ГЕРБ си отглежда резервен кмет в Ямбол


ГЕРБ си отглежда резервен кмет в Ямбол
Комисар Стоян Драгнев напусна службата под пагон и стана... човек на ГЕРБ
20 Февруари 2012, Понеделник


Управляващата партия, която не се посвени да издигне за кметове откровени престъпници, подготвя нова банка с кадри -


Автор: Валентин Вълчев и Лалка Кипрова Снимки: Телевизия СКАТ

резервни играчи, които да заменят компрометираните градоначалници. Скандалната схема за подмяна лъсна за пръв път тези дни в Ямбол, чийто кмет Георги Славов, кандидатура именно на ГЕРБ, вече е с единия крак в затвора. Последната му присъда е от  ноември м.г., когато заради злоупотреби с решение на Ямболския окръжен съд бе осъден на 3,8 години затвор ефективно.

Славов бе признат за виновен за това, че е превишил правата си при обявяването на обществена поръчка за изграждане на водопровод и канализация на две  улици и е ощетил бюджета с над 2 милиона лева.

И докато градоначалникът чака в кабинета си решението на върховния съд за финала на поредното съдебно дело срещу него, доскорошните му покровители подготвят нов дубльор, който да го замени на кметския стол.

Резервата ще се окаже доста позната фигура в града. Скоропостижният политически възход на въпросната персона шокира мнозина в града край Тунджа, но пък не бе изненада за анализаторите. Назначението следва плътно вече утвърдената линия на управляващите за подбор на кадрите –  в основното си ядро от школата на МВР в Симеоново.

По тази схема от няколко дни в общинската администрация вече има трети зам.-кмет. Това е 54-годишният комисар Стоян Драгнев, доскорошен директор на ОД на МВР в града. Драгнев оповести оставката си непосредствено след като ведомството му отчете забележителни успехи в борбата с престъпността.

По време на пресконференция - на 30 януари тази година, той сам обяви, че молбата му за напускане не е била приета веднага, но не уточни мотивите за излизането си от системата на МВР. Каза само, че си тръгнал с достойнство, а не защото е „дошъл някой началник от София и е пожелал да го смени“.

Покрай цялата шумотевица около случая някак на заден план остана един доста смущаващ детайл - на прощаване и с министерска благословия Драгнев е извършил революция в ръководената от него областна дирекция на МВР.

През януари т.г. под претекст „подмладяване на състава“ преназначил на нова длъжност секретарката и шофьора си, с лека ръка се освободил от най-опитните служители в дирекцията и с това припомнил на подопечните си старата житейска мъдрост: „Змията хапе най-силно когато умира“.

С предложение за пенсиониране на улицата се озовават шефът на лабораторията Петко Петков, който има близо 30 години стаж в едно от най-възловите структури в МВР, Делчо Делчев, началник на Районно управление на полицията (РУП) -  Стралджа, Недко Димитров - зам.-шеф на РУП - Елхово, Николай Георгиев - ръководител на сектор "Охранителна полиция" към РУП - Ямбол, Димитър Игнев, който доскоро бе начело на цял полицейски участък, осъществявал контрол върху ромската общност в града, главен инспектор Балев от СОТ.

„Отдадохме живота си в служба на държавата, а ни изхвърлиха на улицата. Унизително е. Комисар Драгнев твърди, че било време да се пенсионираме, а в същото време остави на работа доста по-възрастни колеги“, коментират бившите полицаи.

Ексслужители на МВР са изпратили писмо до министър Цветанов, в което илюстрират реалната ситуация в иначе образцовото, по думите на Драгнев, управление. Става ясно, че до миналата година в абсолютен конфликт на интереси синът на комисаря е работил в Районно управление - Тунджа като служител в служба КОС.

Местоработата му нямаше да буди никакво съмнение, ако той не се оказа подчинен на баща си, ръководител на цялата областна дирекция на полицията в региона. В противовес с официалната политика на ГЕРБ - служители от бившата ДС да не заемат отговорни държавни длъжности, в биографията на комисаря фигурирала една особена глава.

Бившият вече полицейски шеф бил служител в печално известния шести отдел на шесто управление на Държавна сигурност. Министър Цветанов трябва да отговори и пред обществеността как ръководител на иначе деполитизираната полиция се оказа човек на ГЕРБ.

При напускането си от службата, Драгнев се стреми да не афишира връзките си с хората на Борисов. В интервю пред местна електронна медия той "разкрива", че най-вероятно ще се насочи към частния бизнес, а в друго свое изявление  – огромната си охота за работа изобщо. "Аз просто се оттеглих, не се пенсионирам. Мога да дам още много от себе си", изповядва бившият полицай.

В типичен милиционерски стил, ексченгето даже се прави на обидено, когато ребром му задават въпроси за все по-упоритите слухове за старт на политическата му кариера. "Чувам ги от известно време, но ми е обидно, че името ми се замесва в някаква интрига".

По неведоми пътища първите индикации за преминаването на Драгнев в цивилния живот, този път в служба на ГЕРБ, дойдоха от ... левицата. Атанас Мерджанов, който се изявява като щатен ямболски депутат-многомандатник от Столетницата, в собствения си блог обяснява притесненията си от евентуалното похабяване личността на комисаря, ако се юрне в обществено-политическия живот на града.

Пред неизвестен интервюиращ – а може би автоинтервю, Мерджанов заявява: „Оценката за комисар Стоян Драгнев като ръководител ос­тавям преди всичко на гражданите... Но у мен зрее подозрени­ето, че напускането му е под натиск. Ако комисар Драгнев премине на публична обществена длъж­ност на местно рав­нище, то ще падне сянка върху неговата личност. Няма да бъ­да изненадан, ако то­ва стане, тъй като по­дозирам някакви герб-аджийски трикове, но няма да бъде в ин­терес на гражданите.”

От всички досегашни констатации и предположения на лицето Мерджанов човек трудно може да направи заключение за някаква негова изключителна прозорливост. Очевидно обаче става въпрос за изключителна информираност и кротко размахване на пръст.
Скоро след това назначението на Драгнев в местната власт е факт. Дали той ще заеме мястото на Славов в кметския кабинет ще стане ясно съвсем скоро.

Всъщност, Бойко Борисов сякаш посочи Драгнев за свой избраник – за каквото и да е – още по време на посещението си в Ямбол преди изборите м.г., когато тържествено беше открит злощастният воден тласкател на града. Този знак свише е надеждно документиран на фотокадър – тласкатели и ласкатели.


Делчо Делчев бе предсрочно пенсиониран от МВР и изхвърлен на улицата след повече от 30 години в служба на държавата Началникът на полицейското управление в Ямбол Димитър Игнев е ръководил цял участък, осъществяващ контрол върху ромската махала в града. И той се оказа в списъка на „неудобните“

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки