Знаците на народната памет


Знаците на народната памет
03 Март 2012, Събота


Признателният български народ е вдигнал близо 300 паметника за вечна слава на героите, дали живота си за Освобождението

Автор: Яна Славянска

Отбелязвайки националния празник на България – Денят на Освобождението на България от турско робство и възкресението на българската държава, ние отдаваме чест на хилядите загинали за нашата свобода – и българи, и руси, и румънци, и финландци...

 Признателният български народ е издигнал около 300 паметници в цялата страна, свързани с личности и събития от онези героични времена отпреди повече от 130 години. Неизброими са и паметните плочи, както и другите знаци на народната памет – мемориални паркове, исторически местности, братски могили, музеи и пр.

Но освен паметникът на връх Шипка, на незнайния воин и руският паметник в София, мавзолеят-костница в Плевен и още няколко по-известни мемориала, останалите места за поклонение – специално по повод на националния ни празник – са почти непознати за широката публика.

Колко са тези, които знаят например, че само в двора на девическия манастир „Въведение Богородично“ в Казанлък са издигнати повече от десет надгробни паметници и могили. В края на декември 1977 г. тамошните монахини са предоставили  сградата на светата обител на командването на Брянско-Орловските части. Тя се използва и за лазарет, като послушниците, рамо до рамо с руските медицински сестри, полагат всеотдайно грижи за болните и ранените войници.

Редом с братската могила на загиналите от  33 Слецки полк и 34 Севски полк, се извисява и паметникът на загиналите от Пета дружина на Българското опълчение (сн. 1) – всички те са дали живота си за нашата свобода в битката при Шейново, състояла се в края на декември 1877 г. 

На паметната плоча в пловдивското село Белащица (сн. 2) пък можем да прочетем: „С вечна благодарност на финландските воини, сражавали се в Руско-турската война 1877-1878 за национално освобождение на българите“. Малко популярен е фактът, че в кървавите сражения са убити двеста войници от финландския батальон.

В местността Бакаджик, на около 15 км от Ямбол, можем да положим венци и цветя пред паметник–мемориала на руските освободители и български опълченци от 30 пехотна дивизия (сн. 3). Той се намира срещу първия в България храм-паметник „Св. Александър Невски“, построен през 1878 г. в памет на загиналите воини.

Върху шестте му колони са поставени плочи с имената на загиналите общо 952-ма души, от които 463-ма са руснаци.
На 18 август 1877 г. край поповското село Зараево се състои кръвопролитно сражение, при което намират смъртта си много войници от 140-ти пехотен Зарайски полк и 139-ти пехотен Моршански полк. За това напомня и братската могила с поименните паметни плочи на всички загинали войници и офицери в този бой (сн. 4).

В памет на тези жертви населеното място, което дотогава носи името Кара Хасан кьой, през ноември 1882 г. бива кръстено Зараево. С днешна дата редовно на 3 март селото посреща гости от руския град Зарайск.

Невъзможно е да изброим всички знаци на народната памет, които напомнят за драматичните моменти при извоюването на свободата ни и пазят имената на героите.

Важното е всеки от нас, а и бъдещите поколения, които наследят пропитата с кръв и слава земя на майка България, да намерят място за поклонение, пред което да сведат глава и да почетат най-светлата дата в нашата история.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки