Зеленчукова крем супа със сметана


Зеленчукова крем супа със сметана
09 Март 2012, Петък


За подсилване на организма срещу пролетна умора


Необходими продукти:
- един голям или два по-малки патладжана, трябва да са около 600 г
- 2 с.л. зехтин
- сол и черен пипер
- 1 ч.ч. леща
- 2 ч.ч. пилешки бульон
- 1 ч.ч. прясно мляко или течна готварска сметана
- 1 с.л. пресен лимонов сок
- ряпа - 500 г бяла
- праз  - около 500 г
- моркови-  5 броя
- целина - 1/2 глава
- магданоз - 1 връзка  
- лимони - 1 брой

Начин на приготвяне:
Фурната трябва да е  нагрята на 200 градуса. Нарежете патладжана на четвъртинки и поставете върху тавичка с кожата надолу. Напръскайте с 1 с.л. зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Печете, докато омекнат добре, около 30 минути.

В това време сложете лещата в тенджера и сипете вода, така че да я покрие поне на два сантиметра над нивото на лещата. Прибавете 1/2 ч.л. сол и оставете да заври. Намалете температурата и оставете да къкри с похлупак, докато лещата омекне. Когато е готова, отцедете водата и оставете лещата настрани.

Издълбайте сърцевината на патладжана и я поставете в кухненския робот или блендер. Прибавете 1 чаша от бульона и пюрирайте до гладка смес. Прехвърлете в чиста тенджера. В робота сложете лещата и останалия бульон и отново пюрирайте до еднородна смес. Изсипете при патладжана.

Прибавете млякото или сметаната и лимоновия сок и оставете супата да закъкри. Настържете ряпата, целината и морковите на едро ренде, а праза накълцайте на дребно. Загрейте в тенджера зехтин за готвене и задушете праза. След няколко минути добавете настърганите моркови, целината и ряпата.

Оставете леко да омекнат и долейте до горе с гореща вода (може и зеленчуков бульон). Оставете супата да ври около 10-15 минути, овкусете с подправките и изсипете накълцания магданоз. Може да се добавят и домати.

Овкусете със сол и черен пипер и оставете супата на много ниска температура за още няколко минути. Добавете лимонов сок. Сервирайте я гореща.


В категории: От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки