Бонуси по никое време


Бонуси по никое време
25 Февруари 2012, Събота


Това, че си изгонил некадърник, най-вече означава, че явно и ти си такъв

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Не стига на магарето крастата, ами и мухите го хапят”. Наистина мъдър е бил българският народ, за да го каже. И то във времена, далеч по-зловещи от сегашните, когато не е имал държава, а е живеел под робство.

„То, пък една държава!”, все едно чувам съседа да казва. „Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер”, пък съвсем открито се изцепи един заместник-министър преди време. Ако все още пазите някаква вяра, бихте нарекли това самоирония. Ако такава не ви е в наличност, признайте, че е дебелоочие (и дебелогъзие, но да говорим възпитано, хайде). Такова, от което взеха пример всички, дошли след въпросния глупак, на какъвто и да било по-висок пост от уличен метач.

И ето днес, в светлите времена на управляващата, единствено правилна партия (ало, по-възрастните, да сте чували преди 10 ноември нещо подобно?) избуяват за пореден път стройните издънки на наглостта на държавния чиновник на високо място.
Да, „бонус” беше думата на седмицата. Безсрамието на висшия държавен чиновник днес носи латинско наименование. А претенциите му хвърлят обикновения народ  в пълно отчаяние.

Вместо да види наведени засрамено глави, данъкоплатецът невярващо чува от телевизора „Работих добре и смятам, че заслужавам. Моят труд не е безплатен”. На облечения във власт не му пука изобщо за някаква криза, за която говорят постоянно по телевизията. Той е яко на бюджетната цица, не зависи от волята на частния собственик – шеф на фирмата, и е много, много далеч от всякакви пазарни условия.

Няма значение дали е в Здравна каса или в агенция, отговаряща за реки и язовири. Неговото си е негово. Без значение, че правителството, от което е назначен на изобилната хранилка, обяви, че е криза, няма как да се вдигат заплатите, абсурд е да бъдат повишавани пенсиите и изобщо, всичко да го д... Освен техния човек, поставен да управлява.

Неговите качества са толкова съмнителни, колкото изфабрикуваната фалшива диплома на бившия шеф на фонд „Земеделие” Калина Илиева и осъденият за изнудване със средно образование тройкаджия Георги Харизанов – шеф на агенция „Напоителни системи”, с часовник „Корум” за 30 000 евро и... списъкът може да продължи до следващата страница.

Характерно в стила си, най-големият шеф, по чието благоволение са сложени на такива места тези недоразумения, мъжествено въси вежди и уволнява (Илиева е дъщеря на шефа на Софийската пожарна, нали си спомняте?) с гневен апломб „От тройната коалиция са останали”.

Ако ми посочите име на някой от досегашните български министър-председатели след Станко Тодоров, който три години след встъпване в мандат реве, че предишните управляващи му пречат, ще ви почерпя с каквото искате. Но и това е друга тема.
Може би сте забелязали, че след няма и две седмици от трагедията в село Бисер, акцентите от най-шумните новини вече далеч не са свързани с нея.

Предположете защо. Защото, както и друг път съм казвал, най-работещите отдели в това управление са пиарските. „Връзки с обществеността” се наричат на български език. Крепко прегърнали идеята, че няма значение какво се върши, важно е за него да се бучи, гърми и трещи от всички кътчета на 11-те хиляди квадратни километра България.

И ето – уволняваме, борим се с корупцията, бонуси в кризисно време са неморални и все в този дух. Като вманиачени спортисти (каквито ни надуват ежедневно главата, че са), най-висшите управници и техният шеф (който, знаете, е най-добър в страната ни в абсолютно всички спортове) би трябвало да знаят простичкия факт, че когато сменяш играчите постоянно, това означава, че играта ти куца.

Но кой се замисля за тези неща, отвсякъде ечи мощно думкане в гърдите и байганьовско самодоволство: „Вижте ги гърците, жив зян са, а ние тука сме остров на стабилността!” Без значение е, че отвсякъде ни плюят, европейците постоянно ни слагат в списъци с рискови страни, инвеститорите ги е страх да припарят, а познати до болка на всички престъпници си ходят безнаказано между гражданите.

Замислете се колко министри, заместник-министри и шефове на агенции и фондове бяха сменени по време на мандата на това правителство. Попитайте се защо това се посочва от него като свършена работа. Това, че си изгонил некадърник, най-паче означава, че явно и ти си такъв, щом не си преценил способния за точно тази  дейност човек.

Но, бонуси... Сурово-истинската картина за тях лъсна в парламента, по време на изказването на независимия депутат (разбирайте „изгонен от „Ред, законност  и справедливост” и пренасочил субсидията си към парламентарната група на ГЕРБ) Тодор Великов.

По повод уволняването на шефа на Здравната каса Нели Нешева той каза следното: „Защо в момента ние ще освободим този професионалист от този пост? Защото е получила бонус.

Уважаеми колеги, с вашето гласуване и с оставката, която вие ще приемете, вие казвате на всички, които оттук нататък ще бъдат управленци в нашата държава: Не вземайте бонуси! Вземайте комисиони!"
После ми говорете за морал...



В категории: Културен Десант , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Независим
13.04.2012 04:21:13
0
0
Правилни изводи в статията, но има навярно една техническа грешка: "11-те хиляди квадратни колометра България" са всъщност... 111 хиляди!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки