Паметникът на признателността


Паметникът на признателността
03 Март 2012, Събота


Несъмнено символът на Трети март е паметникът на връх Шипка. Там по време на Руско-турската война се разиграва една


Автор: Георги Стоянов

от най-решителните битки по пътя към българската свобода.
Идеята да се издигне мемориал на връх „Свети Никола" – днешния Шипка, се поражда веднага след Освобождението. Но политическите борби между русофили и русофоби го отлагат във времето.

Едва през 20-те години се избистря желанието с този мемориал да се даде израз на почит към всички загинали за свободата на България. Освен парите, отпуснати от държавата, много са и волните дарения. От цялата страна в продължение на 15 години се събират пари от всяко българско семейство.

Проектът е дело на архитекта Атанас Донков и скулптора  Александър Андреев. Паметникът наподобява средновековна българска крепост. Висок е 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния му вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност.

На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци. В приземния етаж, под мраморен саркофаг, поставен на четири лежащи лъва, се съхраняват костите на загинали при отбраната на Шипка герои.

Пред саркофага са застинали на вечна стража каменните фигури на руски воин и български опълченец. Изграждането на този символ на нашата свобода струва на българите тогавашни 3 400 000 лева. В това дело активно се включва и армията. Бронзовият лъв е изработен в Софийския военен арсенал. Пренесен е до Шипка на 28 отделни части и там на място е сглобен.

Било е предвидено откриването да стане през 1930 г. Военното министерство издирва всички останали живи опълченци от Руско-турската война. Шият им официални униформи, които да облекат на парада. Но събитието се отлага с 4 години. И тъй като тогава ветераните мизерстват, през това време те редовно обличат бутафорните си доспехи и ги износват.

Налага се за откриването на паметника на 26 август 1934 г. униформите отново да бъдат ушити.101 салюта дават начало на тържествата. Върхът буквално почернява от хора. Цените на транспорта и хранителните стоки официално са уеднаквени във всички околни градове и села, за да се избегне спекулата.

Самолети кръжат и разпръскват листовки с поздрави за празника. За първи път  след  унизителния Ньойски договор така мощно Българската армия  демонстрира възраждащата си мощ.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки