Какво става в Сирия?


Какво става в Сирия?
Су-35
10 Февруари 2012, Петък


Днес вече може с достатъчно висока степен на вероятност да се каже, че военна операция на НАТО против Сирия няма да има.



Сирийската армия се явява твърде сериозен противник, а и твърде сериозно са настроени по въпроса Русия, Китай и Иран. Но необявената война срещу страната ще продължава.

Нейните цели са: по-нататъшен разкол в обществото, противодействие на курса на Башар Асад за „меко реформиране на системата, откъсване на части от територията на страната за провъзгласяване на марионетна „свободна Сирия“. В случай на успех, Западът ще се опита да пробута в ООН резолюция за „зона без полети“ над този анклав.

Само че на този етап шансовете на сирийските „плъхове“ за подобно развитие са нищожни. В Либия метежът, който пробваха, доживяваше последните си дни, ако не бе намесата на НАТО.
Кой воюва против Сирия?

Ако се взрем в тези, които воюват срещу законното сирийско правителство, няма да видим привичната за либийската война картинка. Няма никакви тълпи „въоръжени клоуни“, гърмящи от противозенитни ракетни комплекси по танкове, стрелящи с РПГ-та с изпънати ръце като каубои, изразходващи тонове патрони „някъде там в посока на противника“.

Сирийската армия има съвършено различна подготвеност и численост – срещу нея въпросните клоуни не стават даже за въоръжена масовка в холивудски филм. Вместо тях (клоуните) можем да наблюдаваме еднообразно екипирани хора с маски, които като минимум нелошо боравят с оръжие.

Те действат на малобройни групи, предимно в градска среда, прикриващи се зад мирното население от армейските огневи средства. Тези групи, въоръжени с автомати, снайперски пушки, картечници и гранатомети, действат на тактиката на тройките, на принципа „стреляй и се скрий“.

Широко се използват и взривни устройства, терористи-камикадзета, улични засади с взривни устройства и огнева група, атакуващи малки войскови и полицейски колони или отделни автомобили. Практикува се терор срещу представителите на властта или армейските командири. Биват отвличани и измъчвани членовете на семействата им. Използва се система на откупи.

Специалистите по международен тероризъм и шпионско-диверсионни операции с изненада установяват модел, трагично известен отпреди десетина години – Чечения! Там е била организирана същата такава многохилядна терористична армия, преминала подготовка в диверсионно-тренировъчни лагери, разположени на територията на Грузия.

Тук вместо Грузия е Турция, където в лагерите се обучава пушечното месо. Има и инструктори, има и наемници. Естествено, че кукловодите и в тази война са същите. Сходни са и целите – да се размъти ситуацията, да се всели страх и раздори сред населението, да се предизвикат неконтролируеми вълни от протести, способни да свалят правителството, и да се устрои в прекрасно въоръжена страна в центъра на Близкия изток хаос от афгано-либийски тип.

Естествено, че сирийската армия и силите за сигурност не спят. Непрекъснато се провеждат специални акции, адресни операции, прехващат се партиди оръжия, унищожават се проникващите в страната банди. Но разбира се, дори 300-хилядната армия не може да излови всички проникващи в страната терористи и наемници.

Сирия не е малка страна, дългите граници, пустинята, планините не могат да бъдат на сто процента прикрити. Проблемът се усложнява от това, че кукловодите ловко мътят водата, като настройват сунити срещу алевити, които съставляват по-голямата част от управляващата политическа и военна класа. Правят се и опити да бъдат въвлечени в този водевил на верска омраза и християните.

Леговищата на бандитите
Турското ръководство преди започването на този кървав цирк имаше отлични отношения и със Сирия, и с Иран. В последно време обаче рязко изостри отношенията си с тези страни. Това даде повод на турците да разположат лагерите на бандитите, тероризиращи Сирия, на своя територия, доставят им оръжие, а лагерите са пълни с турски инструктори, както впрочем и с всякакви „бивши“ – американски, английски и други.

Там се стичат и недоволните от режима – такива има немалко при всяка власт. Сред тях има и дезертьори от армията. Техният брой не е голям, но като цяло в Сирия има достатъчно хора със сериозна военна подготовка, които са служили в армията.
Обучените и въоръжени банди проникват в Сирия и сеят там „демокрация и човешки права“. Не всички успяват да проникнат. Миналата неделя такава банда бе засечена от граничарите. При престрелката част от „борците“ са били застреляни, останалите са избягали обратно в Турция.

Бандитите се опитват да внесат оръжие в Сирия и през ливанското крайбрежие, но там помощ на Сирия оказват военните формирования на Хизбула.

Прочистване в предградията. През по-миналия уикенд армията и силите за сигурност проведоха крупна спецоперация, в хода на която бяха ликвидирани няколко банди и изградени нелегални структури. Това бе и причината да се вдигне световен вой от западните медии за „кървава баня“, цивилни жертви и прочее. Всъщност, сирийската антидиверсионна операция бе използвана за вдигане на шум точно в момента, в който въпросът за Сирия се обсъждаше в Съвета за сигурност.

Наградата намери героя си
Междувременно нито една от официозните медии не си направи труда да съобщи, че един от ръководителите на създадената терористична мрежа бе заловен. Основателят на така наречената Свободна сирийска армия, бившият подполковник – тиловак, военен строител по образование – Хюсеин Хармуш е бил заловен при специална акция на силите за сигурност, които са проникнали в един от тренировъчните лагери в Турция, арестували са го и са го отвели в Дамаск.

Впечатляващата операция е била проведена от разузнавателната служба на сирийските ВВС. При разпитите той е разказал маса любопитни подробности за контактите на бандитската му групировка с ислямистите от Мюсюлмански братя, турските и западните специални служби. Хармуш е бил изправен пред военен съд, разкаял се е за измяната на родината си и е бил осъден на смърт. Присъдата е изпълнена.



Сирийската военна програма

Независимо от сложната обстановка в Сирия, военно-техническото сътрудничество с Русия се развива планомерно. Темповете му дори са се ускорили вследствие на заплахите срещу страната. През последните месеци изтече информация, показваща част от договорите, за които доскоро се знаеше.

Един от тези договори е за модернизацията на 1500 сирийски танка Т-72М1 и Т-72М1К, които са доведени до равнището на най-модерната в момента машина – танкът Т-90. Доставят се също така и последна дума на техниката противотанкови ракетни комплекси и гранатомети. Не  е изключено според военни експерти в скоро време Сирия да се окаже притежател и на други, много по-мощни средства за поразяване за сухопътните войски.

Например, 300-милиметровата реактивна система за залпов огън „Смерч“. Сирийците отдавна искаха да купят оперативно-тактически ракетен комплекс „Искандер-Э“, но Израел активно протестираше. Сега може да се предполага, че тази пречка повече няма да бъде вземана предвид.


Освен това, изтече информация, че Русия е изпълнила договор за доставка на два дивизиона мобилни брегови противокорабни ракетни комплекса „Бастион“ със свръхзвукови ракети „Яхонт“ с далекобойност до 300 км. Аналогична информация се получи и за доставката на противокорабни и противорадиолокационни ракети Х-31А и Х-31П.

Тези свръхзвукови ракети за корабните ПВО е почти невъзможно да бъдат прехванати, защото скоростта им е 4,5 пъти над скоростта на звука. С тях ще бъдат снарядени сирийските тежки бомбардировачи Су-24МК, а също най-новите им изтребители МиГ-29М2. Нещо повече, в момента в Русия се изпълнява договор за доставка на 24 такива самолета, като първият от тях вече е готов и се облита тестово.


Другият договор, за който станаха известни подробности преди броени дни, е за доставката на 36 учебно-боеви самолета Як-130. Това стана повод за негативна реакция от страна на САЩ и западноевропейските страни, защото подробностите станаха известни точно в разгара на обсъждането на антисирийската резолюция в ООН. Едва ли западните страни са се уплашили от самолетчето, което все пак е в състояние да носи до 3 тона оръжия и великолепно да се справя като лек щурмови самолет.

Стана известно, че сирийците напоследък се интересуват от тежкия изтребител Су-35, като искането им е за закупуване на 24 самолета. Възможно е именно чрез тях да бъде запушена дупката в ПВО на страната – отсъствието на самолети за далечно радиолокационно засичане.

Ключов въпрос за Сирия остава въвеждането на въоръжение на зенитните ракетни комплекси с голям обсег С-300. Сирия възнамерява да закупи няколко дивизиона С-300ПМУ-2 "Фаворит", най-вероятно около 6-8. Доставката им по-рано биваше блокирана от РФ, не желаеща да си усложнява отношенията с Израел.

Най-вероятно безпокойствата на Йерусалим вече са пренебрегнати – западни източници се надпреварват да пишат, че тези дивизиони са вече в Сирия. Надяваме се в близките седмици да се сдобием с допълнителне данни по тази секретна тема. Ако информацията се потвърди – на кукловодите съвсем ще им се отще да се пробват да превърнат Сирия във втора Либия.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
koko
11.02.2012 18:13:53
0
0
Do Desant; Tova na snimkata ne e Su 35.Tova e palubnia angliiski bombardirovach Harier
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки