За първи път чужденци ще открият „Мартенските музикални дни”


За първи път чужденци ще открият „Мартенските музикални дни”
Тази година повечето от концертите на Мартенските дни ще се състоят поне в обновените зали на емблематичното Доходно здание
12 Март 2012, Понеделник


Трудно и нерентабилно е да се прави фестивал във време на криза, особено в днешна България, където за правителството


Автор: Огнян Стамболиев

културата е изтикана „натясно в ъгъла”.Това не носи нито бонуси, нито дивиденти на властта. Тя и без това доказа, че няма нужда от Бетовен, Моцарт, Брамс, а предпочита Ивана, Азис, Софи Маринова и Лепа Брена. И строи скъпи и  ненужни спортни зали, докато закрива театри и симфонични оркестри.

Това го няма никъде другаде по света. В Русия, в Румъния, а да не говорим за Германия, където отпуснаха 800 милиона евро за театрите и оперите, или пък във Виена – там само за Щатсопера правителството даде 229 млн. евро, съвсем  не е така, макар че и те са в криза. Дори и в Анадола непрекъснато издигат нови културни центрове и откриват фестивали, на които канят световни звезди като Пласидо Доминго.

На най-сериозния и авторитетен музикален фестивал у нас – „Мартенски музикални дни“, няма пари за Доминго... Няма е вече и легендарната Русенска филхармония, която културната реформа на ГЕРБ съкрати. И затова за първи път в над половинвековната си история откриването на фестивала край българския дунавски бряг ще бъде поверено на чужд състав. Завесата ще се вдигне под съпровода на Моцарт и Менделсон в изпълнение на Английския камерен оркестър!

Иначе афишът на събитието предвижда изпълнения на оркестъра на БНР с диригент Емил Табаков, а също и оркестрите на Румънското национално радио, Русенската опера. Любителите на класическата музика очакват с нетърпение и изявите на световноизвестните  формации „И музичи ди Рома“ и „Московски солисти“.

Дори един бегъл поглед върху тазгодишната програма е достатъчен да ни увери в това, че „Мартенските музикални дни“, напук на правителствения културен саботаж, запазват своята традиционно висока стойност. В рамките на двете седмици, в които се провежда музикалното събитие, са предвидени 21 концерта на оркестри, инструментални ансамбли, солисти и диригенти от Русе, София, Пловдив, Букурещ, Москва, Лондон, Виена, Рим, Амстердам, Мюнхен, Париж...



В категории: Културен Десант , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Нина Р.
05.04.2012 08:26:28
0
0
И тази година Мартенските музикални дни в Русе бяха с прекрасна програма и със световни изпълнители и състави - от 12 страни - от Англия,Италия, Австрия, Русия, Румъния, Франция, Аржентина...Пълни зали, възторжена културна публика. Празник на голямата музика.Трябваше повече да се напише тук за него, все пак, това е най-големият ни музикален фестивал.По-добър от тези в София и Варна.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки