Канадци купуват правителство и медии


Канадци купуват правителство и медии
Слави Бинев запозна Европарламента със скандалните решения на българския кабинет
05 Февруари 2012, Неделя


Българското правителство работи против интересите на гражданите, а голяма част от медиите угоднически мълчат.


Автор: Десант

Това посочва в свое открито писмо до българската общественост евродепутатът Слави Бинев. Повод за острата му реакция е необяснимото мълчание на уж независимите български журналисти, след скандалното решение на кабинета да предостави земите край Ада тепе за добив на злато на  „Болкан Минерал енд Майнинг“. Тя е дъщерна фирма на канадската компания „Дънди Прешъс Метълс“, спечелила концесията в находището за срок от 30 години.

Становището на кабинета на Борисов бе взето напук на протестите на гражданите и природозащитните организации, които предупредиха, че добивът и технологията на сондажите с цианид ще нанесат опустошителни последици върху околната среда.

Междувременно в специална декларация еколозите от „Грийнпийс“ припомниха, че на 30 януари т.г. се навършват точно 12 години от най-голямата екологична катастрофа в Румъния – изтичането на 100 000 кубически метра замърсена с цианиди и тежки метали вода от хвостохранилището към златната мина до Бая Мар. На тази дата отровните води навлизат в река Сомес, след това в р. Тиса и достигат до Дунав. Последиците са опустошителни – унищожен е животинският свят, обитаващ водите в територията на три държави - Румъния, Унгария и Сърбия.

Според експерта от „Грийнпийс“ Гергели Саймън, цианидната технология за добив на злато, която се оказва и най-евтината, трябва да бъде забранена в Европа. Вето върху използването на цианид в минната дейност са наложили Чехия, Унгария и Германия.

Пред българските медии компанията концесионер обяви, че се отказва от първоначалния си проект златото край Ада Тепе да се извлича с този метод и съобщи публично, че ще използва по-ниско ефективната, но по-безопасна за околната среда водна технология. Изявлението им обаче не кореспондира с практиката. А информацията за рисковете от проекта беше услужливо прикрита от представителите на четвъртата власт.

От  „Болкан Минерал енд Майнинг“ са свикнали да работят необезпокоявано и тихомълком, както в случая с другата скандална концесия в Челопеч.

„Това е новина, която задължително трябва да бъде отразена. Това, че вие не я оповестихте, е донякъде обяснимо с факта, че „Болкан Минерал енд Майнинг“ спонсорира различни мероприятия и дейности в областта на спорта и телевизията, за да си спечели благоволението на управляващите и медиите.

Подобни пиар акции практически парализират възможността някой да ги критикува. Факти, като богатото историческо минало на района и ценните исторически паметници (напр. рудник, датиран от 16-8 в. пр .н.е., който вероятно е най-старото съоръжение за златодобив в Европа и неолитно селище), които ще пострадат, не станаха обществено достояние.

Правителството твърди, че планува да превърне България в туристическа дестинация. Но как ще стане това, когато се разрушават ценни паметници на културата", пише в отвореното писмо Слави Бинев. Той вече е информирал за скандалното решение на кабинета и самия Европарламент.


В категории: Политика , Горещи новини

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
fqybnncjwe
13.03.2012 19:49:14
0
0
bW9OyY , [url=http://pbvlhyueoomz.com/]pbvlhyueoomz[/url], [link=http://cqwbrknkazmm.com/]cqwbrknkazmm[/link], http://bprpprpxceki.com/
6
drjzdhxjzix
01.03.2012 11:45:50
0
0
y1FGHd <a href="http://fowvjyteluwi.com/">fowvjyteluwi</a>
5
lenoiek
27.02.2012 13:54:39
0
0
x7nPv9 , [url=http://qlblxpbisuvo.com/]qlblxpbisuvo[/url], [link=http://zrbqaqcfaryi.com/]zrbqaqcfaryi[/link], http://xtevgepfwnuv.com/
4
gziwgosx
27.02.2012 10:00:11
0
0
olfTha <a href="http://tiihiiwixafd.com/">tiihiiwixafd</a>
3
Richard
25.02.2012 21:59:34
0
0
Begun, the great intreent education has.
2
Odisei
05.02.2012 13:11:48
0
0
Nazionalno predatelstvo e da se prodadat malkoto prirodni bogatstva koito imame.Kakvo ostava za badestite pokolenia?
1
ben gan
05.02.2012 08:39:47
0
0
dokato tezi trima TIKVATA CEZO LAGEZO I DIANKOV sa nachlo na predatelskata si kampania taka shte bade!GORKIA LEVSKI KAK LI SE VARTI V GROBA?[rolling]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки