След бедствието в Хасковско е ясно: Държавата без акт 16


След бедствието в Хасковско е ясно: Държавата без акт 16
Така изглеждаше село Бисер денонощие след трагедията. Водите още не са се отдръпнали, част от дворовете са под вода
10 Февруари 2012, Петък


Невиждано водно бедствие удари хасковска област в ранните часове на 6 февруари.


Автор: Асен Петров

Триметрова вълна нахлу в харманлийското село Бисер, разруши постройки, удави хора и животни. Четири са жертвите на потопа от селото – все възрастни хора, изненадани в леглата си от връхлитащата вода. Това са Иванка Карамфилова, Георги Сираков, Христо Христов, Ангел Стоянов.

Още двама загинаха в близкото село Иваново – Лиляна и Васко Делеви. Причината - скъсаната стена от близкия язовир „Иваново”. Край село Бориславци в близост до Маджарово пък намериха смъртта си Георги и Недялко Бойчеви от Димитровград. Трагедията потопи България в траур на 8 февруари.


> Началото
Часът е около 7.30 сутринта. Кметицата на Бисер Златка Вълкова получава сигнал от общината в Харманли за скъсаната стена на „Иваново” и поелата към селото триметрова приливна вълна. Няма време за реакции, остава й само да крещи по улиците за предстоящата опасност.

Неколцина бисерчани са на моста, отнесен впоследствие от водната стихия, и наблюдава покачването на водата в реката. Дочули виковете на кметицата, те се отдръпват тъкмо навреме, преди вълната да ги връхлети.
Паниката е всеобща, хората се качват по горните етажи на къщите, защото дворовете са залети, а нивото на водата достига два метра. Мнозина успяват да стигнат до по-високата част на селото.

Сред останалите във водния капан е и 46-годишната Ваня Килова и 18-годишната й дъщеря Радина, които успяват да се доберат до втория етаж на дома си. Ваня е с трансплантирано през 2007 година сърце, пие скъпи лекарства, които в суматохата все пак успява да вземе със себе си. Двете жени дочакват спасението си в къщата.

> След вълната
Над 1/3 от сградите в селото са засегнати от потопа. Няколко стари кирпичени постойки са рухнали, други са с подкопани основи. Издавени са десетки животни – коне, крави, прасета. Нивите и зеленчуковите градини – поминък за местните, са унищожени от стихията.

Всяко от засегнатите от потопа семейство в Бисер ще ви разкаже една и съща, и същевременно различна история. Трагедията е еднаква за всички, но всяко от тях е нещастно по своему. Едни жалят разрушените си домове, други удавените животни, трети са отчаяни заради унищожения поминък.

> Първи реакции
Броени минути след новината за бедствието бяха мобилизирани всички отговорни институции – МВР, гражданска защита, пожарната, военните. От авиобазата в Крумово излетяха два хеликоптера „Кугър”, които също взеха участие в спасителната операция. Един от тях спаси  50-годишния Мартин Йорданов и 22-годишния му син му Николай, бедстващи на пътя върху обърната от потопа кола.

Още същия ден – 6 февруари, прокуратурата образува досъдебно производство за откриване на виновника на трагедията. И още същия ден институциите започнаха да си прехвърлят горещия картоф.

> Причините за трагедията
Стана ясно, че причина за огромната приливна вълна е скъсаната стена на язовир „Иваново”. Също така стана ясно, че за цепнатината в стената е било известно още преди 6 г. Години наред институциите са спорели чия собственост е язовирът и кой трябва да ремонтира стената – дали община Харманли, на чиято територия се намира водоемът, или министерството на отбраната. Докато накрая природата не се намеси.

В деня след трагедията кметът на Харманли Михаил Лисков на нарочна пресконференция извади преписката между общината и държавата. Той показа и писма до областния управител от края на 2010 година, в които алармира за проблема и настоява да се вземат мерки.

Оказва се, че язовирът попада в границите на военния полигон „Корен”, като само една част от него – 28 декара, е в очертанията на общинската собственост. От МО пък отричат язовирът да е техен.
Отделен е въпросът кой малоумник е начертал така собствеността на картата, че е разделил един язовир на две.
В деня след бедствието в Бисер пристигна и еврокомисарят Кристалина Георгиева. Тя предрече злокобно:

> „Лошото предстои.
Чакат ни две седмици студ и снеговалеж, после рязко затопляне и много вода”.
В Хасковска област са почти половината от водоемите в страната – над 2000. Сред тях 8 са с национално значение. Най-големият, след яз. „Ивайловград”, е язовир „Тракиец”. Капацитетът му е 114 милиона кубика вода. Към момента количеството е малко над 83 млн. кубика.

Това, което властите упорито премълчават, е фактът, че язовир „Тракиец” всъщност е незаконен. Той няма издаден акт 16 за въвеждане в експлоатация и никога не е имал.
Още при изграждането на съоръжението през 70-те години на миналия век е повредена едната от изпускащите тръби. Тя не работи и до днес.

Когато стана известен този скандален факт – през 2006 година, куп институции се впуснаха да обясняват, че язовирът може да е незаконен, но не е опасен. Макар отказът на държавната комисия да приеме обекта да означава, че той не отговаря на стандартите и по същество е потенциално опасен. 

В сравнение с „Тракиец” язовир „Иваново” е като детско корито с вода. При инцидент с най-големия водоем в община Хасково ударната вълна ще помете десетки села по поречието на река „Олу дере”, а територията чак до границата ще бъде под вода.

Потенциалните жертви ще са стотици, може би дори хиляди.
За това обаче власта не обелва дори дума. Показните акции на ДНСК, при които бяха разрушени вили, сгради, дори дувари, които били незаконни, грижливо заобикаляха най-голямото незаконно съоръжение в областта – язовир „Тракиец”. Собственост на държавата.

Безхаберието на властите, които си прехвърлят отговорността за язовир „Иваново”, при евентуален инцидент с „Тракиец” ще ни се стори като дребнава махленска караница.
Защото предизвиканото от хаоса в институциите бедствие в Хасковско извади наяве безпощадната истина – самата държава е без акт 16, тя не отговаря на стандартите и е опасна за населението.


Тепърва идва лошото, вледени сърцата на съсипаните хора в селото Кристалина Георгиева, вместо да ги успокои Девет жертви, двама безследно изчезнали  и семейства, останали на улицата - това причини нечие нехайство. До момента виновни за бедствието няма Спасителният екип беше в ледените води дълги часове, докато изведе всички хора от пострадалите къщи?

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки