Как да намалим мастите в организма


29 Април 2011, Петък


„На 55 години съм и по принцип нямам здравословни проблеми. Но последните ми лабораторни изследвания на кръвта показаха повишен 


общ холестерол (8,4 ммол/л) и триглицериди (2,3 ммол/л). В същото време добрият холестерол е понижен (0,3 ммол/л). Тежа 102 кг при ръст 175 см. И поддържам кръвно налягане 170/100. Говорят ли тези стойности за наличието на някакво заболяване?“
Петър Петров, Горна Оряховица

Вие страдате от хиперлипидемия (повишено натрупване на масти) от смесен тип. За съжаление при вас чувствително е намален добрият холестерол, имате покачено кръвно налягане – и горно, и долно, и тежите доста килограми. Това предполага 20-30 % или 4-5 пъти по-голям риск за възникване на сърдечно-съдови проблеми при вас, отколкото при друг човек на същата възраст, но с показатели в нормата.

Преди всичко трябва да преминете на строг диетичен, нискокалоричен режим – беден на мазнини и въглехидрати и да отслабнете поне с 20-25 кг. Добре е да намалите употребата на мазни сирена, колбаси, тлъсти меса, масло и сметана. Внимавайте с т. нар. „скрити мазнини“ в промишлено приготвените храни, сладкарските изделия и готовите сосове. Използвайте само растителни мазнини – от маслини, фъстъци, рапица, слънчоглед или царевица. Избягвайте яйчения жълтък и карантиите.

Наблягайте повече на плодовете и зеленчуците и избягвайте употребата на алкохол. Трябва да се има предвид, че намаляването употребата на животински мазнини е по-ефикасно, отколкото ограничаването на богатите на холестерин храни. Диетичният ефект се проявява най-малко след около 2-3 седмици. Медикаментозното лечение на хиперлипидемиите се свежда до прилагане на медикаменти от групата на т. нар. Статини, на фибратите, на йоннообменните соли, на никотиновата киселина.

Във вашия случай се препоръчва също увеличаване на физическите натоварвания и профилактично приемане на аспирин-корект в доза от 100 мг дневно, при условие че имате здрава храносмилателна система и понасяте медикамента. А също и лекарства, понижаващи кръвното налягане от групата на калциевите инхибитори или пък т. нар. АСЕ инхибитори, и то в съчетание с ниски дози диуретици.



В категории: Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки