Кисела краставичка срещу жегите


Кисела краставичка срещу жегите
20 Май 2011, Петък


Има много начини, за да се справим с летните горещини

Автор: Димитър Спасов

Колкото и дълга и прохладна да беше тази пролет, неумолимите закони на природата я избутаха от сцената и сега в главната роля като повелител на климата вече виждаме лятото. И макар че все още сме в самото начало на сезона, то си пристигна с така характерните за него горещини.

Освен че те подлагат на неприятни изпитания все още несвикналите с тях хора, те ни изправят и пред редица опасности за нашето здраве. Всеизвестно е например, че по време на горещините рязко нараства броят на инсултите и инфарктите. Но не са рядко явление и белодробните възпаления.

Ние уж сме свикнали да приемаме пневмонията като зимна болест, но истината е, че под палещите лъчи на слънцето белите ни дробове работят на границата на своите възможности и чрез тях интензивно се „изпарява“ водата и различни отпадъчни продукти от обмяната на веществата. Поради тази причина те по-често се „повреждат“ и освен пневмонията, може да се обостри бронхитът и брохниалната астма.

В периода на повишена слънчева активност рязко се увеличава и натоварването на сърдечно-съдовата и отделителната системи.
Най-важното да се предпазим от жегите е да се пие достатъчно количество течности, за да се избегне обезводняването. Трябва да се постараем да запазим течностите в организма и да не им позволяваме да се отделят заедно с потта.

За да ги задържим в организма си, добре е да пием подсолена вода. Някои препоръчват на закуска да се изяжда парче колбас или кисела краставичка, което ще регулира водния обмен в горещините. Също така диетолозите съветват вместо горещ бульон в топлите дни да си сервираме таратор или друг вид студени супи. Естествено, стига да има човек възможност, е добре да се облива с хладен душ колкото му душа поиска.

Във ваната може да добавяте настойки от билки с антисептично действие – лайка, змийско мляко и др. И разбира се, повечето време трябва да се прекарва на сянка и по-малко да се припичате на слънце. За да освежите тялото си, не забравяйте и за басейните или къпането в езерото или близката река. Но всички тези процедури следва да се извършват преди обедните часове, иначе рискувате да получите топлинен удар.

Ако у вас нямате специални уреди за охлаждане, отидете в някое кино или търговски център, където по принцип се предлага достатъчно приятна температура за клиентите, осигурена от мощни климатици.  Несъмнено, един от начините да си осигурите комфорт е да носите подходящи дрехи. Памукът и ленът са едни от най-добрите съюзници по време на изнурителните жеги.

При всички случаи през лятото забравете за синтетичните тъкани, защото ако се нагиздите с тях, тялото ви ще се поти, дишането на кожата ще се наруши и оттам тя ще бъде раздразнена.  Постарайте се жилището ви да бъде добре проветрено вечерта, като е добре през деня да държите прозорците си отворени.

Добър е ефектът, който ще ви осигури един вентилатор, поставен настолно или монтиран на тавана.    И тъй като е трудно да носим в себе си постоянно чадър, с който да се предпазим от слънчевите лъчи, в чантата си винаги можем да намерим място за един освежаващ спрей. В продължение на целия ден вие може да пръскате лицето си с него, като освежавате и овлажнявате кожата си. 

И да не пропуснем най-важното правило – когато температурата на въздуха е над 30 градуса по Целзий, добре е да помислим какви от ангажиментите си можем да отложим за по-късните вечерни часове, особено ако те са свързани с престоя ни на открито.
Не забравяйте винаги главата и тялото да бъдат защитени.

И на всяка цена носете с вас едно ветрило, което е добра алтернатива на останалия у дома ви вентилатор или климатик.  Като последен съвет, който може да ви дадем, е да не нервничите. Всеки знае, че когато човек е нервен, той се поти, което повишава температурата на тялото му и на него му става душно и горещо. Дискомфортът е още по-голям, ако това се случва през летните вечери. Затова е добре в летните горещини да запазите спокойствие.

Впрочем, забравете за всякакъв вид спорт, още повече за такъв, който се провежда на открито. Той може да ви „донесе“ слънчево изгаряне или директно да ви „обзаведе“ със сърдечен пристъп.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки