Елитни бандити потопиха Извора на Белоногата


Елитни бандити потопиха Извора на Белоногата
Колажът е на фейсбук групата “Национален протест срещу безобразията в България”
10 Февруари 2012, Петък


Било е нявга село Бисерча, ала няма го вече... Сто и четиридесет години след като Петко Рачев Славейков пише своята


Автор: Стефан Солаков

незабравима поема, потопът на престъпната държавна безотговорност помете китното харманлийско село... Това, което турският везир не успя да стори – да пречупи гордия дух на българката Гергана – го извършиха днешните управляващи в София. И то не под заплахата на османския ятаган, а с пълното съзнание на собствената си некадърност.

Когато Славейков пише „Изворът на Белоногата”, той е бил отчаян от хода на черковно-просветителната борба в края на 1872 и началото на 1873 година. От вътрешността на България до Цариград, където живее и твори изтъкнатият наш възрожденец, пристигат тревожни новини за арести, бесилки и погроми над будни българи и техните съпротивителни организации.

Седнал на одъра в одаята на Българското училище в квартал Фенер, Дядо Славейков се опитва да се изтръгне от тревогите на деня и да се пренесе в старинната хармония на чувствата и спомените, дърпащи го към сладката идилия на родния край. В непрогледните южни нощи на чуждата земя, в съзнанието на поета нахлуват страшните легенди от миналото, разказващи за героичните подвизи на обикновените българи, пъшкащи под ярема на турските поробители.

Така се ражда и легендарният образ на „мамината мила Гергана”, дръзнала да се присмее на Стамбул и неговите сараи, на арогантния везир и на господарското му чувство за превъзходство над потурчената рая.

Веднага след нахлуването на „синята демокрация”, появила се у нас на 10 ноември 1989 година, в България започва масовата разпродажба не само на земята и материалните активи, но и на моралните ценности на нашия народ. Прочутият атрактивен комплекс край Харманли, носещ името на Славейковата Белонога, на бърза ръка бе купен от турски търговци и сякаш завинаги бе погребана сянката на непреклонната българщина, дръзнала да се опъне на новото потурчване на Отечеството.

Престъпните действия на всички български правителства в периода на мрачния преход към див балкански капитализъм намалиха нашата нация с над милион и половина души – избягали от мизерията по чужди краища или скоропостижно предали Богу дух в резултат на „топлите грижи” на управляващите за „европейското израстване на страната”.

Български младежи проливат кръвта си като пушечно месо на новите ни западни господари, български деца и старци гинат като мухи в плен на алчни корпорации и престъпно здравеопазване. И като капак на този съвременен геноцид започнаха да ни избиват и буквално – в горящи влакове, в жестоки инциденти по разгромените пътища на страната, във въртопите на придошли води, погубващи както хората, така и надеждите, че живеем в едно безопасно и модерно време.

Трагедията в село Бисер край Харманли показа за сетен път озъбената вълча физиономия на днешната власт. Върху още неизстиналите тела на жертвите от наводнението се развихриха политически крамоли и вместо траурни физиономии видяхме озверелите лица на днешните наши ръководители, трескаво търсещи на кого да прехвърлят вината за това държавно престъпление. И бързо намериха решението – да натопят местните кметове и особено тези от опозицията заради всеобщата административна немарливост, обхванала всички звена на държавата.

Пред очите на българския народ днес се разиграва истински цирк, в който провалени напълно наши държавници си прехвърлят топката с ловките движения на баскетболисти от NBA. Министър Цецо Конецо, носител на типично престъпната физиономия на съвременен българоубиец, се опитва да смачка под тежестта на циничните си обвинения дребните кметски риби в Харманли, министър Аню Ньойски пък се прави на димка – невидимка и със солдафонски инат отрича, че близо три години неговото военно ведомство напълно безучастно е наблюдавало как се руши стената- убиец на безпомощното население в село Бисер.

Дори техният наперен иначе началник, премиерът Борисов, най-накрая разбра какви гадняри е събрал в своя правителствен екип. Вижте само колко му е клюмнал „фасонът” през тези дни на национален траур. Ударите върху неговата глава и най-вече върху егото му, валят от всякъде – от ЕС го предупреждават, че министър Цеко Шестака (от бройката на апартаментите) е също толкова опасен, колкото и съдебната система у нас.

Дори и най-вярната му до вчера дружка, евродамата Кристалина, неочаквано му заби нож в гърба, като обясни, че да чакаш помощ от ЕС, е същото като прословутото писмо от оня, умрелия. Най-накрая юнашкото сърце на бате Бойко не издържа и през стиснати зъби той призна лично и на всеослушание, че вече не вярва на своите любими министри.

Какво остава за нас, обикновените българи, щом като атовете по върховете на държавата жестоко се ритат за сметка на безпомощните магарета в низините? Само един единствен е изходът – да обединим справедливия гняв на един мачкан от всякъде народ и да го насочим към окончателното отхвърляне на днешните везири, които се гаврят с нашето търпение и толерантност.

И тогава, заедно с удавената легенда за непоколебимата Гергана, ще възкръсне и непобедимото желание на българите да си върнат националното достойнство и умението сами да управляват собствената си съдба.  


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Odisei
11.02.2012 05:08:11
0
0
Gergana i balkandji Iovo sa moralnite koreni na bulgarskiat rod,koito razni bezrodnizi nari4at "loshoka4estven material".Dokato tezi koreni sa jivi ste ima Bulgaria.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки