Цигани вилнеят в лозята край „Минково”


Цигани вилнеят в лозята край „Минково”
Скоро и от къщите няма да остане спомен
11 Март 2012, Неделя


Цигани върлуват от години необезпокоявани в лозята в местността „Минково” край Добрич и задигат метални порти и огради,


Автор: Пламен Николов

покъщнина, строителни материали, прозорци и врати… Потърпевшите от тези посегателства обаче така и досега не са срещнали разбиране и съдействие от институциите.

След като в злочестите им вили не е останало почти нищо за крадене, преди десетина дни мургавите вандали са започнали поголовна сеч и на плодните дръвчета. Недостигът на дърва за огрев в големите студове тази зима е отприщил изсичането на овошките в частните парцели.

Циганите влизат с ремаркета и каруци и секат наред. Изнасят огромно количество дървен материал, който едва ли е само за лично ползване. Най-вероятно дървата, добити от чуждите имоти, се продават. В резултат на безогледната сеч са унищожени десетки плодни дървета, отглеждани в продължение на няколко десетилетия. 

Картината на полазената от ромите местност е потресаваща – от дръвчетата стърчат само дънери. Явни са следите от прясна сеч с моторни триони. Из целия терен са разхвърлени клони и вършини, които са били окастрени на място – апашите изнасят само трупите на отсечените дървета.  От клонака собствениците правят огради за лозята си – защото телените мрежи отдавна са откраднати.

Съсипаха ни вилата – проплаква 67-годишната Радка Дженкова. – Тя  вече е напълно неизползваема, останали само голи стени.
Само преди броени дни в двора й са отсечени всичките овошки. Безсърдечните нападатели са започнали да разбиват с чукове дори и бетонната плоча, за да изкарат от нея желязната арматура.

През топлите месеци пък циганите обират и земеделската продукция в лозята;  влизат в дворовете и измъкват каквото е засадено. 74-годишният Неделчо Даскалов преди 6 години е бил нападнат от двама цигани, които заварил в лозето си да крадат.

Наранили му ръката, претърпял операции. Апашите били задържани от полицията, но до присъди не се стигнало. Съдът сметнал, че стойността на задигнатото е нищожна – стотина лева. Предложили на потърпевшия да вземе парично обезщетение и така историята приключила. Пак без наказание за престъпниците.

Отначало върлуваха само вечер. Сега влизат по всяко време на денонощието. Ние даваме дежурства на смени, но не можем да опазим собствеността си. Циганите толкова са озверели, че не е изключено да ни нападнат, ако им се противопоставим, опасяват се собствениците на опосканите лозя – предимно възрастни хора. Заради ромските набези засетите с лозови насаждения парцели  от 500 са останали едва десетина.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки