Символите на Възкресението


Символите на Възкресението
22 Април 2011, Петък


Несъмнено най-разпространените и неотменни великденски символи са боядисаните яйца и обредният хляб,



наричан у нас козунак, които заемат почетно място на празничната трапеза.
Но има още няколко атрибута, без които не може да мине най-големият християнски празник. Най-важен от тях е иконата с изображението на Иисус Христос, която символизира вечния живот.

В неотменна част от празненството се е превърнал и Великденският заек. Той пък символизира плодородието и благополучието. В повечето християнски страни той може да бъде видят буквално навсякъде – по покривки, завеси, чинии... или по улиците – в облечени като култовия гризач клоуни.

Не по-рядко се среща и агнето – символ на Божия агнец, т. е. Христос. Прието е като украса на празничната трапеза да бъдат поставяни статуйки, изобразяващи жертвеното животно. А у нас и в някои други страни печеното агнешко е основното празнично блюдо.

Важен атрибут е и великденската свещ, която палим по време на църковната служба. Тя трябва да се занесе вкъщи без да изгасва и с нея да се запали домашното огнище, за да ни споходи благополучието. Един вид така се извършва освещаване на дома.
Да не забравяме и пасхалния венец, който също се явява символ на вечния живот. Тази роля може да изпълнява и всеки букет от живи цветя.



В категории: Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки