Литий срещу Алцхаймер


Литий срещу Алцхаймер
06 Май 2011, Петък


В продължение на много години литият се използва за лечение на депресии и маниакални състояния.



Някога с него са лекували подагра и екзема. Сега той може да се окаже полезен в борбата срещу взимащата все по-големи размери болест на Алцхаймер. За това съобщава д-р Орест Форленца, цитиран от в. „The Telegraph”.

В проведен експеримент, при който той бил приложен на 41 доброволци над 60-годишна възраст с умерено когнитивно разстройство, водещо обикновено до зловещото заболяване, се оказало, че степента на деградация е по-ниска при хората, приемащи ежедневно по 150 г литий, в сравнение с тези, получаващи плацебо.

Експертите предполагат, че този елемент възпрепятства работата на механизмите, които водят до прогресирането на болеста Алцхаймер.

Освен в литиевите батерии, този алкален микроелемент се съдържа много в яйцата, марулята и въобще в зеленчуците със зелен цвят, но количеството в тях зависи от географското разположение и съдържанието на лития в почвата, където са отглеждани.

Много минерални води също съдържат това ценно вещество . То се открива също в морската и каменната сол. Още през 1971 г. някои медицински издания оповестяват, че в местностите, където питейната вода е наситена с него, хората са по-спокойни и сред тях рядко се срещат психични разстройства.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки