Вдигат ОДРИНалина на ямболските управници


Вдигат ОДРИНалина на ямболските управници
Тук ще се провеждат културни събития по трансгранични инициативи, което ще рече турски културен център
12 Март 2012, Понеделник


На 1 март започват строително-монтажните работи на  Етнографския комплекс в Ямбол на ул. „Атанас Кратунов” № 19.


Автор: Валентин Вълчев

Той ще включва: етнографска къща със зала за културни събития, ателиета за пресъздаване на художествени занаяти, посетителски културно-информационен център...

С такива дитирамби пресслужбата на общината обяви поредното „родолюбиво и патриотично” начинание, а финансирането е от Програма „Трансгранично сътрудничество България -Турция”. Къде се случва това обаче?

В квартал Каргона - един от най-старите райони на Ямбол. Преди Освобождението това е била българската част на града, докато турското население е живеело от северната страна на река Тунджа, в подножието на хълма Боровец. Днес общинарите учтиво и угоднически канят турците да стопанисват съвместно с тях имот в сърцето на емблематичния квартал. Оправданието – да се усвоят средства от така наречените европейски програми за трансгранично сътрудничество.

Изобщо, като стане дума за средства, някак на местните управници веднага им се вдига нивото на ОДРИНалина! Вече на трето поред издание на фотоизложбата „Кукерландия” компетентно жури класира на първите места все фотографи от... Одрин. Още по време на първия си мандат кметът на Ямбол Георги Славов отбеляза националния празник 3 март... пак в Одрин, на мазни борби!

Никой до този момент не е разбрал в какво точно се изразява това икономическо сътрудничество, но пък редовно се провеждат семинари. Поне по два пъти в годината някакви хора се събират, пият кафе и минерална вода, ядат курабийки, слушат доклади и кимат мълчаливо и с разбиране – какво разбират само те си знаят.
Трансграничното сътрудничество, което предизвиква този висок ОДРИНалин, не се разпростира само на ямболска територия.

Пример как се действа мащабно даде бившият областен управител на Ямбол Надя Данкинова (в момента зам.-кмет на общината и председател на УС на "Агенция за регионално развитие и иновации"). Преди няколко години тя реши да разгърне дейността си и в Бургас.

Читателите на ДЕСАНТ със сигурност си спомнят историята около наемането на казармата в Морската градина на града от неправителствената организация на Данкинова през лятото на 2008 г. – пак с цел реализиране на разработен проект "Трансграничен център“ за обучение и иновации.

Тогава Надя Данкинова сподели, че ако предложението бъде прието, ще се направи сериозен ремонт на обекта и той ще се превърне в средище на сътрудничество на общините от Югоизточния регион.

Към днешна дата такъв трансграничен център още не се е появил, а рушащата се сграда е още по-разрушена. Нещо повече – оказа се, че същинският вносител на искането пред Бургаския общински съвет не е неправителствена организация, а дружество с ограничена отговорност “Надежда 21 век” - ООД, със седалище и адрес на управление Ямбол, ул. „Независима България” 13. Дружеството е регистрирано през 1999 г. и е собственост... на Данкинова.

Днес напористата дама е вече шеф на ФЛАГ – кредитиращата общините институция. И отново има цел: „Да търсим още възможности и други проекти, които да разширят обхвата на работата и да направят фонда още по-ефективен и още по-полезен за ключовите свои бенефициенти – общините“. Така вече ОДРИНалинът получава и национално, а не само регионално качество.

Но да се върнем на датата 1 март. На този ден народната традиция отбелязва „въртоглав четвъртък“ – работата не спори, затова и не се започва, не се и довършва. Ако се цани работник, няма да е задълго – нито договор, нито пазарлък ще се изпълнят. Не се купуват крава, вол или друг добитък, защото няма да седи у дома, ще избяга. Не се сади дърво, защото ще изсъхне и няма да върже плод. Не се сее, не се започва строеж на къща...

Изглежда обаче, проектите по трансграничното сътрудничество започват все в някой въртоглав четвъртък и стигат само до семинарите и кръглите маси. До строеж – още не сме видели нещо завършено...

Иначе проектът за възстановяване на Възрожденския комплекс в Каргона е на стойност 1 200 000 лева и когато Ямболският общински съвет преди две години прие декларация за осъждане на геноцида над арменците в Османската империя, настана голямо тюхкане, че Одрин замразявал всички съвместни проекти с Ямбол. Сега вече е ясно – ОДРИНалин от европейските пари всички проекти размразява!



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки