Кардинал-патриарх ни уреди с църква в Лисабон


Кардинал-патриарх ни уреди с църква в Лисабон
13 Февруари 2012, Понеделник


В първия ден на тази седмица се случи едно събитие, което незаслужено остана извън фокуса на родните медии.


Автор: Яна Славянска

Българската православна община „Св. Йоан Рилски“ в Португалия се сдоби официално със своя църковна сграда.

Българските миряни там от години мечтаят да имат свой молитвен дом и ето, че това се случи. На 6 февруари бе подписан договор за безвъзмездното предоставяне от Патриаршията на Португалската католическа църква на нашите православни сънародници на храма „Св. Богородица от Кабо”.

Той се намира в лисабонския квартал „Линда-а-Веля” и е построен през 1780 г. Ако отчетем къде е адресът му на географската карта, ще установим, че това е най-западно разположеният храм на Българската православна църква в континентална Европа.

Първата църковна служба в новата българска православна обител стана факт още в края на миналата година. Тогава – навръх светлия празник Рождество Христово – бе отслужена тържествена литургия, която събра под купола й десетки наши сънародници и дипломати от  посолството ни в Лисабон.

Впрочем служителите му имат голяма заслуга за предаването на храма за ползване от българската християнска общност, което стана възможно и благодарение на личната намеса на кардинал-патриарха на Лисабон и Португалия дон Жозе Поликарпо.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки