Райско кътче на балкона


Райско кътче на балкона
13 Май 2011, Петък


И в градски условия всеки може да си направи цветна градина

Автор: Дина Харизанова

За мнозина от градските жители единствената възможност да се потопят сред природата и да имат частица от нея в дома си е балконът. Той е тяхната градина и един своеобразен мини двор, където могат да се разтоварят от ежедневния стрес или просто да прекарат известно време на въздух сред аромата на треви и цветя. Красиво озеленените тераси винаги изпъкват на фона на еднообразните, па макар и цветни фасади и привличат вниманието на пешеходците, предизвиквайки взрив от възхищение.

И тъй като пространството им в повечето случаи е доста ограничено, с малко изобретателност то може да побере доста повече растителност, ако се използва и вертикалната му площ. Ако имате решетка на балкона, по нея може да се закачат множество висящи саксии, които да го залеят като каскада с изобилие от нацъфтели китки.

Тя може да се използва и като опора за различни увивни растения. Посаждайки семената им през май, само след месец лианите ще се увият по решетката и ще създадат жива стена, придавайки необикновено очарование на балконското кътче. Най-добре е да отглеждате виещите се екземпляри в тесни и продълговати сандъчета, за да пестите място.

Те са особено подходящи за терасите с южно изложение, тъй като постоянно ще хвърлят естествена сянка и ще създават приятен микроклимат. Други цветя, подходящи за огрените от слънцето места, са също флоксът, салвията, латинката, карамфилът.

Ако балконът ви е със северно изложение, трябва да посадите такива цъфтящи растения, които се развиват добре на сенчести места – незабравки, фуксия, зимзелен, а също и традесканция, зокум, циганче, лавровишна, стайна лоза и естествено бръшлян.

Създавайки своя райски кът, трябва да съобразите саксиите, кашпите и сандъчетата да са удобни за растежа на цветята. При етажното им разполагане по височината на стената върху вертикална стойка или по укрепени полици с цел увеличаване на пространството, най-нависоко поставете светлолюбивите растения, а най-отдолу тези, които предпочитат сянка. Освен традиционните съдини за цветя, може да използвате като саксии захарници или супник, останали от някой стар сервиз, с които да оформите красива и оригинална композиция.

През лятото място във вашата балконска градина може да намерят и много от стайните ви цветя. Те прекрасно ще се чувстват там и ще разнообразят флората в това малко пространство. И все пак трябва да внимавате със създаването на подходящата хармония, защото хаотично смесените форми и цветове не са гаранция за добър стил и комфортно съжителстване на растенията.

Насаждайки в саксията цветя с големи цветове, посадете в нея и такива, които имат дребни цветчета. Такова съчетание изглежда много ефектно. Хармонични са и композициите, които се състоят от растения, отрупани с едноцветни цветове. Добре се съчетават и такива с еднакъв цвят, но с различни негови нюанси или контрастни съчетания.

В нашите климатични ширини, стига балконът ви да е остъклен, той може да се превърне и в истинска зимна градина. Съществуват такива вечнозелени растения, които спокойно може да презимуват в нея – например чимшир, туя и дори елхичка.

Не забравяйте обаче, че това живо кътче от природата във вашия дом изисква доста грижи, за да му се радвате и гордеете с него. Особено през пролетта и лятото цветята се нуждаят от ежедневно поливане, пръскане от време на време с вода и подхранване с торове, тъй като съдовете са ограничени и хранителните вещества в почвата – колкото и богата да е тя, бързо се изчерпват. Прецъфтелите растения трябва навреме да се изскубват и да бъдат заменяни с нови.

Но всичките ви старания щедро ще бъдат възнаградени от възможността да намерите прохлада през знойните летните вечери на своята тераса, вдишвайки от аромата на цветята, заедно със семейството си или със своите гости.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки