В Кърджали: Куфар и еднопосочен билет за чужбина


В Кърджали: Куфар и еднопосочен билет за чужбина
А сега накъде...
14 Февруари 2012, Вторник


Списъкът на безработните в Кърджалийска област набъбва непрестанно. Само през декември м. г. в него са добавени още 726 имена.


Автор: Златина Стоянова

Нивото на безработицата тук надхвърля страшните 14 %.
Хората просто няма къде да се трудят. А тези, които все пак имат някаква заетост, в много случаи не получават възнаграждението си. След намесата на Инспекцията по труда например, през януари бяха изплатени скандално забавени заплати в размер на 210 375 лв.

Инспекторите са се натъкнали на 30 нарушения по заплащането на труда предимно във фирмите от текстилния, търговския и ресторантьорския браншове. То и друго в Кърджали няма, като изключим няколкото завода, които през последните 2 години направиха драстични съкращения и орязаха заплатите.

Обещаваните чужди инвестиции които трябваше да разкрият стотици нови работни места, не се състояха. С изключение на турската фабрика за каучукови изделия, където наемат предимно жени. Не достигат обаче начални учители, лекари, медицински сестри. Последното предложение, появило се в местната преса, е от болница в турския град Адана.

Тя се нуждае от 135 лекари и сестри, като единствените условия са най-малко две години стаж и минимално владеене на турски или английски език. Само за последните години десетки медицински специалисти напуснаха Кърджали и заминаха на работа в чужбина, част от тях в Турция.

В съседния град Одрин например, български лекари получават по 4 000 турски лири на месец. Заради по-високото заплащане само през януари четирима лекари от областта са заминали на работа в южната ни съседка. Необяснимо с кризата, но към Гърция, Италия и Испания продължават да се насочват стотици безработни от Кърджалийско. Сред тях броят на висшистите е доста голям.

С пари назаем от приятели и уговорката да се върнат при първа възможност, по пътя на гурбета поемат стотици жени. Мъжете са изгубили надежда – строителството у нас е замръзнало, фирми гърмят всеки ден и нямат друг изход, освен да се шляят на село в безделие, или да въртят волана на таксито в града. Другото е гурбет до дупка някъде в Германия, Холандия, Белгия.

Образованите българи пък нямат абсолютно никакъв шанс да се докопат до работа в Кърджали, макар и с конкурс – не покриват основния критерий за верноподаничество в ДПС, не знаят турски…
„Съкратиха ме от Енергото, макар да съм самотна майка на две деца, имам и кредит от банка за ремонта на апартамента.

Синът ми завършва хидроинженерство, но през цялото време работи като хамалин в София, за да се издържа. Дъщеря си не можах да пратя да учи, сервитьорка е по морето през лятото”, разказа 55-годишната Ирина. И тръгва за Италия да обгрижва болна старица.

В същото градче в южната част от години слугуват приятелките й – с дипломи за висше образование, но изхвърлени от работа. Те й осигурили богатата баба, платили й даже 80 евро за ферибота от гръцкото пристанище Игуменица до италианския бряг.

 „Гурбетът е ад, но същинският ад е да си у дома без пукната пара. Върнах се, защото в Атина вече е невъзможно да съществуваш, но скоро ще замина с детето си за Холандия. В България няма какво да правя”. Това е планът на 46-годишната Тони от Кърджали.

Преди 7 години тя оставя бебето си на своята 73-годишна майка и с рев и сълзи се качва на влака за гръцката столица. После всяка година обещава да се върне завинаги – момиченцето й расте, а тя пропуска първата думичка, първото зъбче, прохождането и още много моменти.

Самотната майка Тони е с висше образование от Пловдивския университет, но прилично платена работа за нея в родния Кърджали не се намира. Затова хваща пътя към Гърция, където слугува на заможни баби, приковани в постелята от болести. Там срещу парите, които й плащат за обгрижването, прекарва аскетски дните си в чуждия град, но само така успява да изпрати пари на майка си.

„Заплатата в евро е като зараза – мозъкът щрака като сметачна машинка и всичко обръща в левове. И в един момент дори забравяш, че всъщност старата ти майчица, а не проклетата и капризна елинка, се нуждае от грижи и подкрепа, а не от парите ти.. Че детето познава само гласа ти и се дърпа, като протегнеш ръце да го прегърнеш…”.

През последните 2-3 години центърът на Атина е заприличал на бежански лагер – пакистанци, сенегалци, албанци щъкат денонощно по улиците. Оскотели от глад, те нападат посред бял ден минувачите, опират нож в гърба им и задигат чантите и портфейлите им. Самата Тони също става жертва на нападение по-миналата година, когато в тъмна доба крачи към новата си работа като чистачка в държавната телевизия.

След инцидента си дава дума, че ще зареже заплатата в евро и ще се върне. Когато преди месеци кризата в Гърция започва да изхвърля хиляди хора на улицата, тя обаче се вкопчва в работата си и се моли да оцелее, да не я съкратят.

„Беше лудница – стачки, протести, затворени улици, не можеш да се добереш до метрото, пръскаш пари за таксита, обикаляш целия град, докато стигнеш до работата и никога не знаеш какво може да ти се случи по път“ –  разказва изстрадалата жена. Сутрин със свито сърце тя пристига в телевизията и гледа да не срещне началствата – слуховете за жестоки съкращения непрекъснато смразяват всички.

„Съдбата се намеси – не ме съкратиха, оформях си документите за окончателно завръщане за Нова година, но мама почина навръх Коледа. Знаех, че няма да ме бъде повече в Атина, виждах всеки ден тълпите от безработни гърци, мен ли щяха да държат на работа.

Сега съм тук, но живея върху куфарите, ще замина с дъщеря ми в Холандия още през лятото, тук няма живот”, с  тъжна решителност казва Тони. Приятелка от София имала фирма в Амстердам и обещавала добри пари и жилище. Важен плюс се оказал фактът, че знае перфектно гръцки език, но не и българската диплома.

В Кърджалийска област има цели села, в които е невъзможно да срещнеш мъж в трудоспособна възраст. Липсата на поминък е разкъсала хиляди семейства. В Ардино – административен център на община, един квартал от години се нарича Холандския. Там няма къща без гурбетчия.

Доскоро имаше и автобусна линия Ардино-Хага. Кризата уби големите рейсове, частни превозвачи осигуряват транспорт до всички европейски точки с микробуси. Всяка седмица в тях пътуват  десетки хора с надеждата да спечелят хляба на семействата си.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки