Урок по родолюбие


Урок по родолюбие
24 Февруари 2012, Петък


„В олтара на тази църква
според народната памет
и редица научни данни
родолюбиви българи
са погребали през 1873 г.
Апостола на Свободата
Васил Левски
Йеродякон Игнатий“.



Датата 18 февруари 2012 година ще бъде запомнена с едно родолюбиво дело на телевизия СКАТ. На този ден бе възстановена паметната плоча на най-големия българин Васил Левски пред църквата "Св. Петка Самарджийска". Там, където до 1956 година са лежали костите му, изровени и захвърлени от безродни учени, за да угодят на комунистическата власт.

На тази дата, точно преди седмица, бе изпълнена и последната воля на великия писател и публицист Николай Хайтов, който през целия си живот се бореше гроба на Апостола да е почетен и открит за всички.

Не смятам тази работа за свършена, докато не сложим тук и част от косите на Левски, каза синът на писателя – Александър Хайтов, който е и автор на проекта.

„След 56 години се сложи край на една историческа несправедливост, свързана с поругаването на гроба на най-великия българин Васил Левски. Тази плоча е паметен знак, място за поклон пред чистото и свято дело на Апостола“, добави Валери Симеонов, собственик на телевизия СКАТ.

Да сложат цвете в памет на Левски в студения февруарски ден се стекоха хиляди столичани и истински патриоти от цялата страна (сн. 3).

Въпреки ледения вятър, те останаха на малкото площадче до края на церемонията, когато паметната плоча бе официално открита от съсобственика на телевизия СКАТ Данчо Жаджиев, общинския съветник от МВРО Ангел Джамбазки, Малина Едрева, председател на комисията по култура към столичния общински съвет и Александър Хайтов (сн. 1 и 2).




В категории: Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки