Полицаи прикривали кмета на Хасково


Полицаи прикривали кмета на Хасково
Георги Иванов сега ще ги съди
26 Февруари 2012, Неделя


Тази седмица стана ясно, че МВР-Хасково не е направило полицейска регистрация на хасковския кмет Георги Иванов


Автор: Асен Петров

при повдигането му на обвинения в умишлено престъпление. Независимо че в последните 7-8 години градоначалникът на няколко пъти е обвиняван в най-различни закононарушения. Така силите на реда са погазили закона в негова полза, като умишлено са го прикривали.

Въпреки това, тези дни Иванов се закани да съди органите на МВР за... превишаване на права. Кметът свика даже нарочна пресконференция, на която обаче бяха изнесени объркващи факти.

Всъщност, повод за гнева му се оказа тъкмо това, че униформените поискали да му направят полицейска регистрация – снемане на личните данни, дактилоскопия (отпечатъци от пръстите), снимка в профил и анфас.

Заради отказа му да бъде сторено това, са му издадени две наказателни постановления с глоби от 100 и 500 лева. Постановленията обаче са от 20 февруари, а самата регистрация и вписване в масивите на МВР е трябвало да стане още през септември 2011 г.

Полицаите поискали да го регистрират по повод разследване, което е било прекратено, тоест, обвинението е оттеглено, смята Георги Иванов. Това пък е станало с „тенденциозно“ постановление на прокурора Петър Мидов, издадено на 6 януари 2012 година.

Полицейската регистрация е регламентирана в чл. 59 от Закона за МВР. В него пише, че тя се прави при привличането на обвиняем за умишлено престъпление. „Съгласие на лицата не се изисква. При отказ те (данните) се изземват принудително”, се казва в нормативния акт.

В основата на въпросното разследване, станало повод за серия от скандали и опъване на кметските нерви, е огромна сума от общинския бюджет, която влязла в частна фирма. Срещу раздутите плащания частникът трябвало да разчисти един градски парцел. Разликата между реалната, според прокуратурата, и платената сума е 70 000 лева. Поради недоказаност на обвинението обаче, то е снето.

Срещу кмета на Хасково обаче текат различни разследвания още от 2003-2004 година. По едно от тях той бе съден за подкуп от фирма „Дусман”, но съдът го оправда. По другото – за умишлена безстопанственост, с която е ощетил общинската хазна със 114 000 лева, все още се води процес, макар че началото му бе поставено още през 2009 г.

По всички тези казуси кметът е бил привличан като обвиняем за умишлено престъпление. Полицейска регистрация обаче не му е била правена нито веднъж. От МВР не могат да отговорят защо не е бил спазен законът.


В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Пламен
28.04.2014 10:21:09
0
0
Колко сме зле и колко сме подкуп ни само, едни на власт си движат нещата така че да вземат колкото се може повече от държавните пари а подкупната ни съдебна система нищо не прави дори и когато бъдат разобличени за да ги затвори и осъди понеже те си плащат пре-доволно и всички в съдебната система се нагушват с кинти яко и им е все тая. Затварят си очите . Най корумпираната държава във светът.
1
Чудо
26.02.2012 12:07:11
0
0
Кметът на Хасково е показателен пример за неработещата съдебна система в България
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки