Великден по света


Великден по света
22 Април 2011, Петък


На планетата съществуват множество традиции, свързани с честването на Христовото Възкресение.

Автор: Доротея Василева

 И макар че навсякъде празникът се чества от християни, обичаите в различните страни не винаги са едни и същи.
При мексиканците например празникът продължава 14 дена. Независимо че отбелязването на Страстната седмица предполага едно по-сериозно настроение, в темпераментно Мексико това е време за почивка и почти карнавално веселие, гарнирано с фойерверки, улични танци и макскарадни паради.

Много популярни в страната на маите, ацтеките и толтеките са религиозните театрални постановки, чийто сюжет се върти все около библейските събития – Тайната вечеря, предателството на Иисус от Юда, Съдът над Месията, Разпятието и Възкръсването на Христос. В дните на Великденските празници навсякъде по улиците се продават любимите национални лакомства, които не винаги са постни, а също и т. нар. „аква фреска“ (agua fresca) – бистра водица, ароматизирана с парченца ананас, диня или други фрукти, растящи в региона.

В Швеция обаче не е прието Страстната седмица да се използва като време за купон и дори много преди настъпването й развлекателните заведения биват затваряни. Подобно на някои други религиозни празници, Великден за шведите се свързва с мрачни суеверия. Там примерно смятат, че в тези дни се активизират всички нечисти сили, а на Велики Четвъртък вещиците долитат и си правят сбирка на някое дяволско място.

По тази причина жителите на скандинавската страна палят огромни огньове, стреляйки във въздуха – обичай, който днес е модифициран в гърмене на фойерверки. Със същата цел те окачват на  вратите си кръстове и звезди. Любопитен е паралелът, който всеки неизбежно ще си прави,  между тяхната традиция на Велики Четвъртък да обличат децата във „вещерски“ костюми и да обикалят къщите в квартала.

За разлика от малките хелоуински рекетьори, които заплашват, че ще напакостят, ако не им дадат бонбони, шведчетата оставят на стопаните „пасхални писма“, надявайки се да получат насреща някоя монета или вкусна почерпка.

В съседната им Финландия свързват празника и с настъпването на пролетта и затова в тамошните обичаи присъстват най-вече пролетни символи – за украса на помещенията се използват покълнали ръжени зърна, брезови и върбови клонки и свежи лалета, нарциси, лилии, доставени от по-топлите страни. 

Французите също имат необичайни великденски традиции. При тях от Разпети Петък до Светлото Възкресение църковните камбани мълчат. Това се прави в знак на траур по разпнатия Божи син. Когато децата питат защо камбаните не звънят, родителите им отговарят, че те са „отлетели в Рим“.

В ранното утро на Възкресението във Франция  малчуганите тичат да видят как камбаните ще се завърнат, а през това време възрастните крият в стаята шоколадови яйца, които отрочетата им трябва после да намерят.

В САЩ семействата задължително започват деня на Светото Възкресение с посещение на църква, където се провежда служба в прослава на Христос. Традиционният американски обяд по този повод се състои от шунка с ананас, картофи, плодова салата и зеленчуци.

Децата получават кошнички от „Великденския заек“, напълнени с боядисани яйца, шоколади и бонбони. В Америка е много популярен обичаят с търкалянето на яйца по тревата, при което малчуганите се състезават кой най-далече и без да спира ще дотъркаля своето яйце. Най-голяма е навалицата за това съревнование, която се струпва на моравата пред Белия дом във Вашингтон.

Шоколадовите или захарните яйца са много популярни в Австралия. Там се правят и шоколадови фигурки на заек или на изконното за континента животно – голямото билби (вид торбест бозайник, подобен на дългоухия скокливко), което скоро може да се превърне в официален великденски австралийски символ.

Така местните учени се надяват да предотвратят застрашителното изчезване на този животински вид. Иначе на трапезата си в деня на Възкресението в страната традиционно се сервира меню, състоящо се от печено свинско, телешко или пилешко месо с гарнитура от картофи, моркови, тиква, фасул, грах или броколи. А за десерт се поднася австралийската паскална торта „pavlova”, приготвена от „целувки“ и украсена с киви, ягоди, ананаси и мандарини.



В категории: Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки