В Пловдивско събират риба в дворовете си


В Пловдивско събират риба в дворовете си
Параклисът към аязмото в Първомай плувна във вода
02 Март 2012, Петък


Около стотина къщи в Първомайско и Садовско бяха наводнени миналата събота и неделя след бързото топене на снега.


Автор: Камен Христов

„Всичко стана за 5-10 минути, вълната изведнъж се вдигна и потече по улицата, направо през двора“, разказва 18-годишният Павлин Рангелов от с. Чешнегирово. Там селската река съсипа десет къщи. Унищожени са оранжерии, издавени са домашни животни. „Останах без ни една кокошка“ – оплаква се 74-годишният Митко Борисов.

Още в събота водата помете ромската махала в с. Виница. Кметът Тодор Тодоров обиколи всяка една от къщите и предупреди хората да се изнасят. Целият приземен етаж на чисто новата къща на Радка Андонова бе наводнен. Кирпичена постройка се срути,  селскостопанската продукция и разсадът на хората бе унищожен.

Причина за бедствието е неправилно построеният водосток на новата линия, смята кметът на селото Тодор Тодоров. Прииждащата от него вълна през почивните дни е достигала метър. Първомайският градоначалник Ангел Папазов пък уточнява, че водата е влязла в селото откъм „Голямата вада“ и от дренажните системи, като дори заляла пътя за Поповица. Късно следобед в събота води от разтопените снегове достигнаха и до първомайския квартал  „Дебър“.

С помощта на местните полицейски и пожарни служби обаче са изградени диги от пясък и положението е овладяно. А от „Гражданска защита“ се заемат с отводняването. В Първомай вълната помете и параклиса „Св. Атанасий“. Тухленият храм, построен през 1955 г., потъна в близо половинметров слой вода. Унищожени са около стотина икони, дарени от християни.

Напълно е пропаднала и кирпичената сграда до аязмото, която сега трябва да се събори. Тя е издигната през 1908 г. и в нея е имало помещение за преспиване на 20 богомолци и столова.
Единични къщи са наводнени и в селата Богданица и Селци. Пострадали са имоти в Градина, Езерово и Караджалово. В Чешнегирово пък ловиха риба в дворовете си. „Отвънка се мятаха шарани. Дойдоха от ромската махала и напълниха 3-4 чувала с риба", разказва 62-годишната Шинка Рангелова.

21 са дворните места, които водата е заляла в с. Крушево. Най-много тук вода е придошла от канала на с. Градина. Голям приток продължава да се влива в язовирите  „Брягово“ и „Езерово“. В началото на седмицата ситуацията продължаваше да е критична. Ако те се препълнят, напорът може да отнесе стената – предупреждава шефът на пожарната Румен Димчев. Учениците може да използват ситуацията, за да решават задачи от типа: „Кога ще се напълнят водните съоръжения, ако в тях постъпват по 8 кубика, а в същото време се изпуска само 1“. 


Шестчленно семейство остана на улицата в Селци, след като бившият стопански двор, в който живее, бе наводнен

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки