Медии раздухват неприязън между Добрич и Перник


Медии раздухват неприязън между Добрич и Перник
Илко Радев отблизо
09 Март 2012, Петък


Поредна кървава трагедия разбуни духовете в българското общество.


Автор: Пламен Николов

Като че ли вече свикнахме млади хора да се прощават по нелеп начин с живота си. Защото държавата ни не е на място, а и ценностите в обществото ни вече са илюзорно понятие.

В среднощните часове на 29 февруари в стая в общежитие в Студентски град, където живее 19-годишният Илко Радев от Добрич, в 3 ч. сутринта нахлуват здраво пийналите близнаци Марио и Мартин Данчеви (съквартиранти на добричлията) и техен приятел. Нахвърлят се с юмруци върху току-що събудилия се Илко. Той опитва да се защити, докопва кухненски нож и пробожда смъртоносно в гърба Марио Данчев.

На Илко Радев първоначално е повдигнато обвинение в предумишлено убийство, което впоследствие е променено. Сега 19-годишният младеж ще отговаря за убийство при превишаване пределите на неизбежната самоотбрана.

Стотици страници вестникарска хартия се изписаха по случая, четенето на теми и постинги в интернет може да отнеме дни. Стана ясно, че Илко е бил принуден да се защитава срещу развилнелите се младежи, които са нахлули в стаята му с явното намерение да го пребият жестоко. Изпаднал в състояние на безизходица (и най-големият здравеняк трудно ще се справи с голи ръце с трима млади и силни мъже), Илко грабва ножа и така се стига до кървавата вакханалия, която медиите дни наред мазохистично раздухват.

Най-голямото безумие е внушаването на впечатлението за някакво противопоставяне между Перник (откъдето е загиналото момче) и Добрич (родния град на Илко). Непонятен е ентусиазъм от някои медии – една от първите бе близката до управляващите ТВ 7, която озаглави темата в сутрешния си блок “Перник срещу Добрич”?!

Обществото ни обаче няма нужда от насаждане на неприязън или вражда между два областни града, а от истината за поредния трагичен инцидент, след който още един млад човек напусна този свят, както и от поуките от случилото се. Ако и този път не си ги извлечем и не се вземат най-после адекватни мерки – трагедиите ще се повтарят.

Колко ли току-що пострадали деца трябва да станат жертва на сбивания, предизвикани от пияни или надрусани бабаити, за да стане ясно, че кръчмите и пласьорите на дрога трябва да бъдат изметени от Студентски град. За да си върне той славата на академично средище, а не на градче на порока, достоен съперник на Содом и Гомор.

Часове след инцидента във Фейсбук се появи група “Да подкрепим Илко”. Тя вече има 3500 членове. Има и контра група – “Да спрем оневиняването на Илко Радев”. В уеб общността в подкрепа на 19-годишния младеж от Добрич пишат хора от цялата страна. Това е доказателство за несъстоятелността на тезата за “интернет война” между добруджанския град и Перник.

Подкрепата си за Илко заяви официално дори шефът на отдела за компютърни престъпления в НСБОП комисар Явор Колев.
 “Неизбежна самоотбрана”  според юридически извадки е:
“Когато има, макар и малка вероятност нападението да се повтори, за нападнатия не съществува задължението да се откаже от активна защита и да търси по-меки средства и оръдия за отбрана”. Наличието на двама или повече нападатели законът счита за нападение с повишена опасност за нападнатия.

Ако заплашват живота ни, ние може да отнемем техния. Наличието на повече от един нападател е предпоставка и за изпадане в по-особено психическо състояние на нападнатия. Ето защо в тези случаи съдът взима предвид броя на нападателите за смекчаващо вината обстоятелство за защитаващия се, ако той превиши правото на неизбежна отбрана.

Възможно е един или няколко от нападателите да са невъоръжени, а отбраняващият се да използва оръжие, за да се защити. В тези случаи важи казаното по-горе. Ще действаме според опасността, в която ни поставя конкретното нападение. ”Нападението под влияние на алкохол или наркотични вещества се третира от съдебната практика като изключително опасно деяние. От това произтича и по-високата степен на защита, която можем да използваме.

Такива нападатели са непредвидими и опасни, поради което защитаващият се може да се позове на абсолютно всички права, които му дава неизбежната отбрана”. В българското законодателство априори се приема, че употребата на алкохол и наркотици е утежняващо вината обстоятелство.

Според Наказателния кодекс превишаване пределите на неизбежна самоотбрана има, когато тя не отговаря на характера и опасността на нападението. В тези случаи защитата причинява вреди на нападателя, които чувствително надхвърлят необходимото за отблъскване на нападението.

Неизбежната отбрана не е право на засягане на нападателя в неограничена степен. Същността на превишаване пределите на неизбежна отбрана се изразява в това, че деецът, защитавайки се обективно, е имал възможност да отблъсне нападението, като използва по-леки средства за защита.

Оставяме на читателите първо и след това на съда да преценят можел ли е Илко Радев да защити здравето и живота си без да се стигне до кървавия край на инцидента. Определено в конкретния случай това е било изключително трудно постижимо…



Близнаците (правите отзад) Добрич скочи в защита на Илко

В категории: Разследвания , Горещи новини

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
koko
01.12.2012 23:29:02
0
0
Ami normalno e, shtom ca go napadnali ,da ce camodbranqva tozi Ilko.Vhv takiva momenti za da ce zashtiti,chovek icpolzva vcichko kakvoto my padne, i tpi vhv clycheq pravelno e pocthpil Ilko,a che nqkoi e pochinal toi cam ci e vinoven.
7
qtwqvb
14.05.2012 23:16:41
0
0
pzwFMC , [url=http://extmidjixeig.com/]extmidjixeig[/url], [link=http://xghhlhlxdatt.com/]xghhlhlxdatt[/link], http://eymjpuozyeeq.com/
6
haqvmkj
14.05.2012 16:27:36
0
0
CneAl6 , [url=http://nrheoojoqczl.com/]nrheoojoqczl[/url], [link=http://rtofjemcmuwb.com/]rtofjemcmuwb[/link], http://fkqzhizdoufo.com/
5
krkfrcuuj
14.05.2012 14:57:16
0
0
R4owTt , [url=http://ijigkqjcjvzo.com/]ijigkqjcjvzo[/url], [link=http://npgbyxfllihn.com/]npgbyxfllihn[/link], http://tbuynndqzzqt.com/
4
kywqwkfs
14.05.2012 11:45:32
0
0
SRUZSG , [url=http://brukmolftcra.com/]brukmolftcra[/url], [link=http://kmfqfgrolamq.com/]kmfqfgrolamq[/link], http://ongbpylmyedm.com/
3
zkiwdrwrx
14.05.2012 09:18:41
0
0
ldRBPB , [url=http://lzsvfazfamvd.com/]lzsvfazfamvd[/url], [link=http://wzwnqcrzrang.com/]wzwnqcrzrang[/link], http://jxzygociibql.com/
2
papnar
14.05.2012 06:58:13
0
0
j0nsQ3 , [url=http://ocbfuqumgwul.com/]ocbfuqumgwul[/url], [link=http://pparrzszqdrv.com/]pparrzszqdrv[/link], http://vinxygaievrb.com/
1
Key
11.05.2012 20:50:44
0
0
That's a sutble way of thinking about it.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки