Чиновници си раздали огромни премии


Чиновници си раздали огромни премии
Нели Нешева
19 Февруари 2012, Неделя


Огромни премии са раздадени в повечето министерства и агенции в края на миналата година, но сумите се крият така,


Автор: Ани Александрова

сякаш става дума за ядрените тайни на САЩ и Русия, взети заедно. Читателите на „Десант“ знаят, че информация за този двоен стандарт във възнагражденията изтече първо от цитаделата на ковчежник № 1 – Министерство на финансите. Там Постната пица е поощрил трудолюбието на подчинените си с едни 233 725 лева – средно по 1328 лева на чифт ръкавели, образно казано.

Тези пари се оказват дребни за семки и бонбонки в сравнение с раздаденото на послушковците в Здравното министерство и НЗОК, разкри във вторник д-р Ваньо Шарков от ръководството на СДС. От централата на синята партия са изпратили официални запитвания да всички министерства и агенции за раздадените бонуси извън трудовите възнаграждения за 2011 г.

От малкото получени отговори е видно, че в НЗОК са си разпределили първо едни 2 093 176 лева от икономии и второ: други 2 011 315 лева, събрани от глоби и санкции.

За сведение на несведущите – в централата на Здравната каса работят около 320 човека, а в структурите й в цялата страна – общо около 2300. Грабвайте моливите и смятайте средната премия!

Следват другите  2 черешки от здравната торта – парите за допълнително стимулиране в самото Министерство на здравеопазването – Господ милосърдие да му дава! Тук вместо 13-а заплата са гушнали 2 731 786 лева на основание „вътрешни правила“ и още 2 504 618 лева като награди.

В Министерство на здравеопазването работят 400 човека. Между другото, всички те или само част от тях получават пари и по 509 граждански договора за консултантски услуги.
За отмора следва списък на министерствата, отказали да предоставят на СДС информация за раздадените бонуси.

Това са Министерство на околната среда и водите, Министерство на културата, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, МВР, Министерство на земеделието и храните, Министерство на физическото възпитание и спорта.

И още – всички институции (отговорилите и неотговорилите) – отказват да посочат поименно поощрените си служители, позовавайки се на Закона за защита на личните данни.
Добре поне, че в интернет пространството има достатъчно данни за средносписъчния състав и други такива, даващи възможност да се прецени размерът на допълнителната хранилка за чиновниците.

Иначе бонуси са разпределени и в Министерство на външните работи - 516 472,05 лева;  в Министерство на образованието, младежта и науката – 43 081 лева; в Минестерство на правосъдието – 394 312,83 лева.

От ведомството на „цивилния“ Аню Ангелов твърдят, че не са раздавали допълнително материално стимулиране.
От СДС се зарекоха, че ще питат премиера Бойко Борисов трябва ли да се правят тези подаръци за милиони в условията на финансова криза и безпрецедентно ограничаване на бюджетните разходи, както и дали засекретяването на това поощряване е въпрос на разбиране за политическа почтеност.

„Тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ трупаше излишъци, които след това се раздаваха непрозрачно или се разплащаха услуги на приближени до управлението фирми. Днес излишъци няма, има бюджетен дефицит и съкращения на администрация, но пък се раздават постоянно бонуси, коментира д-р Ваньо Шарков, който е зам.-председател на парламентарната група на Синята коалиция.

Той настоя министър-председателят да отговори, когато министрите му мълчат. По думите на синия депутат, липсата на отговори означава, че „откритото и прозрачно управление на ГЕРБ“ е като „социално отговорното“ на Тройната коалиция.
В парламента има безделници, които мълчат и  не участват в дебати, а в министерствата е пълно с безброй тайни празници в чест на неефективната администрация, коментира депутатът.   


След като информацията за раздадените премии в Здравната каса запълзя твърде нездравословно из медийното пространство, от НЗОК свикаха в четвъртък нарочна пресконференция по наивното мото „Опитът на опозицията да срине имиджа на НЗОК с абсолютно безпочвени и неверни твърдения в момент, в който институцията е в най-стабилното си състояние и подписва договорите за работа през 2012 г. с договорните си партньори“.

Ден преди това управителят на Касата – д-р Нели Нешева, се оправда в предаване по Нова тв, че  всъщност не е получила бонус от 30 хиляди лева, както я обвиняват, а само 12 700 лв. Просто да я ожалиш горката! Тя поясни още, че главните експерти са получили по 7 хиляди лева, директорите – 9 000 лв.

Впрочем, настоящият Закон за здравното осигуряване надлежно регламентира, че 25 на сто от събраните глоби могат да бъдат разпределяни като премии. Та кой ще се откаже да вземе парче от баницата, като му дават!


Стефан Константинов

В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки