Сложиха златен трон сред костите в Батак


Сложиха златен трон сред костите в Батак
Кичозно натруфеният нов саркофаг, в който са разположени костите на загиналите батачани
27 Февруари 2012, Понеделник


Министерството на Вежди Рашидов започна проверка и в храма „Св. Неделя“

Автор: Камен Христов

Споровете за ремонта на митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив още не са утихнали и ето че пламна нов скандал – този път за църквата-костница „Св. Неделя“ в Батак.

В героичната светиня представители на Пловдивската митрополия са поставили нов олтар, трон, резбовани столове, доскоро тя била накичена дори с изкуствени цветя. Учени, интелектуалци и архитекти изпратиха възмутено писмо до Министерството на културата и Вежди Рашидов командирова експерти да проверят какво се случва там.

Историкът Веселин Станков и етнографката Мария Йорданова, които са бивши уредници на храма-костница, както и Камарата на архитектите в Пловдив, са сигнализирали културното министерство, че църквата, в която се пазят черепи и кости на загиналите по време на зверското клане през Априлското въстание батачани, сега е превърната в действащ храм.

Стенописите и интериорът й се унищожават и така се погазва историческата значимост на „Св. Неделя“. В обявената през 1955 г. за музей църковна сграда доскоро костите на мъчениците се съхраняваха във вкопана в пода гробница под стъклена витрина.

Когато през май м. г. жертвите бяха канонизирани за светци, костите им бяха преместени в стъклен саркофаг с дърворезба и златни орнаменти. До така натруфената костница, граничеща с кича, поповете турнаха трон, след като миналата пролет с решение на общинския съвет в Батак „Св. Неделя“ бе прехвърлена безвъзмездно на Пловдивската митрополия.

С днешна дата интелектуалците настояват да се върне старият й облик, тъй като според тях олтарът пречи на посетителите да видят стената, оплискана с кръвта на загиналите. Освен това историци, етнографи и архитекти са единодушни, че свещите опушват храма и го повреждат.

От Министерството на културата отговарят, че нито е искано, нито е давано разрешение интериорът в църквата да се променя, както и от музей да се превръща в действащ храм. Духовниците обаче не отстъпват, че олтарът не пречи на туристите. В същото време пловдивски архитекти излязоха с декларация, с която настояват „Св. Неделя“ да запази статута си на музей.

Те подчертават, че интериорът се претоварва от поставените столове с червени възглавнички, позлатените свещници, икони и пъстри покривки, които скриват историческата картина. „Богослуженията пречат на осмислянето на историческата значимост на църквата и смущават тишината“ – смятат специалистите.

Като унищожаваме паметниците си на културата, се излагаме пред света и подронваме международния си авторитет – заявява арх. Стефка Василева. А за проектанта на центъра на Батак арх. Светла Статкова е недопустимо да опростяваме и да унищожаваме историята си. Голяма част от местните хора също са възмутени. Казват, че помнят църквата от деца и новата обстановка вътре не е подходяща за такова място.

Кметът на Батак Петър Паунов обаче твърди, че в църквата не е правен ремонт и нарушения в интериора няма. „Поставеното вътре е според православния канон“ – изтъква той. На същата позиция са и от Пловдивската митрополия. Нещо повече, свещениците смятат, че откакто митрополията е поела грижите за храма, той е по-спретнат.

Преди витрината на костницата била счупена, прашна и обвита в паяжини, сега всичко било оправено. Всеки петък над саркофага с мощите се четели молитви за баташките мъченици. Междувременно ДАНС започна проверка по казуса, тъй като има съмнения, че със скандала се цели създаване на раздор между българи и турци, а това е заплаха за националната сигурност.

На 20 февруари трима експерти от Министерството на културата правят са направили оглед и са фотографирали вътрешността на „Св. Неделя“, за да установят дали е нарушен интериорът и има ли повреди по стените. Резултатите от проверката им трябва да бъдат оповестени до няколко дни.

До края на месеца изтича и срокът, в който Окръжната прокуратура в Пловдив трябва да реши има ли престъпление с облепването на храма „Св. Марина“ с гръцки тапети, за което „Десант“ подробно писа в предишните си броеве. Ако се открие несъгласувана намеса по ценната църква, Законът за културното наследство предвижда глоби от 15 000 до 30 000 лв.


Пловдивският митрополит Николай отново забърка скандал

В категории: Вяра , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
ИСТИНАТА ЗА ИСТОРИЯТА ЩЕ ЗА
14.03.2012 06:46:17
0
0
Присъедини се към ПЕТИЦИЯ за ОПАЗВАНЕ И ВПИСВАНЕ В СПИСЪКА НА ЮНЕСКО НА Историческата ЦЪРКВА-КОСТНИЦА ГР.БАТАК на адрес:
www.peticiq.com/kostnica_batak
1
законност
28.02.2012 10:43:46
0
0
Заплаха за националната сигурност са хора, които съзнателно нарушават закона и проповядват това публично на литургия.
Хората, които се прекланят пред историята и пазят историята не са заплаха за националната сигурност.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки