Илиян Пламенов: Законът обслужва няколко големи компании


Илиян Пламенов: Законът обслужва няколко големи компании
12 Февруари 2012, Неделя


Илиян Пламенов е магистър по финанси, завършил Стопанска академия „Димитър Ценов”.


Автор: Интервю на Георги Ваташки

От 13 години участва в граждански инициативи и неправителствени организации. От 2009 г. е секретар на Управителния съвет на сдружение „Екофорум за устойчиво развитие” – София. Един от авторите на отвореното писмо до медиите срещу прокарването на поредния лобистки закон.


- В писмото си до медиите твърдите, че проучванията за прилагането на опасния метод в Павликени, Ямбол-юг, село Черково и Гълъбово-Марица Изток са изпреварили приемането на закона. Интересно е да разберем кой ги финансира и откъде е бил толкова сигурен в прокарването на нормативния акт?

- Идентифицирането на посочените места е извършено от консултантски фирми като част от проект, възложен от Министерство на икономиката. Следва да се знае, че това е все още нова и експериментална технология за целия свят и през следващите 10-15 години ще се събират научни и технологични данни как тя може безопасно да се приложи от индустрията.

Самата Европейска комисия признава този факт, че страните членки на ЕС имат право сами да определят зоните, измежду които могат да бъдат подбрани места за съхранение. В това число имат и право да не позволяват съхранение в определени части от своята територия. Могат да наложат и цялостна забрана. 

При тези демократично предложени варианти на избор, българският парламент реши да приеме най-лошия за България. Направо смаяхме света. Съгласихме се да съхраняваме тези отпадъчни газове, и то още отсега.


- Според вносителите на закона, покрай този проект ще се разкрият и нови работни места?
- Подобни проекти няма как да окажат влияние за намаление на безработицата, тъй като става въпрос за заетост от няколко човека, които биха отговаряли за инжектирането на въглеродния диоксид в земята.


- Какви са страховете ви, до какво може да доведе прилагането на тази технология?

- Рискът инжектираният въглероден диоксид да изтече обратно към повърхността чрез пролуки, процепи и стари сондажи е висок, тъй като никой не може да гарантира и управлява тези процеси.

Изтеклият газ няма да се разтвори директно в атмосферата, а би се разстлал като слой над района на изтичането, откъдето и произтича високият риск за живота и здравето на живите организми, в т.ч. и на хората. Следва да се знае, че България няма подходящи геоложки условия за безопасно приложение на технологията, в това число и поради факта, че страната се намира в сеизмично активна зона.

По наши експертни оценки става въпрос за инвестиции за изграждане и функциониране на тези съоръжения за общо над 2,4 милиарда евро, които ще бъдат за сметка на бюджетите на бизнеса, домакинствата и държавата. Това е много скъпа технология.


- Австрия и Германия отхвърлиха директивата на ЕС. Какво последва от това, имаше ли изобщо някакви реакции от Европейската комисия срещу тези страни?

- Няма как да има реакция от ЕК, тъй като това си е тяхно право, съгласно европейското законодателство. В Германия има много силни протести срещу въвеждането на тази технология както на ниво обикновени граждани, така и от страна на местни и регионални власти. 

През 2011 г., когато бяха обявени евентуалните зони, подходящи за геоложко съхранение на въглероден диоксид в Германия, цените на имотите в прилежащите райони спаднаха с 20%.
Това обезценяване на частната собственост в цели общини засяга всички. Докато при изграждането и функционирането на тези проекти за съхранение на вредните емисии, ползите ще бъдат за няколко големи индустриални компании. Които дори не са задължени да инвестират печалбите си в икономиката на държавата, на чиято територия ще действат.


- Достигнала ли е информация до населението на тези 20 общини в България, че съществува изобщо такъв проект?

- Нито населението в тези региони, нито пък местните власти в общините са били консултирани при изготвяне на закона. Нещо повече, депутатите игнорираха протеста на над 35 000 души от цялата страна, изразили гражданската си позиция чрез подписка.

През 2011 г. Службата за социологически проучвания
„Евробарометър” към ЕК е провела проучване, което показва, че 76% от анкетираните български граждани биха били частично или много разтревожени, ако в рамките на 5 км от техния дом има място за подземно съхранение на въглероден диоксид. Затова и призовахме президента Плевнелиев да върне за ново обсъждане закона в Народното събрание. Чакаме реакция от него.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки