Европа ни наказва заради димящите кюмбета


09 Март 2012, Петък


Има голяма опасност Европейският съюз да започне наказателна процедура срещу България заради замърсения въздух.


Автор: Асен Петров

Става дума за фините прахови частици в градовете, които превишават нормите, а основният виновник за това са печките на твърдо гориво в домовете.

Това заяви при отчета за дейността на регионалната екоинспекция в Хасково нейният шеф Димитър Илиев.
Допустимото превишение на фините прахови частици във въздуха според европейските норми е 35 дни годишно.

Замерванията на екоинспекцията в региона обаче показват над три пъти повече дни с мръсен въздух. В Хасково през 2011 година са регистрирани 111 дни, в Димитровград – 119, в Кърджали – 123.

„Над 90 процента от превишенията на фините прахови частици се дължат на печките с твърдо гориво”, обясни шефът на РИОСВ – Хасково. „През зимните месеци това е особено ясно забележимо – от 30 дни в 25 са отбелязани превишения. Нещо повече – замърсяването е най-голямо сутрин, както и вечерта след 17 часа, когато хората се прибират вкъщи и палят печките”, допълни Илиев.

От друга страна – РИОСВ може да контролира и санкционира само предприятия и фирми, които замърсяват въздуха, но не и домакинствата.

В Хасковския регион, както и в Кърджали, Гълъбово, Стара Загора, има промишлени замърсители, които редовно се санкционират и повечето от тях са въвели пречистващи инсталации. Миналата година бълващият серен диоксид Оловно-цинков комбинат в Кърджали бе запечатан от инспекторите, докато не въведе собствен мониторинг на площадката си.

„В момента тече процедура за издаване на ново комплексно разрешително, което няма да стане, докато не се спазят всички изисквания”, категоричен е Илиев. Пред кюмбетата в домакинствата обаче инспекцията е безсилна. 

Общините са длъжни да изработят програми за анализ и справяне с проблема със замърсения въздух в градовете. Тези планове се съгласуват с регионалните инспекции на Екоминистерството. Димитровград има съгласувана такава програма, Хасково все още не. „Но решаването на този проблем не е по силите на общините”, скептичен е Димитър Илиев. Според него решение трябва да се търси на държавно ниво.

Проблемът обаче се свежда до отчайващия жизнен стандарт на българина и ниските доходи, неофициално коментират от екоинспекцията. През последните две десетилетия хората бяха принудени да отрежат радиаторите, да изхвърлят електрическите уреди и да върнат кюмбетата вкъщи. Това се дължи на безизходица, а не на предпочитания, смятат еколози.

Така на практика излиза, че ако започне наказателна процедура срещу България, Брюксел всъщност ще ни наказва заради ниския стандарт на живот, признават еколозите.



В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
10.03.2012 15:23:09
0
0
Те май искат да забранят и да живеем.Да забранят твърдото гориво,че от енергото да ни дерат повече.А за замърсяванията от небето,за химхраните в блестящите от чистота магазини,нито дума,нали са на биг брадъра.Тъпи управници,грижат се за щастието на кокошки и свине,а убиват собствениия си народ!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки