Професия длъжник


Професия длъжник
6 години от живота на Кокона са минали в съдебни битки. През това време починал и мъжът й, а тя се разболяла
12 Март 2012, Понеделник


Ракиджийка от Дебелт и синът й живеят охолно от заеми, които други връщат вместо тях

Автор: Георги Ваташки

Когато се появи на вратата далечен братовчед, когото не сте виждали от години и ви каже, че ще има нова кола, колко изгодна оферта е намерил за кредит и как за нула време ще го изплати, не бързайте да се радвате за него. След малко нищо чудно да чуете "ама има една дребна подробност, трябва да ми станеш поръчител, за да тегля заем".

Макар да изглежда като чиста формалност и от вас да се иска просто да подпишете един документ, всъщност вие ставате длъжник наравно с него. Това може би е моментът да забравите милите спомени как сте си услужвали някога с джобните стотинки. Възможността да се натоварите с отговорността по погасяването на чужд кредит никак не е малка. Още по-неприятен е случаят, когато сте от малък град като Дебелт, в който всички се познавате и съседката ви моли за помощ.

Така започва историята на Кокона Катърова, на 68 г., дългогодишна служителка в „Български пощи“. Жената е вдовица, онкоболна, а от две години единственият източник на доходи в дома й е мизерната й пенсия. С жалката сума живеят и двамата й синове, които са останали без работа.

Катърова сама потърси „Десант“, за да разкаже, как е попаднала в капана на недобросъвестни съселяни. А и да предупреди хората в Дебелт какво ги чака, ако имат неблагоразумието да се забъркат с местната фамилия Велчеви. И конкретно – с майка и син Стефания и Антон Велчеви.

Всъщност, в цялото село потръпват, щом чуят тези имена. Стефания е съдържателка на единствения казан за ракия в Дебелт. И понеже няма човек, който да не е ползвал поне веднъж услугите й, всички я познават. Оказва се, че почти всички са длъжници на различни банки, пак заради нея.

Схемата е проста. Синът тегли кредитите, а майката му осигурява гаранти – потенциални жертви. Които накрая стават реални, тъй като след няколко редовни вноски Велчеви неизменно изпадат в „неплатежоспособност“ и спират да плащат.

Подобен трик е бил разигран и с болната Кокона. През 2006 година, въпреки многократните откази, женицата най-накрая склонила да подпише заробващия документ и се оказала в ролята на поръчител на сумата от 15 000 лева. Заедно с още двама наивници дала съгласие доброволно да плаща чужди сметки, ако се наложи.

„Стефания ми се кълнеше, че ако синът й не може да обслужва заема, лично тя ще носи вноските в банката, за да не ни подлага на стрес нас тримата. И друг път съм правила подобни жестове, но никога за толкова голяма сума. Все пак й се доверих, защото в нейния бизнес тя няма конкуренция и прибира добри пари“, обяснява мотивите си да помогне бившата пощаджийка.

А тормозът още продължава
Преди 7 години Катърова и все още живият й съпруг не подозират, че са попаднали на хитра схема, от която Велчеви се изхранват от години. Дежурните реплики, за да спечелят доверието на гарантите, са, че уж ще почват таксиметров бизнес, после, че средствата за този бизнес се стопили и трябват още пари, че ей сега договорили изгодно автомобили на лизинг, но малко не им достига, за да платят първата вноска и т.н.

Грозната истина лъсва още първата година от погасяването на заема, за който поръчител е Кокона. Една сутрин пощенската служителка осъмва със запорирана заплата.

До 2010 г., когато се пенсионира, Катърова изплаща общо 5640 лева от чуждия заем. Молбите й към Антон не помагат, известно време майка му Стефания хвърля на „приятелката“ си по стотина лева, които обаче не стигат и за половин месечна вноска.

После и тези „дарения“ секват. Започват заплахите. Междувременно Антон е теглил още заеми и е завлякъл и други невинни души. При една от „сделките“ е заложил и собствения си апартамент, който впоследствие е загубил, защото той няма навика да връща пари.

Не всички измамени обаче са хрисими като Катърова. В селото си спомнят как миналата година Велчев и друг завлечен от него мъж стигнали до зрелищна разправа с елементи на груба сила на улицата. Ужиленият (с 2 000 лв.) Георги Чанаджиев дал на Антон да разбере, че без бой няма да се откаже от парите си.  

Как банките отпускат кредити на такива клиенти, недоумяват в селото. Вярно, че от притежавания казан за ракия Стефания си докарва прилични доходи, с които се живее охолно и даже притежава два автомобила.

Синът й обаче няма нищо на свое име и банката е безсилна да прибере задълженията му. В случая с Кокона финансовата институция разсрочила дълга на гаранта, без да уведоми длъжника за това. Това е сериозно нарушение на закона и адвокатът на потърпевшата завел дело срещу ДСК.

Последното съдебно решение е на Върховен касационен съд и не подлежи на обжалване. Магистратите премахват статута на солидарен длъжник на Катърова и спират веднъж завинаги банковия тормоз.

Останалите 8000 лева, които дължи Антон Велчев, ДСК ще ги търси от другите двама гаранти по заема - Димитринка Буналова и Иван Игнатиев. За тях остава надеждата, че ще успят да принудят измамника и неговата майка да изплащат кредита. В противен случай ги чакат дълги дела от съдебни изпълнители и загуба на домовете им. Кошмарът за Кокона Катърова засега е приключил, но за мнозина в Дебелт той продължава.

Драмата на повярвалите на обещанията на съседи и роднини за „лесните“ пари от банковите заеми се разиграва из цялата страна. Тя ще се повтаря дотогава, докато хората не се замислят сериозно, когато постъпват наивно и подписват финансови документи като банковата гаранция само за да направят услуга на някой познат или колега.

Съвсем друга тема е как банките отпускат кредити на неблагонадеждни клиенти като Велчеви. Отговорът на този въпрос ще търсим в някой от следващите броеве.


Коментар на юриста Христиан Митев
При подписване на договор за поръчителство на банков заем гражданите трябва да имат предвид следното:
Ако длъжникът не изпълнява задължението си и спре да плаща, поръчителят поема както главното задължение, така и разноските по събиране на дълга. Важно е да се запомни, че дължите сумите солидарно с този, който е взел кредита.

Ако се наложи да плащате вместо него, може да искате от длъжника главницата, лихвите и разноските, които сте направили, след като го уведомите за предявения срещу вас иск. Така ще имате право и на законни лихви върху заплатените суми от деня на плащането.


Ако обаче човекът, на когото сте помогнали, направи вноска по кредита, преди да е бил уведомен за направеното от вас плащане, той може да оспори вашето плащане. Ако давността на заема е изтекла, а вие извършите вноска, по този начин признавате вашите задължения. Това обаче не важи за самия длъжник, за когото давността не се прекъсва.



Аз заеми нямам, развика се майката на Антон Велчев, за да отпрати екипа на „Десант“ Докато наивници погасяват кредитите на сина й, Стефания вдига втора къща като палат в Дебелт

В категории: Разследвания , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
susan patrick
15.02.2018 22:22:55
0
0
Имате ли нужда от незабавен заем, за да започнете голям бизнес
Това е рейтинг на компанията за заем. Ще даде заем
При лихвен процент от 2% до
Заемополучателят ще бъде валиден заемодател. Ще
Дайте заем
$ 50,000.00, $ 1,000,000. $ 100,000,000. За кредитополучателя зависи от заема
Изискване на кандидата, максимум 1 до 30 години. Ако вие сте
Трябва
Кредитите имат докосване до нашата кредитна рейтинг на компанията
Или изпратете ни имейл на адрес
susanjpatrick@gmail.com
за всеки заем, от който се нуждаете
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки