„Списъкът на Шиндлер“ по български


„Списъкът на Шиндлер“ по български
Комисарят по еврейските въпроси на Царство България Александър Белев (с меката шапка в центъра на снимката) наблюдава отпътуването на евреите от гарата в Скопие през март 1943 г.
26 Февруари 2019, Вторник


Какво се случи между 2 и 9 март 1943 г. и защо бе отложено депортирането на евреите от нашата страна

Автор: Борис Цветанов

Като завалят митове, та цели десетилетия. И после публицистичната ни нива никога не може да очисти зърното от плявата. Димитър Пешев е спасител на българските евреи, герой в книги и филми. Писачите не пропускат да удрят и на национално комплексиране: известен бил Димитър Пешев в света, но не и у нас. Вечна слава на Димитър Пешев! За смелостта, достойнството му, честта... 

Но реалистично погледнато, какво е било по възможностите на един подпредседател на формално Народно събрание във формално независима страна!

Унищожението на евреите е дело на Главното имперско ведомство за сигурност, най-мощната институция на Райха, империя в империята. Поставянето на прът в колелата й се оказва непосилно за могъщия адмирал Канарис, за пучистите от 20 юли 1944 година – цяла плеяда генерали на честта. В четвъртия отдел на ведомството Гестапо четвъртият департамент е службата на Адолф Айхман.

Несериозно е да се твърди, че Димитър Пешев е преборил палача на 6 милиона евреи. И владиката Стефан е сочен за спасител. Ще излезе, че е по-могъщ от папата, който по въпроса е можел само да кърши ръце.

Като ангел-спасител се сочи и една обикновена жена – Лили Паница, чието име се спряга в този контекст заедно с това на царица Йоана, Екатерина Каравелова...

Да не говорим за Тодор Живков или пък Вълка Горанова!

И все пак на 9 март, деня на Свети Четиридесет мъченици, 8 657 български евреи не се качват в конските вагони, композирани за смъртен воаяж към газовите камери. Някой ги е спасил. Някой е сложил прът в колелото на Главното имперско ведомство. Някой със сила и власт.

И това не е цар Борис ІІІ, който е нямал нито силата, нито властта да стори това.

Колкото и да е парадоксално, спасителят е обергрупенфюрер (ще рече генерал полковник) от СА и пълномощен министър на Райха (разбирай наместник на Фюрера).

Името му е Адолф-Хайнц Бекерле.

Адолф всъщност е псевдоним, родил се е като Еделмайн. Той е високообразован и  културен, добър психолог, член на Националсоциалистическата партия от 29 август 1922 г. – заедно с Хитлер, носител на две златни звезди за заслуги към Райха, с две висши образования – право и икономика. И още – талантлив политик, депутат, медик, философ, поет...

За властта, която тогава има Бекерле, днес Джеймс Уорлик може само да мечтае. Докато е посланик в България, германецът си е влизал когато поиска по време на заседания на Министерския съвет и е давал не акъл, а направо  нареждания. Гласът му се чува и в Берлин!

Не удрям клеймо на написаното от Бар-Зоар („Извън хватката на Хитлер“), Самуил Артиди („Човекът, който изигра Хитлер“), Габриеле Нисим („Човекът, който спря Хитлер“) и други. Но да съпоставим нещата.Прословутият меморандум до премиера Богдан Филов на Димитър Пешев е подписан от още 42-ма депутати чак на 17 март.

Но Пешев е бламиран, а повечето подписали се отказват...

А да видим сега какво е споделил със своя „Дневник“ Бекерле още на 3 март: „Аз съм против депортирането на евреите от София и старите земи, защото това ще предизвика голямо брожение“.

Любопитно и вън от вниманието остава написаното от него пак там, ден след спасяването на евреите: „10 март... Стана точно това, което смятах... предложеният от мен вариант да се депортират евреите само от окупираните райони..."

Нека направим една кратка ретроспекция. На 20 февруари 1943 г. в София пристига хаупщурмфюрер (т. е. капитан) Теодор Денекер, пълномощник на Айхман. Дошъл е редът на България за изпълнение на плана за унищожаването на евреите в Европа, подписан година по-рано. В него страната ни е на последно място. Там поименно са записани за заколение 48 000 български евреи.

Денекер току-що е изпратил на последен воаяж френските евреи. Смята, че пристигането му в България ще бъде своего рода почивка. Среща се с Александър Белев, комисар по еврейските въпроси, който по майчина линия е от еврейската фамилия Миланези, уважавана и до днес в Лом, където предците му са открили първата аптека. Белев веднага слага на тезгяха пратка от 20 000 „бройки“.

11 343 са ясни. Трябват още 8 657.

На първо място –  софиянци, а на една ръка разстояние е Кюстендил, където има-няма 1 000 „броя евреи“. Бекерле пророкува провал. Двете години, прекарани в България, са достатъчни, за да опознае българите.

На 1 март, след като Филов е подписал разпореждането за депортиране, Бекерле пише в „Дневник“-а си: „Българинът, отрасъл с евреи, цигани, турци, арменци, не може да разбере и възприеме борбата ни с еврейството“.

В това време планът става достояние на Лиляна Паница, секретарка на Белев. Тя още във Варна, където е родена, другарува с евреи. Ужасена е. Личният й живот открай време е драма. Била е влюбена в Белев, но не получава взаимност.

Лили Паница се среща с ционисткия представител в София Яко Барух. И дотук е нейната роля в тази история.Яко Барух отива при мистичния съветник на царя Любомир Лулчев с молба да помага. В това време на 2 март в Кюстендил Борислав Тасев, агент по депортацията, разпорежда домашен арест за над 900 евреи.

С нареждане на 9 март те да се съберат „за справка" в склада на Фернандес. За служителите от синагогата „справката“ е повече от ясна. На 7 март те водят разговор с Иван Момчилов, влиятелен адвокат в града.

Негов кум е прославеният генерал Никола Жеков, приятел на Хитлер. Момчилов вика депутата Петър Михалев, търговеца Асен Суйчмезов и бившия член на ЦК на ВМРО Владимир Куртев. Четиримата заминават за София да търсят съгражданина си Димитър Пешев, който по това време е подпредседател на Народното събрание.

Рано заранта на 9 март Момчилов разговаря с Никола Жеков. Старият воин е на 69 години. За заслуги към кайзерова Германия той е награден от Хитлер с 500 000 райхсмарки, равни на тогавашни 16 милиона лева. За справка – средната заплата по това време е 3 500-4 000 лева. Всичките пари до стотинка Жеков дава за създаване фонд за обучение на български офицери.

Извън това отклонение от темата, той изслушва Момчилов.

„Може да имате късмет – казва му той. – В София е генерал фон Масов, той още е влиятелен в Берлин, беше представител на кайзера в Главната ми квартира. Тук е и генерал Ганчев. Адютант на Фердинанд. За тях днес Бекерле дава прием в „Юнион клуб“. Поканен съм и аз – като приятел на Фюрера“...

Жеков отива във въпросния клуб, а Момчилов заедно с другите кюстендилци – при Димитър Пешев. Те искат среща с Филов, но тя им е отказана. Докато Пешев се съвещава със съгражданите си какво да правят по-нататък, Момчилов висва пред „Юнион клуб“, където Жеков се появява към 16 часа.

„Смятай приятелите си евреи спасени! – изрича той. – Най-голямата роля изигра Ганчев. Фон Масов го поддържаше. Аз само кимах...“ – скромничи боецът от старата гвардия.

Но за нас е по-важно, че веднага след Жеков, от „Юнион клуб“ излиза и Бекерле и тутакси се отправя към двореца.В 17 часа министърът на вътрешните работи Габровски издава заповед за освобождаването на подготвените за депортация евреи от старите земи.

Това обаче е само едно спечелено сражение. Иначе войната продължава...

Големият удар срещу евреите от старите земи се подготвя в пълна тайна за дните около 24 май.Всичко този път е изпипано с германска прецизност. Но 24 май е още по-голям провал, този е окончателен.

Бекерле удря по масата в Берлин: „Вредно е, дори опасно за Райха, продължаването на натиска върху София по еврейския въпрос!“

След Девети септември Димитър Пешев е съден за фашистка и антисемитска дейност на 15 години затвор. Лежи една. Освободен е по натиск на евреи с влияние в БРП. Но не намира вече работа като адвокат. Няма и българска пенсия. Има такава от държавата Израел – 50 долара.

След три преживени инфаркта умира през 1973 година.

Лиляна Паница също е съдена. Преди това -

инквизирана от български и съветски чекисти.

Народният съд я оневинява по свидетелстване на спасени евреи. Но в резултат от инквизициите, тя умира скоро след Девети.

Никола Жеков е осъден на смърт от Народния съд задочно и умира в чужбина няколко години след 9 септември 1944 г. Александър Белев е заловен с торба злато, което изчезва яко дим. Поверен е на партизанин евреин, който трябва да го конвоира до София. По пътя го застрелва в една канавка.

Бекерле е арестуван на 18 септември 1944 г. след спирането на влака беглец с хора от германската легация близо до гара Малево, Хасковско. Носи със себе си безценен товар – 30-литрово буренце, пълно с розово масло, дар от български евреи.

Партизанин – върл въздържател, виждайки буренцето, мисли, че е с ракия и стреля в него. Две седмици районът около Малево ухае на розово масло. Прекарва десет години в плен в СССР. От там се връщат по един на всеки десет. Ни жив, ни умрял. Но Бекерле пращи от здраве, когато се прибира оттам през 1954 г. Живее още двадесет години и умира 82-годишен, отнасяйки в гроба тайната за спасяването на българските евреи.


Адолф-Хайнц Бекерле

В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки