Полезните скариди


Полезните скариди
16 Февруари 2012, Четвъртък


Десетоногите скариди са широко разпространени из всички морета на планетата, а някои от тях са успели да „проникнат“


Автор: Силвестър Благоев

и населят също и пресноводните басейни. Размерите на различните видове от тези ракообразни варират от 2 до 30 сантиметра.

Днес е много трудно да се повярва, че тези деликатесни морски дарове съвсем отскоро са се появили на нашата трапеза. При това все още доста рядко се срещат на нея, макар че може да се намерят практически във всеки супермаркет. В повечето случаи замразени наистина, но това не омаловажава техните ценни хранителни  свойства. А те наистина са невероятно полезен и питателен продукт.

Нежното им месо изобилства от белтъчини, докато в същото време съдържа буквално мизерно количество мазнини. В същото време полезните свойства на скаридите се обуславят именно от наличието в тях на мастни киселини, които имат способността да понижават нивото на холестерина и да предотвратяват неговото отлагане в кръвта. Респективно и свързаните с това сериозни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Плюс това меките тъкани на тези ракообразни са богати на множество микроелементи, сред които калций, цинк, йод и калий. От витамините огромно е количеството на витамин Е, който предотвратява стареенето на клетките и поддържа кожата ни в добро състояние и вечно млада.

Включването на тези морски деликатеси в нашето меню ни осигурява и здравословен хормонален фон в организма. Както показват редица изследвания, хранителните вещества, които се съдържат в скаридите, могат да окажат неоценима помощ и в борбата с основните симптоми на различни простудни заболявания. Затова и тези апетитни морски продукти се препоръчват на хора, страдащи често от бронхити, ангина и пр.

Редовното похапване на ястия със скариди засилва функцията на имунната система, като едновременно с това снижава риска от появата на всевъзможни алергични реакции и развитието на чувствителност към едни или други хранителни продукти.
Мнозина диетолози твърдят, че скаридите се явяват превъзходна диетична храна, която е едно отлично допълнение към всякаква диета за намаляване на теглото.

Тъй като тяхното месо притежава великолепни регенериращи свойства, то помага много за обновяването на тъканите още на клетъчно ниво, предотвратявайки по този начин и самото стареене на организма. Тези негови качества се дължат на наличието в състава им на природен каротиноид. Този червен пигмент притежава мощни антиоксидантни способности.

И тъй като месото на скаридите не води до алергични прояви и няма противопоказания за употребата му, то може без всякакви опасения да се употребява без ограничения както от възрастните, така и от малките деца.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки