върху дълголетието са установили, че всеки човек може да удължи живота си с 3 години, ако всеки ден изяжда по една ябълка.
Сътрудници на английския Институт по изследване на храната пък са открили в ябълките епикатехин полифенол.

Това сложно вещество подобрява циркулацията на кръвта, повишава имунитета и облекчава работата на сърцето. Досега това вещество бе установявано само в зеления чай, откъдето произтичаха чудодейните му свойства.

Със сигурност се знае, че този полифенол забавя процеса на втвърдяване на стените на кръвоносните съдове с 21 %, като по този начин намалява опасността от инфаркти и инсулти. Любопитното е, че отделено в чист вид това вещество вече не е толкова целебно, така че е най-добре за лечебни цели да се използват сурови или сушени плодове.

Покрай всичко това американският учен проф. Борис Суханов преди време открива в ябълките и ябълковия сок други вещества, които пък защитават клетките на човешкия мозък от разрушаването им, довеждащо до болестта на Алцхаймер. За лекуването на това заболяване е нужно на ден да се изяждат от 2 до 4 ябълки или да се изпиват 2-3 чаши ябълков сок.

По данни на професора 3 плода, схрускани преди ядене, снижават съдържанието на мазнините в кръвта с 20 %. Мощните антиоксиданти, които съдържа райският плод, защитават белите дробове от вредните емисии и тютюневия дим, а астмата и бронхита стават по-слабо изразени. Средно един плод съдържа 3,5 г хранителни влакна, които изхвърлят от организма вредния холестерин.

Друго сензационно откритие е, че ябълките ни защитават и от онкологични заболявания. В тях са открити съставки, които забавят растежа на раковите клетки – куертицин, фловоноиди, полифеноли и пр. А популярният пектин поглъща тежките метали и помага на човека да ги изхвърли от тялото си.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки