Цв. Цв. в героична поза след всяка бомба


Цв. Цв. в героична поза след всяка бомба
Ужас в центъра на Варна
02 Март 2012, Петък


„За какво са сложени камери по улиците”, недоволстват жителите на града

Автор: Илияна Христова

Бомба взриви рапанджията Йордан Харасимов миналия петък във Варна. Зловещият инцидент, случил се на оживено кръстовище, потресе цяла България. Луксозното возило на бившия борец – „Ауди А6”, бе вдигнато във въздуха, малко след като студенти пресякоха улицата на път за намиращия се в близост Икономически университет. Реакцията на МВР и началника му Цветан Цветанов бе абсолютно неадекватна.

В понеделник полицията и прокуратурата решиха да наложат ембарго върху информацията. Заявиха, че престъплението е тежко и няма да съобщават никакви подробности, за да не се попречи на разследването.

Но това стана, след като лично Цветан Цветатов, независимо от „тежкото престъпление”, изговори куп небивалици пред микрофоните. „Е, вие какво очаквате. На герой може да се прави само шефът”, сподели бивше варненско ченге.

А Цветанов наистина се направи на герой. Няколко часа след взрива, той вече лансира готова версия пред медиите. Заобиколен от репортери в парламента и без никакви задръжки, силовият министър се впусна в обяснения, че в миналото си убитият е имал търкания с бивш съдружник. Освен това, се бил забъркал и в някакви административни нередности.

„По същото време, когато ги изрече тези неща, не се знаеше още дори количеството на взрива. Непрофесионално е да се лансира каквото и да е предположение. Но министърът се мъчеше да внуши на журналистите, че властта знае всичко, държи нещата под контрол. Тази реакция е стандартна”, заяви нашият източник.
Всъщност „административните нередности”, споменати от Цветанов, касаят неплатени данъци през 2004-2005 г. Харасимов е бил следствен, но производството е прекратено, след като се е издължил пред НАП.

Това няма нищо общо със случая, но репортерските въпроси изискваха отговор. Цветанов, за да не излезе неосведомен, трябваше да каже нещо.

Нищо, че МВР се изложи, като се опроверга само.
Ексфизкултурникът каза още, че Харасимов и бившият му съдружник са подавали оплаквания един срещу друг. По същото време шефът на варненската полиция Димитър Димитров твърдеше, че срещу Даката уж нямало заплахи.
„Целият град е опасан с камери. За какво ги има, за какво се харчат пари. За да глобяват обикновените шофьори ли?” – подобни гневни коментари напълниха варненските интернет форуми след взрива.

Недоволството бе провокирано от предположението, че атентаторите са преследвали жертвата с автомобили.
Това е третият подобен инцидент в България. През 2002 г. от адска машина в автомобила и е разкъсана аптекарката Христомира Атанасова. Това става на метри от столично училище.
Година по-късно на „Цариградско шосе” бе взривен мерцедесът на Иван Тодоров-Доктора. Той оцеля, но загина шофьорът му.

Основната фирма на Харасимов е „Север експорт”. Тя върти оборот от няколко милиона лева годишно. Даката бе сред най-големите играчи за улов и преработка на рапани, фирмите му изнасят за Далечния Изток. Кандидатствал за европроект на стойност 4 млн. лв. за ново рибарско пристанище на Варна.
Други версии сочат Харасимов като участник в бракониерството на калкан. В агенцията по рибарство обаче не са регистрирани нарушения на фирмите му. За МВР основната нишка в разследването е свързана с бизнеса му.


Убитият Йордан Харасимов-Даката

В категории: Разследвания , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
кирил
22.04.2012 18:45:29
0
0
героична поза след изпълнен дълъг скок. куха глава.bee[bouncing]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки