Тайно връщат „Шеврон" у нас


Тайно връщат „Шеврон
Ричард Морнингстар е доволен – Бойко Борисов е притиснат, а може би и изнуден с компромати, за да се откаже от мораториума за шистов газ
24 Февруари 2012, Петък


Американската компания си пазарувала български политици още от 2010 година, признава посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова

Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net

Премиерът Бойко Борисов е бил почти заставен от САЩ да отмени мораториума за проучвания и добив на шистов газ, въведен само преди месец по негово настояване от парламента на България, разкри пред “Десант” източник от Министерството на икономиката, пожелал анонимност.

Това е станало по време на срещата между премиера и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в началото на февруари, като натискът е бил особено интензивен на 10 февруари по време на разговорите между Борисов и Ричард Морнингстар – американският експерт по шистов газ.

Морнингстар пристигна у нас ден по-рано, без никой никога да го е канил на посещение. Той се появи малко след като си тръгна Клинтън, която по време на разговорите с Борисов обяви, също без да е била молена за това, че “идната седмица ще изпратя в България своя специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар”.

Нейният пратеник престоя два дни у нас, в които се срещна с президента Росен Плевнелиев, премиера Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков. Тайно от медиите Морнингстар проведе разговори и с ръководството на Синята коалиция.

Визитата му мина в пълна информационна мъгла – той направи само едно официално изявление пред медиите, по време на което на журналистите бе забранено да му задават въпроси. Макар да избягваше израза “шистов газ”, Морнингстар все пак се изпусна, че работата му у нас е била основно да издава заповеди, а не просто да провежда протоколни срещи. Думите му звучаха не като на гост, а като неизбиран от никого български премиер: “В България трябва да има пълна прозрачност в енергетиката и диверсификация на доставките”.

Източникът на “Десант” разкри, че още на следващия ден, след като Морнингстар си е заминал, Борисов се е разпоредил да започне “много внимателна операция” по премахване на мораториума за добив на шистов газ. В нея били включени едновременно министърът на икономиката Трайчо Трайков и депутатите от парламентарната група на ГЕРБ, които трябвало постъпателно да започнат работа по обръщане на общественото мнение по темата за шистовия газ.

Паралелно като лобисти на американската компания “Шеврон” започнаха да се изявяват и от Синята коалиция.

Как точно Морнингстар е успял да обработи всички не е известно, но хора, запознати с маниера на американските политици, разказват, че техният арсенал включва убеждаване, натиск и изнудване чрез компромати. Че мисията на пратеника на Хилари Клинтън е била успешна, се разбра съвсем ясно още миналата седмица.

Тихомълком бе създадена парламентарна комисия, чиято цел бе “да прегледа в разумен срок всички най-нови анализи за шистовия газ – екологични, технологични и икономически”. Министър Трайков пък обяви, уж съвсем между другото в едно предаване по ТВ7, че “дебатът за шистовия газ в обществото ще бъде възобновен”, без да обясни кое го налага, след като общественото мнение по темата бе вече ясно изразено.
По отношение на протестите срещу добива на шистов газ и последвалия мораториум той каза, че са били “експлоатирани страховете на хората”.

Най-видима обаче бе промяната, наложена от американския натиск, у лидерите на Синята коалиция. От яростни противници на технологията “хидравличен натиск” – разбиване на подземни пластове за търсене на газ, лидерите Иван Костов и Мартин Димитров се превърнаха в горещи нейни привърженици. Те дори внесоха в Народното събрание проект за решение за отмяна на мораториума.

Същевременно се разбра, че най-заинтересованият от това малка България да бъде дълбана – компанията “Шеврон”, е започнала паралелна дейност в налагане на интересите си у нас – пазаруване на политици. “Шеврон” се оказа сред четирите основни спонсори на приема по случай националния ни празник 3 март, организиран от българското посолство в САЩ.

Логото на фирмата дори краси официалните покани за събитието, които бяха разпратени миналата седмица. Една от тях попадна в ръцете на ВМРО, които я разпространиха сред медиите в България и така „Шеврон” отново се озова в центъра на скандал.

Пред репортер на “Десант” посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова призна, че действително “Шеврон” били спонсори, но тя лично не виждала нищо лошо в това.
„С какво са сгрешили “Шеврон”, че се предизвиква толкова шум”, попита г-жа Поптодорова. Според нея самият факт, че определена фирма проявява интерес към страната, е “важен показател за възможностите, които България предлага за инвестиции”.

Посланичката разказа, че от “Шеврон” броили $4000, с които да се плати наема на сградата, в която ще се провежда приемът. Тя обаче не можа да си спомни как точно е станала договорката с компанията.

“Вероятно търговският ни представител ги е поканил да ни спонсорират”, предположи Поптодорова, сякаш в посолството ни работят сто души и тя не е наясно кой какво точно е свършил. В опит да се оправдае, че не играе ролята на лобист за “Шеврон”, посланичката призна пред “Десант”, че когато през 2010 пристигнала за втория си мандат в посолството, заварила там вече “изградени добри взаимоотношения с “Шеврон”.

Което значи, че дълго преди у нас изобщо някой и да подозира за плановете на САЩ да издълбаят България, компанията вече е започнала да подкупва дипломатите ни във Вашингтон. А най-вероятно и политиците в София. Нещо повече – Поптодорова се изтърва, че фирмата е била спонсор и на миналогодишното тържество за Трети март във Вашингтон. Просто тогава никой не е успял да го разбере.

„Българското Външно министерство трябва да отговори на въпроса допустимо ли е емблеми на компании да стоят редом с държавния герб. Законите и дипломатическата практика са регламентирали ясно условията, при които чужди фирми могат да правят подаръци на официални представители на българската държава", настояват от ВМРО.

Говорителят на МВнР Весела Чернева заяви във вторник, че привличането на спонсори за официалните приеми на посолствата е обичайна практика, която прилагат и чужди мисии в София. „Основна задача на нашите посолства е да поддържат интереса на местните фирми към България. Те поемат част от разходите за приемите и така спестяваме пари на българските данъкоплатци", обясни тя.

По нейни думи бюджетът на министерството за представителни разходи е свит до символични суми. Поптодорова пък каза, че на приема се очаквали около 500 души. Той ще се състои в сградата на Организацията на американските държави, защото посолството не разполагало с толкова голям салон. „Ние не разполагаме с голям бюджет, а за съжаление български компании не проявиха интерес да спонсорират нашите официални прояви”, оплака се тя. От МВнР обаче съобщиха, че бюджетът за представителни нужди на дипломатическата ни мисия в САЩ е $5500 годишно.

На въпросните покани за този 3 март са отбелязани фирмените знаци на още три американски компании като спонсори и нито една не е случайна – всички те имат енергийни интереси в България. Те са броили хиляди долари, с които да се купи ядене и пиене за гостите.

Единият спонсор - „Транс Атлантик петролиум", закупи миналата година фирмата „Дайрект петролиум България" и чрез нея получи лицензи за проучване на шистов газ в района на Ловеч и село Ъглен с площ 2288 кв. км. В този периметър попада и находището в Девенци, което е с дълбочина 4200 м и в момента дори вече се използва на тестова основа, като дава 7 куб.м газ дневно.

Другият спонсор – „Сън Едисон", се занимава с енергия от слънцето и през 2011 г. придоби в България готов проект за 50 мегавата, като заедно с това закупи земя в района на Пловдив.

Третият спонсор е „Хъниуел“. Това е холдинг от сто компании, занимаващи се с развитие на различни технологии. Техен клон действа в България от 1993 г. и предлага съоръжения за газовата промишленост и в частност за шистовия газ. Както се вижда, всичките се вълнуват само и единствено от газ, и то шистов.



Това ни чака
Една от държавите, които си ближат раните след като “Шеврон” премина през нея, е Еквадор. Миналата седмица, след 8-годишна съдебна битка, американската компания беше осъдена да плати $8 милиарда. Исканото обезщетение, което е съвместно от страна на еквадорското правителство и пострадали граждани, бе за замърсяване на околната среда в района на амазонската джунгла.

Унищожена почва, мъртви животни и много случаи на болни от рак. Такива са последствията, след като през 70- те и 80-те години в еквадорската част на Амазонка “Тексако”, която е част от “Шеврон”, бе дълбала по същия начин, по който смята да го прави и у нас. Щетите са огромни както за джунглата, така и за местното население. Искът беше за $27 милиарда. Съдът обаче реши компанията да изплати 8 милиарда.

Ищците определиха съдебното решение като "триумф на справедливостта". От Шеврон обаче го нарекоха "незаконно" и обявиха, че ще го обжалват. Това я чака и България, след като само кратка двудневна визита на американски чиновник е в състояние да променя националната ни политика на 180 градуса, а посланици в чужбина, известни с политическата си проституция, са готови на мило и драго само и само да се доберат до няколко долара повече.




Професия политическо куртизанство
Посланик на страната ни в САЩ е Елена Поптодорова – типичен представител на българското политическо куртизанство. Започнала кариера като член на БКП и персонална преводачка на Тодор Живков, тя сетне се пребоядиса на социалистка и премина в БСП, а оттам нататък започна да обслужва всяка власт в страната, независимо от кой политически спектър е.

Сегашният й мандат във Вашингтон започна при Тройната коалиция, като Ахмед Доган неведнъж е изразявал огромно задоволство от работата й, и продължава при Бойко Борисов, който също е останал доволен, щом не я сменя.


Фирмените знаци на тези, които пет пари не дават за нашето Освобождение, но са готови да си напазаруват политици на килограм, се намърда на официалните покани, разпратени от Поптодорова за приема във Вашингтон Днес Поптодорова е вече лобист на всичко американско, а подаръците на големите капиталистически компании от САЩ приема с радост И той влезе в общия хор Елена Поптодорова е любимата жена на всички режими  – от убедена комунистка и лична преводачка на Тодор Живков (втората отляво)

В категории: Разследвания , Горещи новини

15
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
15
roko
03.01.2013 15:44:12
0
0
Tozi Shevron vhv Etiopiq e ynishojil, ekologiqta i faynata.Cega Shevron e ochden da plati 8 miliarda dolara za onishojenie na Etiopiq.Evropa trqbva da ce obedini po tozi vaproc i za cqla Evropa da ce vzeme opshta zabrana na Shictov gaz da ce pridobiva,tozi vaproc trqbva cpesho da ce cazira vhv Evropeickata creshta.Ami ako nqkoi zabeleji tachiva condi da vika kmeta i jyrnalicti,naroda shte dide shtom e predopreden.Ami ckoro ribata po reka Ctryma beshe ictrovena, da ce vidi ot mecnite dali ne ca bili ot tazi naxalna firmaShictov gaz.Camo predateli na darjavata ni ce caglacqvat za pori da trovqt naroda ni.I edin den vcichko shte izleze na qve, i golemi problemi shte imat tezi predateli na Balgariq.
14
Ali Baba
29.12.2012 19:25:11
0
0
Balgariq ci ima mozaci bhlgari i te ca izmiclili Braynoviq gaz.Znachi ot voda ctava gaz.Ami za kakvo da cacipvame xpybavata ci darjavica, zaradi naxalnite Evrei.Vhv Izrael bilo phlno pod zemqta chc shictov gaz tam da ci xodqt evreite da thrcqt.Nie bhlgarite ne davame, da ce popilqva ekologiqta,vodata, zemetrhci, a i de da znaem oshhte kakvi pcixotvorni ximikali ne bytat vhv zemqta i cled vreme rak da zabole cqla Balgariq, i evreite cled vreme da doidat tyk da ce nactanqt, cled kato bhlgarite izmrem.Ami vhv Balgariq ckoro condiraxa khm Varna za Shictov gaz i zemetrecenie,ami te za da thrcqt gaz vzriv ca icpolzvali, e za tova i khshtite Varnecko pothvat vhv moreto.Eba ci naxalnata firma,kadeto gi vidite narode gonete gi losho vi ce pishi, ako pyckat condi.
13
БЪЛГАРИН
22.07.2012 20:23:24
0
0
ТИЯ - ПРОДАЖНИТЕ, ТЕ ДА СИ ПРАТЯТ ДЕЦАТА ДА ЖИВЕЯТ 2 ГОДИНИ В РАЙОНА НА ПРОУЧВАНИЯТА И ТОГАВА ДА ДАВАТ НАШИТЕ *ЪЗОВЕ ПОД НАЕМ!! ТОВА 1.
...И 2...ВИЖТЕ ТОЯ "ШОПАР" КАТО СПАРУЖЕНА КИФЛА ДО БОЙКО...ЩО СЕ ДАВАМЕ НА ТАКИВА НЕДО....НИ МАУЦИ!? ЯВНО АЛЧНОСТТА Е ПРИЧИНАТА.БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРИТЕ![lol]
12
Психолог
11.04.2012 16:27:46
0
0
Morgenstern или Морнингстар явно е жидомасон, илюминат и враг на човечеството. Името му значи утринна звезда и е едно от имената на Луцифер. Бърр.
11
STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SV
04.03.2012 14:38:42
0
0
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150281354218885&set=a.10150280258833885.385256.622828884&type=1&theater
10
Ива
04.03.2012 13:37:19
0
0
Трябва да се вдигне целия български народ на крак срещи ''Шеврон'' и то сега,после ще бъде късно!Няма и съмнение,че шепа политици от които зависи са се съгласили да се добива шистов газ и
у нас,,няма значение дали с убеждение или принуда или с пари.Важно е това да не се допусне,защото не само замърсяване на почвата,ще страдаме хората от всевъзможни тежки болести и най много ще страдат нашите деца и внуци
9
Случайната
01.03.2012 18:50:11
0
0
Скъпи българи, влезте в чочко "Гугл",напишете "шистов газ" и изгледайте всички клипове за добива на този "газ-убиец" на природа.Защо в Америка са спрели добива му?Следващата стъпка след като отровят нашата Родина...е да загробват радиационни отпадъци в нея....Жялко за хубавата ни страна..., а може би в нея голяма част са слепци и не могат да видят красотите й, или са временно пребиваващи тук и един ден ще отидат да си живеят на по- чисто място.Нас, които нямаме тяхните възможности- кучета ни яли.
8
01.03.2012 18:36:22
0
0
7
01.03.2012 18:34:11
0
0
Хора спрете!!! Имайте милост към децата и внуците ни!!!
6
Българин
29.02.2012 20:22:53
0
0
Понеже коефицентът ми на интелигентност е много над средното ниво, си позволявам да отговоря на нещастния независим, който в същия стил се подвизава и под други статии в тоя сайт с антибългарски коментари. Но понеже той пък е на ниво доста под приматското, даже не може да си изведе собствената мисъл. Защото няма такава. Мишко, ако "Шеврон" бяха идиоти, нямаше да се налага Десант да ти отваря очите, хората във вестника щяха пренебрежително да си мълчат и да чакат бурята в чаша вода да отмине. Но ти си толкова прост, че даже не знаеш за чий се дървиш и сипеш обиди. Вместо да седнеш и да си напълниш празната тиква с малко информация. Като не можеш да мислиш, поне чети чужди материали, книжки с картинки гледай. Пак си мисли, че не те будалкат с разни мораториуми, пак вярвай, че нещо зависи изобщо от това правителство и още 5 преди тях, пак нанкай в тиквите и сънувай, как чужди фирми няма да ти отровят земята и че всичко отдавна е решено, а теб някой ще вземе да те пита. Но може пък да те досрамее да пишеш екзалтирани тъпотии под всеки материал, което ще е плюс за всички, които не са на розови хапчета като теб.
Между другото, не е зле да се обърнеш към специалист за помощ, използването на малки букви в началото на всяко изречение издава тежък психо дисбаланс.
5
независим
29.02.2012 05:05:14
0
0
тази статия е за хора с много ниско IQ, или без такова. няма един твърд факт, само глупави но гадни внушения и предположения. пълно незнание и неразбиране, и пълно забравяне, че не шеврон и сащ докараха българия до просешка тояга, спомнете си кой? приятелчетата на пролетина? тая помийна истерия е същинският позор за България, не едно жалко спонсорство на шеврон. що се отнася до Поптодорова - талантлива, работлива и пълноценна служителка на страната си, и със сигурност не е приела спонсорство от шеврон по своя инициатива. шеврон също не са станали световна фирма защото са идиоти! вярва ли някой, че те имат илюзии, че купуват влияние и едва ли не България за няколко хиляди долара? авторката май е смъкнала цената на Родината доста ниско за да може да хвърля кал по поръчка
4
независим
29.02.2012 04:57:27
0
0
защо не сте м пуснали коментара за олигофренската статия на пролетина нколова за шеврон?
3
Питащият
27.02.2012 18:16:44
0
0
На това не му ли се вика "Конвергенция на Елитите" , а по нашенски "краставите магарета се одушват..." Ами той и Бойко е от обкръжението на бившия комунистически простак и затова е същият простак. Има ли свършек простотията в тази прокълната страна? Логично е. Никой не гъта доброволно системата без да си осигури имунитет от гонения при новата. http://iankov.blogspot.com/2009/11/blog-post_02.html
2
крум фильовски
26.02.2012 16:03:36
0
0
ДОКОГА ТАЗИ ДОЛНА МРЪСНА ВРЕДНА ГАД! ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ МЕСИ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ЕДНА СУВЕРЕННА И НЕ ЗАВИСИМА СТРАНА,КАКВАТО Е БЪЛГАРИЯ! ДО КОГА ТОЗИ НАГЪЛ И НАХАЛЕН ТИП! ЩЕ СЕ ИЗЖИВЯВА,КАТО ГЕНЕРАЛ-ГУБЕРНАТОР НА БЪЛГАРИЯ?! И ЩЕ СИ ВРЕ НОСА НАВСЯКЪДЕ И ЗА ВСИЧКО? ДО КОГА ЩЕ ИЗРАЗЯВА МНЕНИЕ НАВСЯКЪДЕ И ЗА ВСИЧКО?! РАЗВЯВА СИ БАЙРЯКА БЕЗПРОБЛЕМНО И НЕОБЕЗПОКОЯВАН ОТ НИКОЙ И ОТ НИЩО КАКТО СИ ИСКА ПО ЕДИН НАХАЛЕН И БЕЗПАРДОНЕН НАЧИН! ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ! АДВОКАТСТВА И ЛОБИРА ЗА ЕДНА ЧАСТНА КОМПАНИЯ, КАКВАТО Е ШЕВРОН,КОЕТО Е НЕ ДОПУСТИМО ЗА ЕДИН ДИПЛОМАТ КАКЪВТО ТОЙ ''УЖ'' ТРЯБВА ДА БЪДЕ! ОЩЕ ВЧЕРА ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ САМОСЕЗИРА И ДА МУ ВРЪЧИ ЕДНА ПРОТЕСТНА НОТА И ГО ОБЯВИ ЗА ПЕРСОНА НОН ГРАТА!
С ТОВА СИ ВРЕДНО И ОПАСНО ПОВЕДЕНИЕ ЗАСТРАШАВАЩО НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ (КАКЪВТО Е ШИСТОВИЯ ГАЗ) ТУК НЯМАШ РАБОТА! И НЕ СИ ДОБРЕ ДОШЪЛ!
Взимай си шеврон с техните хиляди токсични,радиоактивни и канцерогенни ХИМИЧЕСКИ БОМБИ със закъснител,които са заплаха за НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ живота! и здравето! на Българина,а ПРИРОДАТА загива безвъзвратно и завинаги!
Взимай си монсанто с техните ГМО които тровят,разболяват и убиват!
Товари ги на един гео-био-нано инженерен Chemtrails самолет, сеещ отрова,болест и смърт И СИ *****Й *****А ЛЕЛИНА!

Сърбите изгониха жена му за намеса във ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ на страната!
ДА НЕ ОСТАВЯМЕ СЕМЕЙСТВОТО РАЗДЕЛЕНО !!!
1
jason
25.02.2012 03:06:11
0
0
shevron e chast kartela na golemite hieni !!! tozi morgenstern/v prevod zornica/.e dobrre doshul ,kato turist .i ne e jelatelen kato hodataj na hienata shevron.narodut kaza kategorichno NE NA PROUCHVANETO IDOBIVA NA SHISTOV GAS ! otvratitelno e da se navirash,kogato ne te kanjat i ne te iskat.jalko che bb ,a i drugi kato kostov-konsultant na plana "ran-Ut"se navirat v politrikata s tejki kompromati i vuzmojnost za iznudvane.zatova sa s takiva nenormalni izkazvania. jalki sa, no veche razbrahme koi i kakvi sa.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки